Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν συνεισηγητής του ψηφίσματος που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο τον Οκτώβριο για τη φετινή Διάσκεψη με κεντρικό ζήτημα αυτό της Κλιματικής Δικαιοσύνης και ειδικότερα του μηχανισμού κλιματικών αποζημιώσεων (loss & damage).
Ακολουθεί η δήλωση του ευρωβουλευτή:
“Το βόρειο και το νότιο ημισφαίριο του πλανήτη δεν είχαν την ίδια συμμετοχή στην κλιματική κρίση που έχει φτάσει να απειλεί την ανθρώπινη ύπαρξη στον πλανήτη, όπως δεν είχαν την ίδια συμμετοχή οι πλούσιοι με τους ευάλωτους πολίτες.
Δεν τα κάψαμε μαζί τα ορυκτά καύσιμα, δεν καταναλώσαμε μαζί τις ίδιες πρώτες ύλες και δεν δημιουργήσαμε μαζί τα ίδια απορρίμματα στον πλανήτη για να ισομοιράσουμε τις ευθύνες και το βάρος της λύσης.
Πλουσιότερα κράτη και πολίτες, φέρουν σαφώς μεγαλύτερες ευθύνες και αντίστοιχα τους αναλογεί αυξημένο μερίδιο συμμετοχής στις λύσεις. Δομικό στοιχείο στην ανισότητα απέναντι στις επιπτώσεις αποτελεί πως εκείνοι που φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κλιματική κρίση, είναι οι ίδιοι που έχουν και τα μέσα για να είναι σημαντικά πιο προστατευμένοι από συνέπειες κάθε μορφής όπως είναι οι συγκρούσεις, οι ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης, οι πανδημίες, οι καιρικές ακρότητες και η απειλή που μπορούν να επιφέρουν στη ζωή καθενός, η υγεία, οι συνέπειες της ρύπανσης, η επισιτιστική επισφάλεια και η ενεργειακή φτώχεια - κοινώς σε όλα όσα συνθέτουν την σκληρή πραγματικότητα της κοινωνικής ανισότητας όταν παράλληλα υπάρχει σαφής απειλή για την επιβίωση του ανθρώπου στον πλανήτη.
Η συμμετοχή των πιο ευάλωτων στη δημιουργία του προβλήματος είναι αντιστρόφως ανάλογη των δυνατοτήτων τους για σωτήριες παρεμβάσεις ή αυτοπροστασία. Το σύνολο των ριζοσπαστικών αλλαγών που συγκροτούν την πράσινη μετάβαση, θα αποτελέσουν το θεμέλιο λίθο για ένα αναγκαίο νέο κοινωνικό συμβόλαιο που έχει αργήσει πολύ. Δίχως δικαιοσύνη, δίχως κλιματική δικαιοσύνη, θα αποτύχουμε.
Κεντρικό ζήτημα σε όλα αυτά, δεν μπορεί παρά να είναι ο καθορισμός ημερομηνίας λήξης στη χρήση ορυκτών καυσίμων, ξεκινώντας με τη δέσμευση για καθολική απαγόρευση δημιουργίας νέων μονάδων εξόρυξης ορυκτών καυσίμων, ενισχύοντας τις επενδύσεις στις ΑΠΕ που αποδίδουν ταχύτερα και συμβάλλουν στην κλιματική λύση σήμερα, όχι όταν τα ειδικά συμφέροντα αποφασίσουν αν θα το επιτρέψουν.”
Οι θέσεις της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσερχόμενη στην COP27 είναι:
- η δημιουργία ενός μηχανισμού παροχής αποζημιώσεων από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, όχι δανείων που θα καταβυθίσουν περισσότερο κράτη και πολίτες, αποζημιώσεων των πλουσιότερων κρατών που δημιουργούν το πρόβλημα προς φτωχότερα έθνη που αντιμετωπίζουν τις βαριές συνέπειες με λιγοστές υποδομές,
- οι πλουσιότερες χώρες πρέπει να δεσμευτούν άμεσα για τα ποσά συμμετοχής τους σε έναν τέτοιο μηχανισμό,
- σεισάχθεια για τα κράτη που έχουν χτυπηθεί, όπως πρόσφατα το Πακιστάν, μιας και η συσσώρευση χρέους μειώνει δραματικά τη δυνατότητα τους για προετοιμασία απέναντι στην κλιματική κρίση,
- κινητοποίηση για την αλλαγή της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής, μιας και η σημερινή χτίζει καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερες ανισότητες τόσο μεταξύ κρατών, όσο και στο εσωτερικό τους. Ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει πει πως “το σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα δημιουργήθηκε από τις πλουσιότερες χώρες για να υπηρετήσει αποκλειστικά τα δικά τους συμφέροντα διευρύνοντας τις ανισότητες και πρέπει να υπάρξουν δομικές αλλαγές”,
- προσήλωση και εκπλήρωση των μέχρι σήμερα δεσμεύσεων μας απέναντι στον αναπτυσσόμενο κόσμο, περαιτέρω διεύρυνση της βοήθειας για να ανταποκρίνεται στο μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν και δημιουργία ενός πραγματικού μηχανισμού αποζημιώσεων με μετρήσιμους στόχους μετά το 2025.