Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρθηκε σε πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα που έγινε σε 10 χώρες και σε 10.000 πολίτες, λέγοντας ότι «το 60% των νέων, που ρωτήθηκαν, εξέφρασαν τη μεγάλη ανησυχία τους σχετικά με την κλιματική κρίση».
Ο κ. Αμυράς έκανε αναφορές σε τρανταχτά παραδείγματα των συνεπειών της Κλιματικής Κρίσης ανά τον κόσμο, όπως τη λεύκανση των κοραλλιών στο 91% των υφάλων της Αυστραλίας, την πρώιμη άνθιση των όμορφων κερασιών της Ιαπωνίας, την τεράστιων διαστάσεων «χωματερή» που έχει δημιουργηθεί στις βόρειες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αρχαιότητες της Δήλου από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Αναλύοντας τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, σημείωσε ότι : «Βάζει στο παιχνίδι δήμους, περιφέρειες, επιχειρήσεις, βιομηχανίες, πολίτες και δημόσια διοίκηση οδηγώντας τους να αλλάξουν τρόπο σκέψης και δραστηριότητες, μέσα από φιλικές περιβαλλοντικές δράσεις».
Έδωσε έμφαση στη μετατροπή των νησιών -κυρίως των μικρών και απομακρυσμένων- σε πράσινα, τονίζοντας ότι: «μετατρέπουμε με αυτό τον τρόπο την ελληνική ιδιαιτερότητα σε πλεονέκτημα».
Ο κ. Αμυράςτόνισε τη σημασία της προστασίας της βιοποικιλότητας απέναντι στην Κλιματική Κρίση, παρουσιάζοντας τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις του ΥΠΕΝ, όπως τα «Απάτητα Βουνά», τις «1.000 Παρθένες Παραλίες» και το «Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων» και εξήρε τη στενή συνεργασία του ΥΠΕΝ με τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στο πεδίο περίθαλψης της άγριας ζωής.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε εμφατικά: «Ο κλιματικός νόμος είναι, κυρίως, αλλαγή του τρόπου σκέψης και των δράσεων για να έχουμε πράσινη και φθηνή ενέργεια. Με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, η ζωή μας ποτέ δεν θα είναι ίδια. Αυτή όμως η χαοτική κλιματική αταξία μπορεί να αντιμετωπιστεί με μικρές καθημερινές, αλλά σπουδαίας σημασίας δράσεις, που θα την αλλάξουν και θα αφήσουν το πράσινο αποτύπωμα της χώρας», κατέληξε ο κ. Αμυράς.