Εμποδίζοντας τις καυτές ακτίνες του ήλιου να διεισδύσουν στους εσωτερικούς χώρους και να τους θερμάνουν πολύ περισσότερο από τα ανεκτά επίπεδα, τα διάφορα συστήματα σκίασης συμβάλουν ουσιαστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας λόγω του περιορισμού σε ότι αφορά στη χρήση των κλιματιστικών συσκευών.
Μάλιστα εκτιμάται πως χάρη στην αποτελεσματική ηλιοπροστασία η οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για κλιματισμό κατά τη θερινή περίοδο διαμορφώνεται κατ’ ελάχιστον στο 30%, ενώ μπορεί να ανέλθει ακόμη και σε διπλάσιο ποσοστό (δηλαδή περί το 60%) στην περίπτωση ενός σχετικά ήπιου καλοκαιριού χωρίς πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Επισημαίνεται πως η διαφορά των συστημάτων ηλιοπροστασίας από τα εξωτερικά κουφώματα που επίσης μπορούν να αποτρέψουν τη διείσδυση των θερμών ηλιακών ακτίνων στο εσωτερικό μιας κατοικίας, είναι πως τα πρώτα δεν εμποδίζουν ταυτόχρονα τον φυσικό φωτισμό και επομένως δεν προκαλούν συσκότιση εντός του ακινήτου.
Κάτι που συμβαίνει με το κλείσιμο των εξωτερικών κουφωμάτων, με αποτέλεσμα να απαιτείται πλέον η χρήση τεχνικού φωτισμού στους εσωτερικούς χώρους του ακινήτου.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως η προστασία της κατοικίας τους από τον ήλιο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον προσανατολισμό των ανοιγμάτων της (παράθυρα, μπαλκονόπορτες).
Έτσι, στα νότια ανοίγματα αποτελεσματική σκίαση προσφέρουν τα απλά οριζόντια σκίαστρα (σταθερά ή κινητά όπως είναι οι τέντες και οι πέργολες), καθώς οι ηλιακές ακτίνες το καλοκαίρι προσπίπτουν από ψηλότερο σημείο απ’ ότι το χειμώνα.
Στα βορινά ανοίγματα δεν απαιτείται ιδιαίτερη ηλιοπροστασία, ενώ για τα ανατολικά και ιδιαίτερα τα δυτικά ανοίγματα που δέχονται άμεσα την ηλιακή ακτινοβολία μετά το μεσημέρι όταν οι ηλιακές ακτίνες προσπίπτουν από χαμηλά συνιστώνται κάθετα σκίαστρα υπό κλίση.
Τα συστήματα ηλιοπροστασίας κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη θέση στην οποία θα τοποθετηθούν σε εξωτερικά (όταν βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο), εσωτερικά (όταν βρίσκονται από τη μέσα πλευρά των ανοιγμάτων) και σε εκείνα που εφαρμόζονται είτε μέσα στα υαλοστάσια είτε πάνω ακριβώς στους υαλοπίνακες.
Επίσης, διακρίνονται σε οριζόντια και κάθετα ανάλογα με τη γεωμετρία και τη θέση τους ως προς το ακίνητο, ενώ σε σχέση με τον τρόπο χειρισμού τους χωρίζονται σε σταθερά (όταν δεν μπορούν να μετακινηθούν, καθώς αποτελούν επί της ουσίας μέρος της αρχιτεκτονικής του κτιρίου) και κινητά (όταν είναι δυνατόν να αλλάξουν θέση και να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες ανάγκες ηλιοπροστασίας κάθε φορά).
Εξωτερική σκίαση
Τα εξωτερικά συστήματα σκίασης αποτελούν την καλύτερη λύση σε ότι αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού. Περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία ειδών ηλιοπροστασίας, τα οποία τοποθετούνται είτε σε οριζόντια είτε σε κάθετη – κατακόρυφη σχέση αναφορικά με την κατοικία ή με ένα ακίνητο οποιασδήποτε χρήσης, προσφέροντας αποτελεσματική κάλυψη από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πέρα από τις γνωστές τέντες, σε ένα ακίνητο μπορούν να τοποθετηθούν ειδικά συστήματα σκίασης από ποικίλα άλλα υλικά, όπως από σκυρόδεμα, μέταλλο, γυαλί ή ξύλο.
Επίσης, προστασία από τον ήλιο προσφέρουν ειδικά πανώ από PVC που είναι ανθεκτικά στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Ασφαλώς, το κάθε είδος εξωτερικής σκίασης ταιριάζει σε ακίνητα συγκεκριμένου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ώστε να διασφαλίσει τα μέγιστα δυνατά πλεονεκτήματα.
Για το λόγο αυτό το σύστημα εξωτερικής σκίασης πρέπει να επιλέγεται με προσοχή.
Ειδικά όσον αφορά στις τέντες, στην αγορά μπορεί κάποιος να βρει υφάσματα σκίασης με διάφορους συντελεστές συγκράτησης της ηλιακής ενέργειας, αλλά και του φωτός που επιτρέπουν να τα διαπεράσει.
Επιπλέον, εκτός από τις κλασικές τέντες με βραχίονα ή τις τέντες - κασετίνα, ο ιδιοκτήτης μιας κατοικίας μπορεί επίσης να επιλέξει για τη σκίαση του χώρου του μεταξύ της πέργκολας αλουμινίου, της βιοκλιματικής πέργκολας, της πέργκολας με τέντα, της τέντας με αντηρίδες, της καποτίνας, της ομπρέλας ή του ριντό.
Εσωτερικά συστήματα ηλιοπροστασίας
Η εσωτερική σκίαση επιτυγχάνεται με διαφόρων ειδών κουρτίνες, κατακόρυφες ή οριζόντιες περσίδες, βενετικά στόρια, αλλά και στόρια που περιτυλίσσονται σε κύλινδρο στο επάνω μέρος του ανοίγματος.
Τα συστήματα εσωτερικής σκίασης υπάρχουν σε πολλά μεγέθη, χρώματα και υλικά, για τις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε χώρου κατοικίας ή εργασίας.
Ωστόσο από μόνα τους δεν προσφέρουν κάποιο αξιόλογο βαθμό θερμομόνωσης, μιας και δεν μπορούν να αποτρέψουν σε σημαντικό βαθμό την είσοδο των θερμικών φορτίων στο εσωτερικό του ακινήτου.
Πάντως, περιορίζουν – ανάλογα με το υλικό τους – τη διείσδυση των «ενοχλητικών» ηλιακών ακτινών, συμβάλλοντας στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε έναν οικιστικό ή εργασιακό χώρο.
Μηχανισμοί σκίασης που ενσωματώνονται στα υαλοστάσια
Τα υαλοστάσια των κουφωμάτων μπορούν να μετατραπούν παράλληλα και σε σύγχρονα συστήματα σκίασης με την τοποθέτηση μηχανισμών ηλιοπροστασίας (βενετικά στόρια, γρίλιες, πανώ) μεταξύ των δύο τζαμιών και την εφαρμογή ειδικών μεμβρανών ή βαφών στους υαλοπίνακες.
Η κλίση και το ύψος των μηχανισμών αυτών ελέγχεται από το εσωτερικό του χώρου και μπορούν να ρυθμιστούν ανάλογα με τη θέση του ήλιου, αλλά και την επιθυμητή ποσότητα εισερχόμενης ακτινοβολίας.
Οι υαλοπίνακες που αποτελούνται από δύο κρύσταλλα με κενό αέρος μεταξύ τους, μπορούν άνετα να «φιλοξενήσουν» ένα τέτοιου είδους σύστημα ηλιοπροστασίας.
Ενδιάμεσα των δύο κρυστάλλων τοποθετείται ο μηχανισμός με τη δυνατότητα λειτουργίας από έξω.
Το εν λόγω σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε άνοιγμα και μπορεί να λειτουργεί και με ηλεκτροκινητήρα.
Διατίθεται σε διάφορα χρώματα και δεν χρειάζεται καμία συντήρηση, ούτε καν καθάρισμα.
Επιπλέον, ο συγκεκριμένος μηχανισμός δεν απαιτεί τρύπα στο κρύσταλλο και επομένως ο υαλοπίνακας δεν χάνει τις θερμοηχομονωτικές του ιδιότητες.
Μεμβράνες ηλιοπροστασίας
Η εφαρμογή των ειδικών μεμβρανών στα τζάμια του ακινήτου εξασφαλίζει ένα σταθερό αποτέλεσμα σκίασης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ ειδικά το καλοκαίρι συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των θερμικών φορτίων που εισέρχονται στους εσωτερικούς χώρους του.
Στην αγορά υπάρχουν πολλές κατηγορίες μεμβρανών, με τις κυριότερες να είναι οι λεγόμενες θερμοανακλαστικές μεταλλικού χρώματος που αντανακλούν μέχρι και το 80% της ηλιακής ενέργειας, φιλτράρουν την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία και ταυτόχρονα προσφέρουν απόλυτη ιδιωτικότητας αφού όποιος βρίσκεται στο εσωτερικό του ακινήτου μπορεί να βλέπει έξω χωρίς να τον βλέπουν.
Επίσης, υπάρχουν οι αντιθαμβωτικές που φιλτράρουν το ηλιακό φως και απορρίπτουν τις επικίνδυνες ακτινοβολίες UVA και UVB, καθώς και οι απορροφητικές (φιμέ) που φιλτράρουν την ηλιακή ακτινοβολία, μειώνουν τη θερμότητα και τη φωτεινότητα, όπως επίσης και την ορατότητα από έξω.
Επιλογή κατόπιν μελέτης
Σε ότι αφορά στο κόστος των συστημάτων θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτό ποικίλει ανάλογα με το είδος και το υλικό κατασκευής.
Έτσι, ένα απλό σύστημα μπορεί να κοστίσει από 50 – 100 ευρώ ανά τεμάχιο, ενώ περισσότερο σύνθετα και σύγχρονα έχουν τιμές που ξεκινούν από τα 200 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επιλογή ενός συστήματος ηλιοπροστασίας δεν θα πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο το κόστος αλλά με βάση καταρχήν τις ανάγκες σκίασης του ακινήτου.
Είναι σημαντικό, το σύστημα προστασίας από τον ήλιο να διασφαλίζει την ευεξία των χρηστών του ακινήτου, την οπτική άνεση εντός του χώρου, αλλά ταυτόχρονα να επιτυγχάνει ενεργειακά οφέλη μέσω του περιορισμού των αναγκών για κλιματισμό.
Για τους λόγους αυτούς είναι σκόπιμο να γίνει μία προσεκτική μελέτη των ανοιγμάτων του ακινήτου (μέγεθος, προσανατολισμός) και σε συνεργασία με μία εξειδικευμένη εταιρία ειδών ηλιοπροστασίας να γίνει η επιλογή του κατάλληλου συστήματος.
Έτσι, θα ελέγχεται η ποσότητα της εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας το καλοκαίρι με παράλληλη εξασφάλιση του φυσικού φωτισμού, του αερισμού και της απρόσκοπτης θέας, χωρίς όμως να μειώνεται ο επιθυμητός ηλιασμός του ακινήτου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
www.worldenergynews.gr
Πηγή