«Αν επιμείνουμε στην καθυστέρηση βασικών μέτρων που απαιτούνται, νομίζω ότι κινούμαστε προς μια καταστροφική κατάσταση, όπως αποδεικνύουν τα δύο τελευταία ρεκόρ θερμοκρασίας», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας που καταρρίφθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη, όπως σημειώνει ο Guardian.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του αέρα ήταν 17,18 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προβλέψεων (NCEP) των ΗΠΑ, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 17,01 βαθμών που είχε επιτευχθεί τη Δευτέρα.
Για το επταήμερο που έληξε την Τετάρτη, η μέση ημερήσια θερμοκρασία ήταν 0,04 βαθμούς υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη εβδομάδα στα 44 χρόνια καταγραφής, σύμφωνα με τα δεδομένα του Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Μέιν, το οποίο αναλύει μετρήσεις από την επιφάνεια της Γης, αερόστατα και δορυφόρους. Η συγκεκριμένη μέτρηση έδειξε ότι η μέση θερμοκρασία της Γης την Τετάρτη παρέμεινε στο υψηλό ρεκόρ των 17,18 βαθμών.
Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), τα στοιχεία της οποίας θεωρούνται τα πιο έγκυρα, δεν μπόρεσε να επικυρώσει τους ανεπίσημους αριθμούς, καθώς παρακολουθεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε μηνιαία και ετήσια βάση, όχι σε ημερήσια.
Οι επιστήμονες πάντως συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή μπαίνει σε αχαρτογράφητο έδαφος και ότι αναμένονται περισσότερες θερμοκρασίες-ρεκόρ.
«Ο Ιούλιος θα είναι πιθανότατα ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών… όπου "όλων των εποχών" σημαίνει από το Ηέμειο Στάδιο (μεσοπαγετώδης περίοδος), δηλαδή πριν από περίπου 120.000 χρόνια», δήλωσε ο Δρ. Κάρστεν Χάουσταϊν, ερευνητής ατμοσφαιρικής ακτινοβολίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας.
Έρχεται 10ημερος καύσωνας με πάνω από 40 βαθμούς
Η συζήτηση για το πρώτο κύμα καύσωνα «άνοιξε» στις αρχές της εβδομάδας, όταν τα προγωνιστικά στοιχεία έδειξαν υψηλές πτήσεις του υδραργύρου. Αν και στην αρχή οι μετεωρολόγοι υπήρξαν επιφυλακτικοί ως προς την εξέλιξη του καιρού, μιας και φέτος ήταν άστατος και δεν συμβάδιζε με την εποχή, ωστόσο τα δεδομένα φαίνεται πως «κλείδωσαν».
Και στην Ευρώπη παραμένουμε παρόμοιο σκηνικό, προς τη Μεσόγειο, με το θερμόμετρο να δείχνει ακόμα και τους 45 βαθμούς Κελσίου.
Σήμερα, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος έκανε λόγο για έναν καύσωνα έντονο, διαρκείας με θερμοκρασίες από 40 βαθμούς και πάνω στα ηπειρωτικά.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως από τις 12 με 13 Ιουλίου ο πρώτος καύσωνας θα σαρώσει τη χώρα για ημέρες. Τόνισε ότι προς το παρόν δεν μπορούν να προβλέψουν τη διάρκειά του, όμως φαίνεται πως θα διαρκέσει, με τα τωρινά στοιχεία, έως τουλάχιστον τις 22 Ιουλίου.
Πρόκειται για ένα σημαντικό καιρικό γεγονός ανέφερε ο μετεωρολόγος.
Για τη σημερινή ημέρα, ο κύριος Γιαννόπουλος τόνισε πως είναι η πιο ζεστή του φετινού καλοκαιριού, με τον υδράργυρο να σημειώνει μία μικρή πτώση το Σαββατοκύριακο, με τη θερμοκρασία να κινείται στους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου. Τόνισε, πως η σημερινή είναι και η πιο ζεστή ημέρα στην Αττική.