Σύμφωνα με τον IRENA, οι παγκόσμιες επενδύσεις σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να ξεπεράσουν τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να ευθυγραμμιστούν με τη δέσμευση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Πέρυσι, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έφθασαν το ρεκόρ των 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αυτό δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο IRENA τόνισε ότι απαιτούνται συνολικά 35 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη μεταβατική τεχνολογία έως το 2030, η οποία περιλαμβάνει τη βελτίωση της αποδοτικότητας, τον εξηλεκτρισμό, την επέκταση του δικτύου και την ευελιξία.
Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να αυξηθεί από περίπου 3.000 GW ετησίως σήμερα σε πάνω από 10.000 GW το 2030 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο οργανισμός τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ισότητα στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων χωρών.
Υπάρχουν σημαντικές γεωγραφικές διαφορές στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να αυξηθούν μόνο κατά περίπου 50% για να επιτευχθούν οι στόχοι μετριασμού του κλίματος. Αντίθετα, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις κατά έξι φορές.
Τα δύο τρίτα της εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέρυσι προήλθαν από νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αφρική αντιπροσώπευε μόνο το 1% της εγκατεστημένης δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Μια θεμελιώδης αλλαγή στη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην πρόσβαση στην ενέργεια και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του IRENA Φραντσόσκο ¨Α Καμέρα, καλώντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κατευθύνουν περισσότερα κεφάλαια σε έργα ενεργειακής μετάβασης με καλύτερους όρους.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί κυρίως σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Οι επενδύσεις σε υδρογόνο, γεωθερμία και βιοενέργεια πρέπει επίσης να αυξηθούν για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την επείγουσα ανάγκη οι κυβερνήσεις να παρέχουν κατάλληλες πολιτικές για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παροχή επιδοτήσεων, φορολογικών ελαφρύνσεων ή την εφαρμογή μιας τιμής άνθρακα.
Η έκθεση του IRENA τονίζει ότι για την επίτευξη των στόχων αυτών απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι κυβερνήσεις και οι ιδιώτες επενδυτές μπορούν να κάνουν τη διαφορά με την εντατικοποίηση και την επιτάχυνση αυτών των επενδύσεων- διαφορετικά, ο κόσμος θα αντιμετωπίσει καταστροφικές συνέπειες λόγω της κλιματικής αλλαγής.