Όπως είναι γνωστό Το Πρωτόκολλο του Κυότο προβλέπει τρεις μηχανισμούς μέσω των οποίων οι χώρες δύνανται να επιτύχουν μείωση των εκπομπών τους από τα αέρια του θερμοκηπίου. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι: η Εμπορία Δικαιωμάτων εκπομπών, τα προγράμματα Κοινής Εφαρμογής και οι Μηχανισμοί Καθαρής Ανάπτυξης. Βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αποτέλεσε το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ).
Με βάση αυτό σύστημα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων των ρύπων συγκεντρώνονται κάποια έσοδα. Μάλιστα με υπουργική απόφαση πριν λίγες ημέρες, δόθηκε αυξημένο ποσοστό των εσόδων από τους ρύπους στον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΠΕΠ) για την τροφοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) ο οποίος είναι ελλειμματικός. Για το 2024 θα λάβει το 14,61% των συνολικών εσόδων. Παλιότερα, ένα μέρος των εσόδων πήγαινε στις επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος. Επομένως, η παύση προς αυτή την κατεύθυνση έδωσε τη δυνατότητα να μεταφερθούν αλλού και συγκεκριμένα στο Πράσινο Ταμείο, σε ένα λογαριασμό με πολλές δυνατότητες χρήσης, όπως ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως εξήγησε το εθελοντικό σύστημα δικαιωμάτων για τα δάση είναι άλλο σύστημα και έχει να κάνει με τους πόρους που μπορούμε να εξασφαλίσουμε όταν θα μπουν τα δάση υπό διαχείριση. «θα μπορούν να αγοράζουν δικαιώματα ρύπων όσοι ιδιώτες θέλουν να έχουν περισσότερο πράσινο προφίλ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει πάντως γνωστές.
Χθες, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε και στη διαχείριση των δημόσιων δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, λαμβάνονται οι εξής πρωτοβουλίες, οι οποίες αποτυπώνονται σε διατάξεις σχεδίου νόμου, που αναμένεται να τεθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε δημόσια διαβούλευση: Η ανάθεση της υλοποίησης της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης δημοσίων δασών ή διαχειριστικών μονάδων γίνεται κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με την πρόσκληση προκηρύσσεται η ανάθεση της υλοποίησης της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης ενός ή περισσότερων δασών ή μιας ή περισσοτέρων διαχειριστικών μονάδων κατά μόνας ή από κοινού. Ο συνδυασμός των δασών ή των διαχειριστικών μονάδων στηρίζεται στην παραγωγική ικανότητα αυτών, τον βαθμό δυσκολίας της απόληψης, την απόσταση που τα χωρίζει, την πιθανότητα εκδήλωσης επικίνδυνης πυρκαγιάς και το έτος λήξης της διάρκειας των οικείων διαχειριστικών μελετών. την πρόσκληση ορίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: οι ποσότητες και τα είδη βιομάζας που επιτρέπεται κατ’ ανώτατο όριο να αποληφθούν σύμφωνα με τις εγκεκριμένες διαχειριστικές μελέτες, β) οι εργασίες καθαρισμού δασών, τα είδη και οι ποσότητες βιομάζας που θα αποληφθούν με αυτές, καθώς και ο χρονικός προγραμματισμός υλοποίησης αυτών των εργασιών, γ) το ύψος της επιδότησης της βιομάζας που απολαμβάνεται ανά είδος και κατά περίπτωση, και δ) το ελάχιστο ποσοστό της αξίας των τιμολογίων πώλησης της αποληπτόμενης βιομάζας, το οποίο θα αποδοθεί στο Δημόσιο κ.ά.