Οι κυβερνοκίνδυνοι ήταν πέρυσι πρώτοι στη λίστα κινδύνων των εμπειρογνωμόνων στις ΗΠΑ ενώ οι Ασιάτες εμπειρογνώμονες κατέταξαν τον κίνδυνο πανδημίας δεύτερο.
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έρχονται στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας τους κυβερνοκινδύνους και την πανδημία. Το 95% των εμπειρογνωμόνων που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις θα συνεχιστούν και θα εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο. Ως έμμεση συνέπεια, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ενέργεια βρίσκονται τώρα στην τέταρτη θέση, από τη 17η θέση πέρυσι.
Οι οικονομικοί κίνδυνοι αυξάνονται και τροφοδοτούν κοινωνικές εντάσεις. Για πρώτη φορά, οι εμπειρογνώμονες κατατάσσουν τρεις οικονομικούς κινδύνους στη λίστα με τους κορυφαίους δέκα κινδύνους: χρηματοπιστωτική αστάθεια, μακροοικονομική επιδείνωση και νομισματική και δημοσιονομική πίεση. Ο πληθωρισμός γίνεται μια σημαντική ανησυχία τόσο για τους εμπειρογνώμονες όσο και για το ευρύ κοινό.
Το 80% γενικού πληθυσμού θεωρούν τον εαυτό τους πιο ευάλωτο από ό,τι πριν από πέντε χρόνια και το αίσθημα αυτό αυξάνεται ακόμη και μπροστά σε ορισμένους κινδύνους όπως η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή κρίση. Επιπλέον, η εμπιστοσύνη σε ορισμένες κατηγορίες υπευθύνων λήψης αποφάσεων για την εξεύρεση λύσεων επιδεινώνεται, ιδίως όσον αφορά τις δημόσιες αρχές (58% έναντι 62% το 2021), τις ιδιωτικές εταιρείες (45% έναντι 47% το 2021) και ακόμη και τους επιστήμονες (66% έναντι 75% το 2021). Αυτή η γενική τάση μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι το κοινό πιστεύει ότι το επίπεδο προετοιμασίας των δημόσιων αρχών για ορισμένους κινδύνους -όπως η κλιματική αλλαγή, οι εντάσεις στον κυβερνοχώρο ή οι γεωπολιτικές εντάσεις- είναι ανεπαρκές.
Ο Thomas Buberl, Διευθύνων Σύμβουλος της AXA δήλωσε: "Η έκδοση έτους 2022 της Έκθεσης Μελλοντικού Κινδύνου της AXA περιγράφει έναν κόσμο σε αναταραχή, όπου οι κρίσεις στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη. Επιβεβαιώνει επίσης τις υποκείμενες τάσεις όπως ο φόβος της κλιματικής αλλαγής, η αυξημένη αίσθηση ευπάθειας μεταξύ των πληθυσμών και η μείωση της εμπιστοσύνης στους μεγάλους θεσμούς για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων. Αυτές οι τάσεις υποδηλώνουν έναν πρόσθετο κίνδυνο, το αίσθημα αδυναμίας, σε μια εποχή που χρειαζόμαστε την κινητοποίηση όλων των παραγόντων για να παράσχουμε συλλογικές, καινοτόμες και συντονισμένες απαντήσεις. Ειδικότερα, ο ασφαλιστικός τομέας μπορεί να συνεισφέρει με την τεχνογνωσία του σε θέματα πρόληψης και προστασίας. Στην AXA, είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε τον ρόλο μας στο έπακρο".
Η έκθεση συντάχθηκε σε συνεργασία με το ερευνητικό ινστιτούτο IPSOS και την εταιρεία συμβούλων γεωπολιτικής ανάλυσης Eurasia Group, βασίζεται σε απαντήσεις 4.500 εμπειρογνωμόνων κινδύνου από 58 χώρες και ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 20.000 ατόμων από 15 χώρες.