Στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Forum Κυκλικών Πόλεων συμμετείχε ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι πολιτικές με “πράσινο” αποτύπωμα, η ανάγκη μετάβασης σε παραγωγικά μοντέλα με περιβαλλοντικό πρόσημο αλλά και η ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στην προώθηση αρχών αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο δήμαρχος Χερσονήσου υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασιών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι πόλεις και προσδιόρισε ως πρωταρχικό στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των τοπικών κοινωνιών με “όχημα” την ευφυέστερη χρήση των πόρων και μιας σύγχρονης οικονομίας που συμβάλλει στην ευημερία των πολιτών.
«Όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο “πράσινο” μοντέλο που θα βασίζεται και θα υπηρετεί τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης», επεσήμανε ο κ. Σέγκος και πρόσθεσε : «Είναι ώριμες οι συνθήκες ώστε η κυκλική οικονομία να βρεθεί στον πυρήνα της αναπτυξιακής στρατηγικής Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης, καθώς συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και την ορθολογικότερη χρήση των φυσικών πόρων, στον περιορισμό της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εκτός από τα οφέλη για το περιβάλλον, μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική και οικονομική ευημερία, δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης και να αποτελέσει πηγή ανάπτυξης και καινοτομίας».
Το FORUM αποτελεί μια εθελοντική πρωτοβουλία οκτώ θεσμικών, κοινωνικών, οικονομικών φορέων από την Αυτοδιοίκηση, την παραγωγή, την οικονομία, το περιβάλλον καθώς και τον επιστημονικό και ακαδημαϊκό χώρο, στην οποία μετέχουν από πλευράς της πολιτείας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Την πρωτοβουλία ίδρυσης και τον συντονισμό λειτουργίας του FORUM, ανέλαβε η Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Ο δήμαρχος Χερσονήσου είναι ιδρυτικό μέλος του συμφώνου κυκλικών πόλεων και τόνισε πως «η Κυκλική Οικονομία απαιτεί εθνικές πρωτοβουλίες, στις οποίες αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί, επιστημονικοί, περιβαλλοντικοί και ακαδημαϊκοί φορείς μπορούν να συνεργάζονται σε κοινά θέματα ενδιαφέροντος, ώστε να συμβάλλουν στη μετάβαση προς μια οικονομία κυκλική, χαμηλών εκπομπών άνθρακα και διατήρησης των φυσικών πόρων».
Το πλαίσιο συνεργασίας
Τα μέλη του Forum θα συνεργαστούν για την περίοδο 2023-2025, ώστε να συμβάλλουν με κοινές προτάσεις πολιτικής και εφαρμογής– στην επίτευξη των κατωτέρω ευρύτερων στόχων:
1) Στην επιτάχυνση της μετάβασης των Πόλεων σε κυκλικά μοντέλα διαχείρισης αποβλήτων
2) Στην προώθηση της συνεχούς ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και της καινοτομίας για την παραγωγή προϊόντων με χαμηλό αποτύπωμα, τη μετατροπή των καταναλωτών σε υπεύθυνους χρήστες με κίνητρα και την ανάπτυξη τεχνολογιών-λύσεων κυκλικής διαχείρισης των πόρων.
3) Στη δικτύωση με άλλους φορείς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για την ανάπτυξη και ανταλλαγή καλών πρακτικών για μια κυκλική οικονομία.