Η ΕΕ ήταν σημαντικός παράγοντας κατά τις διαπραγματεύσεις της Συνθήκης, επομένως η επικύρωσή της είναι μια κομβική στιγμή στον αγώνα για την προστασία της θάλασσας και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΕΕ και να προχωρήσουν κι αυτές στην επικύρωση της συνθήκης πριν από τη Διάσκεψη των Ωκεανών του ΟΗΕ το 2025 στη Νίκαια.
“Οι ωκεανοί δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: πλάσματα οπως οι φάλαινες, οι χελώνες και τα δελφίνια, που συμβάλλουν στη διατήρηση της παγκόσμιας ισορροπίας, κινδυνεύουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και, για να σωθεί η θαλάσσια ζωή, είναι απαραίτητο να προστατέψουμε τουλάχιστον το ⅓ των θαλασσών. Μετά από αυτή την πολύ θετική εξέλιξη, είναι η στιγμή οι κυβερνήσεις της ΕΕ, ανάμεσά τους και η ελληνική, να δράσουν άμεσα.” δήλωσε ο Αντώνης Μπούγιας, υπεύθυνος εκστρατείας για τους ωκεανούς στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο, κατόπιν της επικύρωση της συνθήκης από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει στη συνέχεια να ακολουθήσει η επικύρωσή της από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Από χθες, 89 χώρες έχουν υπογράψει τη Συνθήκη (συμπεριλαμβανομένων και των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ), επιδεικνύοντας παγκόσμια πολιτική υποστήριξη στη διαδικασία. Ωστόσο, μόνο τέσσερις έχουν επικυρώσει (Παλάου, Χιλή, Μπελίζ και Σεϋχέλλες), ενώ απαιτείται η επικύρωση από τουλάχιστον 60 χώρες ώστε η Συνθήκη να τεθεί σε ισχύ.
Εμείς, ως ελληνικό γραφείο της Greenpeace, χαιρετίζουμε την επικύρωση της συνθήκης από την ΕΕ και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση επικύρωση της συνθήκης από τη χώρα μας και να διαθέσει τους απαιτούμενους πόρους για τη δίκαιη εφαρμογή της.
Επιπλέον, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των προσδοκιών που δημιούργησε με τις 21 δεσμεύσεις της στο πρόσφατο Our Ocean Conference και να κηρύξει την Ελληνική Τάφρο προστατευόμενη περιοχή, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι δεσμεύσεις αυτές δεν θα μείνουν στα χαρτιά.