Νέο εκπαιδευτικό εργαστήριο για τα περιβαλλοντικά μας δικαιώματα στη Λέσβο από το WWF Ελλάς και τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών

Νέο εκπαιδευτικό εργαστήριο για τα περιβαλλοντικά μας δικαιώματα στη Λέσβο από το WWF Ελλάς και τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών
Δευτέρα, 06/02/2023 - 14:41

Το WWF Ελλάς και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ) ταξιδεύουν μέσα στις επόμενες ημέρες στη Λέσβο για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικού εργαστηρίου και τη συγκρότηση ομάδων εργασίας που στόχο έχει να ενισχύσει τη δημόσια συμμετοχή των πολιτών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Η δράση αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Πολίτες για το περιβάλλον: Η εκπαίδευση ως εργαλείο αποτελεσματικής συμμετοχής στα κοινά και στη λήψη αποφάσεων».

Μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα (10 και 12/12/2022), την Κοζάνη (26/1) και τη Θεσσαλονίκη (28/1), στα οποία συμμετείχαν συνολικά περί τους 90 ενεργούς πολίτες και εκπροσώπους τοπικών περιβαλλοντικών ομάδων, της επιστημονικής κοινότητας και δημόσιων φορέων, έρχεται η σειρά της Λέσβου. Συγκεκριμένα, το εκπαιδευτικό εργαστήριο θα διεξαχθεί τοΣάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 στον χώροOpenSpace στη Μυτιλήνη από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ.. Για να συμμετάσχετε, χρειάζεταινα κάνετε προεγγραφή μέχρι την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023στον παρακάτω σύνδεσμο, καθώς υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων.

https://citizens4environment.wwf.gr/ekpaideutiko-ergasthrio-kai-sugkrothsh-omadas-ergasias-sthn-mutilhnh/

Συνολικά θα διεξαχθούν 5 εργαστήρια σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Το επόμενο εργαστήριο, το οποίο είναι και το τελευταίο, θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης (18/2).

Αντικείμενο των εκπαιδευτικών εργαστηρίων είναι η γνωριμία και εξοικείωση με τις διαδικασίες δημόσιας συμμετοχής που αφορούν στα περιβαλλοντικά θέματα. Συγκεκριμένα, εθνικές και τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες πολιτών, περισσότερο ή λιγότερο εξοικειωμένες με τις διαδικασίες δημόσιας συμμετοχής, θα μπορέσουν μέσω των εργαστηρίων να ενημερωθούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να αλληλοδιδαχθούν σχετικά με το πώς μπορούν να συμμετάσχουν τεκμηριωμένα και αποτελεσματικά στη διαμόρφωση αποφάσεων για τα περιβαλλοντικά θέματα που τους αφορούν. Παράλληλα,δημιουργείται μία ομάδα εργασίας, όπου εκπρόσωποι της δημόσιας διοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών θασυζητήσουν τα εμπόδια που προκύπτουνκατά τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων καικατευθύνσειςγια την βελτίωση του σχετικού θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου για τη δημόσια συμμετοχή στα περιβαλλοντικά θέματα.

Το έργο που ξεκίνησε να υλοποιείται τον Απρίλιο 2021, έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της φωνής των πολιτών προκειμένου να συμμετέχουν σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων που αφορούν περιβαλλοντικά θέματα. Μέσα από μία σειρά εργαστηρίων και εκπαιδευτικών εργαλείων που υπάρχουν αναρτημένα στην πλατφόρμα του έργουcitizens4environment.wwf.gr, οι πολίτες μπορούν να βρουν τρόπους για προστατεύσουν τεκμηριωμένα και αποτελεσματικά τον τόπο τους. Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο 2023 με την συνδιαμόρφωση από κοινού με την κοινωνία των πολιτών μίας πρότασης πολιτικής για την ουσιαστική βελτίωση όλων των διαδικασιών δημόσιας συμμετοχής, που εφόσον υιοθετηθεί από την Πολιτεία, θα ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική συμμετοχή όλων μας στις αποφάσεις και τις διαδικασίες που τόσο άμεσα επηρεάζουν την ίδια μας τη ζωή. Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και η προστασία του είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας!

Το έργο «Πολίτες για το Περιβάλλον» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund, με φορέα υλοποίησης το WWF Ελλάς και εταίρο την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Το πρόγραμμα Activecitizensfund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού τοΊδρυμα Μποδοσάκηκαι τοSolidarityNow.