Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ η αγορά ενέργειας έχει εξελιχθεί σε εστία αβεβαιότητας για τους επαγγελματίες και τους πολίτες.«Κορεσμός των δικτύων μεταφοράς που μεταφράζεται σε ελλιπείς νέες επενδύσεις, υπερπληθώρα νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ την ίδια ώρα που αδειοδοτούνται νέες, και μια κατάσταση απόλυτης απορρύθμισης, πάνω στο έδαφος της απουσίας ενός κεντρικού, εθνικού και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού», χαρακτηρίζουν την αγορά.
Όπως υπογράμμισε η πραγματικότητα συνδέεται άρρηκτα με την απολιγνιτοποίηση γιατί φέρνει στην επιφάνεια μια εξόχως νοσηρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας φέρνοντας προ τετελεσμένων πολίτες, μικρές επιχειρήσεις ακόμη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κοινό της χαρακτηριστικό είναι η προχειρότητα και ο κακός αν όχι ανύπαρκτος σχεδιασμός.
«Αποτέλεσμα της προχειρότητας είναι η καθυστέρηση στην υλοποίηση εκείνων των μέτρων που θα εξασφαλίζουν την ομαλή μετάβαση. Αποτέλεσμα της προχειρότητας είναι επίσης η απροθυμία της Πολιτείας να λάβει υπόψη της τη γνώμη και την γνώση πεδίου που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η ΓΣΕΒΕΕ, εκφράζοντας τα συμφέροντα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων, δέχτηκε το αίτημα του Δημάρχου Μεγαλόπολης κ. Αθανάσιου Χριστογιαννόπουλου να υλοποιήσει την μελέτη η οποία με την επιστημονική της εγκυρότητα ελπίζουμε να λειτουργήσει προωθητικά για τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας που διακυβεύονται από μια βίαιη και κακοσχεδιασμένη πράσινη μετάβαση», είπε ο κ. Καββαθάς.
Η παρουσίαση της Έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) «Μια δεύτερη ζωή για την Μεγαλόπολη, προτάσεις για τον οικονομικό μετασχηματισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη την επόμενη μέρα της απολιγνιτοποίησης» πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο «ο Πολύβιος» από το Επιστημονικό Στέλεχος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και Συντάκτη της μελέτης κ. Λεωνίδα Βατικιώτη.
Στο Ερευνητικό κείμενο που παρουσιάστηκε εξετάζεται η οικονομία της Μεγαλόπολης και της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας υπό το πρίσμα της λιγνιτικής παραγωγής και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της υπό εξέλιξη απολιγνιτοποίησης και αναλύονται κριτικά οι προβλέψεις του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που ως επίκεντρο έχουν την υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων. Επίσης ,παρουσιάζει μια σειρά προτάσεις για την οικονομική αναγέννηση της περιοχής μετά τον πλήρη τερματισμό της λιγνιτικής παραγωγής. Οι προτάσεις, που κατά ένα μέρος είναι αποτέλεσμα συζητήσεων με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, αναφέρονται στην οικονομία, στο ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές και τη ενέργεια.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης εκτός από τον Πρόεδρο του ΔΣ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργο Καββαθά και τον Συντάκτη της έκθεσης κ. Λεωνίδα Βατικιώτη, ομιλητές ήταν ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης, Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Τρουπής, ο Βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Γιώργος Παπαηλιού ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν Εκπρόσωποι φορέων της περιοχής και ακολούθησε διάλογος και ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.