Η συμφωνία είναι απαραίτητη για τον στόχο της ΕΕ να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η ΕΕ πρέπει να μειώσει στο ελάχιστο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα, η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει την απορρόφηση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα για να εξισορροπήσει τις εκπομπές που δεν μπορούν να εξαλειφθούν.
Το νέο πλαίσιο θα βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα μέσω της πιστοποίησης των απορροφήσεων άνθρακα και της ανθρακοδεσμευτικής γεωργίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι διαφανείς και αξιόπιστες, αποτρέποντας την προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας και δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Η συμφωνία καθορίζει κανόνες πιστοποίησης για:
-Την ανθρακοδεσμευτική γεωργία, όπως η αποκατάσταση των δασών και των εδαφών και η αποφυγή των εκπομπών του εδάφους, η επανύγρανση τυρφώνων, η αποδοτικότερη χρήση λιπασμάτων και άλλες καινοτόμες γεωργικές πρακτικές·
-Τις βιομηχανικές απορροφήσεις άνθρακα, όπως η βιοενέργεια με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, ή η άμεση δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα από τον αέρα·
-Τον λεγόμενο δεσμευτικό άνθρακα σε προϊόντα και υλικά μακράς διάρκειας, όπως δομικά υλικά με βάση το ξύλο ή βιοξυλάνθρακας.
Ο κανονισμός θα βελτιώσει την ικανότητα της ΕΕ να ποσοτικοποιεί, να παρακολουθεί και να επαληθεύει τη γνησιότητα όλων αυτών των μορφών αφαίρεσης άνθρακα. Ειδικότερα, καθορίζει κανόνες για την αναγνώριση των συστημάτων πιστοποίησης που αποδεικνύουν τη συμμόρφωση με το πλαίσιο της ΕΕ, καθώς και ένα ειδικό σύνολο κριτηρίων για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των απορροφήσεων άνθρακα και της διαφάνειας και αξιοπιστίας της διαδικασίας πιστοποίησης.
Ο κανονισμός προβλέπει την ιεράρχηση των μεθοδολογιών πιστοποίησης που θα πρέπει να αναπτυχθούν. Σε αυτή τη βάση, η Κομισιόν, με την υποστήριξη ομάδας εμπειρογνωμόνων για την απορρόφηση άνθρακα, θα συνεχίσει τις εργασίες της για την ανάπτυξη αξιόπιστων και προσαρμοσμένων μεθοδολογιών πιστοποίησης για τα διάφορα είδη δραστηριοτήτων απορρόφησης άνθρακα.
Οι πιστοποιημένες απορροφήσεις άνθρακα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση νέων οικονομικών ευκαιριών και μπορούν να αποτιμηθούν χρηματικά μέσω ιδιωτικών συστημάτων και στήριξης του δημόσιου τομέα, καθώς και μέσω της δημιουργίας εμπορικών πλεονεκτημάτων με τους καταναλωτές που επιδιώκουν να ανταμείβουν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.
Η ανθρακοδεσμευτική γεωργία θα δημιουργήσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα για τους γεωργούς και τους δασοκόμους και αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη για τη βιοποικιλότητα. Ο συμφωνηθείς κανονισμός ενθαρρύνει επίσης τη χρήση μακροχρόνιων δομικών προϊόντων βιολογικής προέλευσης για τη διατήρηση του δεσμευμένου άνθρακα για αρκετές δεκαετίες ή περισσότερο, ενθαρρύνοντας νέες βιώσιμες οικοδομικές τεχνικές.
Όσον αφορά τη χρηματοδοτική στήριξη για τεχνολογίες αφαίρεσης άνθρακα, ο κανονισμός αποδεσμεύει καινοτόμο ιδιωτική και δημόσια χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης αντικτύπου ή της δημόσιας στήριξης βάσει αποτελεσμάτων, διότι οι φορείς αφαίρεσης άνθρακα και οι γεωργοί άνθρακα μπορούν να ανταμείβονται με βάση τις πιστοποιημένες απορροφήσεις και μειώσεις εκπομπών.