Περιβαλλοντικές Οργανώσεις: Πρόσθετοι λόγοι ακύρωσης των αδειών του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης

Περιβαλλοντικές Οργανώσεις: Πρόσθετοι λόγοι ακύρωσης των αδειών του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης
Πέμπτη, 13/06/2024 - 11:31

Η πρώτη, κατ’ ουσίαν, κλιματική προσφυγή στην Ελλάδα εκκρεμεί με πρόσθετη τεκμηρίωση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στην αίτηση ακύρωσης που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 στην κρίση των δικαστών του ΣτΕ, κατατέθηκαν αυτή τη βδομάδα πρόσθετοι λόγοι, οι οποίοι εστιάζουν στις σοβαρότατες κλιματικές επιπτώσεις του ορυκτού αερίου LNG.

Με την αίτηση και τους πρόσθετους λόγους ζητείται η ακύρωση αδειών που εξέδωσε το ΥΠΕΝ και επιτρέπουν την κατασκευή και λειτουργία του Ανεξάρτητου Συστήματος LNG (ΑΣΦΑ-FSRU) Αλεξανδρούπολης, δηλαδή πλωτού συστήματος αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου, στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, εντός προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000. Τη σημαντική αυτή υπόθεση θέτουν στην κρίση των δικαστών οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και MEDASSEΤ.

Για πρώτη φορά, η Ελληνική Δικαιοσύνη καλείται να κρίνει αν ένα ορυκτό καύσιμο, όπως το υγροποιημένο αέριο, μπορεί να προβάλλεται και να προωθείται σαν εναλλακτικός τρόπος παραγωγής ενέργειας σε συνθήκες έντονης κλιματικής κρίσης και, μάλιστα, δίχως να έχει προηγηθεί εκτίμηση του κλιματικού του αποτυπώματος. Επισημαίνεται ότι η κλιματική κρίση, η οποία κατά το τελευταίο ιδιαίτερα έτος έχει γίνει αισθητή με συνεχή επί δώδεκα μήνες ρεκόρ ιστορικά υψηλών θερμοκρασιών, έχει ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στη θάλασσα της Θράκης, η οποία χαρακτηρίζεται από πολύ έντονη άνοδο μέσης θαλάσσιας θερμοκρασίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Μεσόγειο.

unnamed_7.jpg



Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν την ανάγκη ακύρωσης του βαρύτατων επιπτώσεων του έργου, εστιάζουν στο κρίσιμης σημασίας ζήτημα της αποσιώπησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ιδίως του μεθανίου, το οποίο είναι το ισχυρότερο αέριο του θερμοκηπίου.[1] Επιπλέον, ζητούν από το δικαστήριο να αξιολογήσει την αύξηση των κλιματικών εκπομπών από το έργο, κατ’ εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας, όπως αυτές απορρέουν από το εθνικό, ενωσιακό και διεθνές δίκαιο. Σε επίπεδο πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, η δίκη αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (υπόθεση Verein Klimasiniorinnen Schweiz κ.α.), που έκρινε ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θεμελιώνει υποχρέωση αποτροπής των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη ζωή και στην υγεία των ανθρώπων. Κατά τη γνώμη των οργανώσεων, η έγκριση δραστηριοτήτων που αυξάνουν τις εκπομπές της χώρας, χωρίς μάλιστα καμία αξιολόγηση των επιπτώσεών τους και χωρίς καμία μέριμνα για την αντιστάθμισή τους, δεν συμβιβάζεται με το αίτημα αυτό.

Τέλος, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν τον δικαστικό έλεγχο των επιπτώσεων της δραστηριότητας στον μοναδικό, και ιδιαίτερα ευάλωτο, μεσογειακό πληθυσμό της φώκαινας που απαντάται στην περιοχή, της οποίας ο βιότοπος συρρικνώνεται.

Τελευταία τροποποίηση στις 13/06/2024 - 13:27