Στο μήνυμά του οκ. Δούκαςυπογράμμισε: «Είναι η ισχύς εν τη ενώσει. Ζητάμε αυτό που μας αναλογεί. Να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο για να δώσουμε ηλεκτρική ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά. Δίνουμε προτεραιότητα σε πράσινες πρωτοβουλίες μέσα από οργανωμένα σχέδια, συμμετοχικότητα και συμμαχίες που σκοπεύουν να δημιουργήσουν σύγχρονες, πράσινες και φιλόξενες πόλεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες τους. Θέλουμε μέσα από αυτή τη Συμμαχία να δημιουργήσουμε ένα συνεκτικό κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης. Να εξασφαλίσουμε πολύπλευρα οφέλη τόσο για τα ευάλωτα τμήματα του τοπικού πληθυσμού που θα ενισχυθούν σημαντικά με πόρους και εργαλεία για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας, όσο και για τους πολίτες στο σύνολό τους. Μειώνουμε τις εκπομπές CO2 και δείχνουμε στην πράξη πως μπορεί να γίνει μία “στροφή” σε βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές πολιτικές».
Στην παρέμβασή του οΓ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, σημείωσε: «Είναι μεγάλη μου χαρά που βλέπουμε τον Δήμο Αθηναίων, τον κορυφαίο Δήμο της Αθήνας, να ασχολείται με το ζήτημα της μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και κοινωνία. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι πλάι σε όποιον Δήμο θέλει να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς σε αυτήν την κατεύθυνση».
ΟΔήμαρχος Αιγάλεω, Λάμπρος Σκλαβούνος, επισήμανε: «Η ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συνιστά πλέον μία αναγκαιότητα, προκειμένου να μετριαστεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και όλα τα επακόλουθα αυτής», ενώ οΔήμαρχος Βύρωνα, Αλέξης Σωτηρόπουλος, υπογράμμισε: «Να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Αθηναίων για αυτή την πρωτοβουλία να μας μαζέψει σήμερα να υπογράψουμε αυτό το σύμφωνο, αλλά και να διερευνήσουμε περαιτέρω τρόπους συνεργασίας για να μπορέσουμε να καταστήσουμε τις πόλεις μας περιβαλλοντικά – κλιματικά ουδέτερες».
ΗΔήμαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, δήλωσε: «Είναι σημαντική η συνεργασία των Δήμων αλλά και η αποσαφήνιση από πλευράς κεντρικού κράτους, του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τις αρμοδιότητες του κάθε επιπέδου διοίκησης, όπως επίσης και η ενίσχυση των δήμων σε πόρους και τεχνογνωσία», ενώ οΔήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, είπε: «Η Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία είναι πάρα πολύ σημαντική. Έχουμε πόλεις όπου το κτιριακό απόθεμα είναι πάρα πολύ παλιό. Τα προβλήματα τους είναι γνωστά, ενώ η ενεργειακή φτώχεια πλήττει πολλούς πολίτες και ιδιαίτερα τα ευαίσθητα και ευάλωτα νοικοκυριά».
ΟΔήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, πρότεινε: «Θα πρέπει παράλληλα με την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, να κάνουμε εξοικονόμηση της ενέργειας. Εμείς με μεγάλο ενθουσιασμό συμμετέχουμε σε αυτήν τη συνεργασία». Στη συνέχεια, οΔήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, παρότρυνε τους παρευρισκόμενους: «Να ενώσουμε δυνάμεις για να γίνει η Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία τόσο δυνατή, ώστε να μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά σύντομα». Τέλος, οΔήμαρχος Νέας Ιωνίας, Παναγιώτης Μανούρηςαναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι: «Αναγκαζόμαστε ως Δήμοι, να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί για να διεκδικήσουμε εργαλεία».
Την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στην Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία, εκδήλωσαν πολλοί ακόμη Δήμαρχοι της Αττικής, ανάμεσά τους και οΔήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωσταντέλλος, ο οποίος βρέθηκε στην εκδήλωση: «Να σας συγχαρώ για αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία. Καταθέτω ευθύς αμέσως στο τραπέζι την υποψηφιότητα του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης για συμμετοχή στην Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία».
Πρωταρχικός σκοπός τηςΑθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίαςθα είναι η παραγωγή πράσινης ενέργειας, με ανταγωνιστικό κόστος, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η αξιοποίησή της, με τρόπο που μειώνει τα κόστη ενέργειας των ευάλωτων νοικοκυριών των συνεργαζόμενων Δήμων, αλλά και γενικότερα η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση σε τοπικό επίπεδο για θέματα βιωσιμότητας, ενεργειακής δημοκρατίας και ενεργειακής μετάβασης.