«Πέρα από τη συνεισφορά της στον “κουμπαρά” του Υπερταμείου η εταρεία “Ελληνικές Αλυκές” εισφέρει στο “μάζεμα” των εισαγωγών, εξασφαλίζει ένα κρίσιμο πόρο με εθνικές παραγωγικές πηγές ενώ δίνει και πνοή στην περιφέρεια. Έχει δε, ισχυρό “πράσινο” αποτύπωμα» αναφέρει στο iΕnergeia ο διευθύνων σύμβουλος των “Ελληνικών Αλυκών” Αντώνης Δουμάνογλου.
Ο κ. Δουμάνογλου έχει αναλάβει από τον Ιανουάριο 2021, τα “ηνία” της εταιρείας και όπως υπογραμμίζει: «μέσω της παροχής απασχόλησης σε κατοίκους, προμήθειας υλικών και υπηρεσιών από τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και με το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλεται στους τοπικούς δήμους συμβάλλουμε στην περιφερειακή ανάπτυξη».
Ο ίδιος προσθέτει: «η εταιρεία, Ελληνικές Αλυκές, παράγει θαλασσινό αλάτι με απόλυτα φυσικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Καθώς στην παραγωγική διαδικασία δεν χρησιμοποιείται κανενός είδους χημικό ή άλλο πρόσθετο, το τελικό προϊόν είναι βιολογικό. Οι μοναδικές μορφές ενέργειας που χρησιμοποιούνται είναι ο ήλιος και ο αέρας, δημιουργώντας τη βάση μιας αειφόρου ανάπτυξης. Επιπλέον, αυτή καθαυτή η λειτουργία των αλυκών δημιουργεί ένα πλούσιο οικοσύστημα.
Η εταιρεία λειτουργεί όλες τις, μεγάλης κλίμακας παραγωγικές αλυκές τής χώρας (Αιτωλοακαρνανία, Πιερία, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Ροδόπη και Λέσβο) μέσω της παροχής απασχόλησης σέ κατοίκους τών περιοχών αυτών. Όταν, κάποιες από αυτές, έχουν υψηλότερα τού εθνικού μέσου όρου ποσοστά ανεργίας, κι έτσι η εταιρεία συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη».
Ακόμη υπογραμμίζει ότι, η πρώτη ύλη είναι μόνο τό θαλασσινό νερό και η μοναδική μορφή ενέργειας πού χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία είναι η απ' ευθείας χρήση τού ήλιου καί τού αέρα χωρίς την μετατροπή σέ άλλη ενδιάμεση μορφή ενέργειας, μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα τής εταιρείας. Μάλιστα, σε αντίθεση με το ορυκτό αλάτι, δεν χρησιμοποιείται κανενός είδους χημικό ή άλλο πρόσθετο.
Χρησιμοποιείται στην εξόρυξη πετρελαίου, φ.α., στις εφαρμογές ηλιακής ενέργειας κ.α.
Το αλάτι δεν αφορά μόνο στην βιομηχανικά τροφίμων αλλά χρησιμοποιείται στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, στις εφαρμογές ηλιακής ενέργειας, στην βιομηχανία καθαριστικών, στην φαρμακευτική βιομηχανία, στην βυρσοδεψία, στην σαπωνοποιία, στην βιομηχανία χρωμάτων, στην υφαντουργία, παραγωγή ελαστικών, βιομηχανία χάρτου, αλίπαστα, τυροκομία, ζωοτροφές, παραγωγή τροφίμων, αποχιονισμό δρόμων, επεξεργασία νερού, και τέλος στην λιανική.
Συνεπώς, το αλάτι κατατάσσεται, διεθνώς, στα πλέον εμπορεύσιμα προϊόντα. Η εταιρεία λοιπόν, όπως αναφέρει στο ienergeia ο διευθύνων σύμβουλος, από την μία πλευρά λειτουργεί ως φραγμός, υποκαθιστώντας μέρος τών εισαγωγών, καθιστώντας την χώρα αυτάρκη σέ ένα τόσο σημαντικό προϊόν, με όλα τά συνακόλουθα οικονομικά οφέλη. Από την άλλη πλευρά, μέσω των πελατών της, οι οποίοι χρησιμοποιούν το αλάτι ως μέρος των διαφορετικών επώνυμων προϊόντων τους συμμετέχει και συμβάλλει στις εξαγωγές.
Στόχος τής εταιρείας είναι - μέσω επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες - η συνεχής βελτίωση τής ποιότητας τού παραγόμενου αλατιού, και η αύξηση τής ποσότητας ώστε νά καλυφθεί τό σύνολο τών αναγκών σέ αλάτι που ως αποτέλεσμα θα έχει και την ταυτόχρονη βελτίωση τών οικονομικών αποτελεσμάτων.
Τα έσοδά της το 2021 ήταν στα 8,02 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 1,9 εκατ. ευρώ ή 31,61% σέ σχέση με 2020. Τα καθαρά μετά φόρων κέρδη 2021 ήταν 362.000 ευρώ, έναντι ζημιών 547.000 ευρώ το 2020. Σε ό,τι αφορά στα κέρδη, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις του 2022 τα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι δείχνουν τα αποτελέσματα προ φόρων δείχνουν αύξηση 640,53% ενώ τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων είναι αυξημένα 201,96%.