Τις πολιτικές που ενώνουν την Ευρώπη, δημιουργώντας κοινά πεδία δράσης, ώστε η οικονομία της να καταστεί ανταγωνιστικότερη στο διεθνές περιβάλλον, αναζήτησαν οι Γενικοί Διευθυντές των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων (AHKs) μαζί με άλλους προσκεκλημένους, συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2023.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, αντιπροσωπεία από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο έθεσε σε επιμέρους συζητήσεις σειρά ζητημάτων, όπως ο επαναπατρισμός της ευρωπαϊκής παραγωγής, καθώς και η ανάγκη ταχύτερης μετάβασης της Ευρώπης στον ενεργειακό τομέα και στην ψηφιοποίηση, ενώ επισήμανε τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στους τομείς της ενέργειας, των logistics και των τεχνολογικών υποδομών.
Ειδικότερα, στο Παγκόσμιο Συνέδριο, από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο συμμετείχαν ο Πρόεδρος,κ.Βασίλειος Γούναρης, οι Αντιπρόεδροι,κ.κ.Γιώργος ΠατεράκηςκαιΑνδρέας Σπυρίδης, ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος ΔΣ του Επιμελητηρίου,Δρ. Αθανάσιος Κελέμηςκαι το Μέλος ΔΣ,κ.Θεόδωρος Δεληγιαννάκης.
Οι εκπρόσωποι του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στάθηκαν ιδιαίτερα στην ισχυρή γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, τοποθετούμενοι, μεταξύ άλλων, και σε κοινή συνάντηση εκπροσώπων βαλκανικών χωρών με στόχο την ανάδειξη κοινών πρωτοβουλιών αναβάθμισης της περιοχής των Βαλκανίων για την ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Οι συμμετέχοντες στην κοινή συνάντηση εστίασαν το ενδιαφέρον τους στην αναζήτηση διμερών συμμαχιών μεταξύ των βαλκανικών χωρών, με σκοπό, αφενός την ενδυνάμωση των τοπικών οικονομιών, αφετέρου τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου βαλκανικού hub στις αγορές ενέργειας, μεταφορών, τεχνολογίας, ώστε να στηριχτεί η Ευρώπη στην προσπάθειά της να αναδιαρθρώσει το ρόλο της στο νέο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, όπως αυτό αναδομείται μετά το ξέσπασμα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.
Ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ.Βασίλειος Γούναρης, αφού στάθηκε στις στενές και αποδοτικές και κυρίως ανταποδοτικές οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, επισήμανε ότι κατά το προσεχές Φθινόπωρο το Επιμελητήριο προγραμματίζει ένα road show σε μεγάλες πόλεις της Γερμανίας με τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων και στόχο την προσέλκυση νέων γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, σε νευραλγικούς τομείς για την εγχώρια οικονομία.
Ο Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου,Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στις συνδυασμένες – διακρατικές μεταφορές και τις δυνατότητες που έχει η χώρα να συμβάλει μέσα από την εκτέλεση συντονισμένων επενδυτών πρωτοβουλιών στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης και στην προσέλκυση κεφαλαίων και τεχνογνωσίας στις νέες τεχνολογίες, τις τηλεπικοινωνίες και το R&D.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «στο σύνολο η ευρωπαϊκή οικογένεια, καλείται σήμερα να αναβαθμίσει τον διεθνή γεωπολιτικό της ρόλο και στην προσπάθεια αυτή θα είναι προς όφελός της να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνάμεις της, όλα τα μέλη της, μέσα από κοινές συνισταμένες που θα προσδώσουν μεγαλύτερη αξία και ώθηση στους στόχους της. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, ένεκα και της ισχυρής γεωπολιτικής της θέσης ήδη διαδραματίζει ενεργό ρόλο. Αποτελώντας έναν από τους πλέον ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς στήνει γέφυρες μεταξύ Ανατολής και Δύσης για μια Ευρώπη ισχυρότερη και δυναμικότερη».
Σημειώνεται ότι στο Παγκόσμιο Συνέδριο του DIHK συμμετείχαν οι Γενικοί Διευθυντές από τα Διμερή Γερμανικά Επιμελητήρια 93 χωρών, οι οποίοι φιλοξενούμενοι στις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας είχαν την ευκαιρία να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους, αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις τόσο μεταξύ τους, όσο και με εκπροσώπους από γερμανικές επιχειρήσεις και την πολιτική σκηνή της Γερμανίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου έλαβε χώρα με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Οικονομίας, τη 10ηΜαΐου. Στη λογική μιας μεγάλης παγκόσμιας γιορτής, τα Διμερή Γερμανικά Επιμελητήρια, από κοινού με την πολιτεία και την αγορά απάντησαν στο ερώτημα: «Αλυσίδες εφοδιασμού, βιωσιμότητα, ενεργειακή κρίση: Πού βρίσκεται το γερμανικό επιχειρηματικό μοντέλο;».
Στο φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν 1.000 ενδιαφερόμενοι, συμμετείχαν 93 Διμερή Επιμελητήρια, τα οποία διαθέτουν 2.200 εργαζόμενους και εκπροσωπούν 47.000 επιχειρήσεις- μέλη, παγκοσμίως.