ΑΦΙΕΡΩΜΑ - EURO 2024-To «Πράσινο» τουρνουά, το ταμείο για το κλίμα και το HatTrick 935 εκατ. ευρώ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - EURO 2024-To «Πράσινο» τουρνουά, το ταμείο για το κλίμα και το HatTrick 935 εκατ. ευρώ
Παρασκευή, 14/06/2024 - 12:21

Στο πλαίσιο του Euro 2024 στη Γερμανία, και υπό το σύνθημα «United by Football - Together for Nature», η UEFA δημιούργησε ένα ταμείο για το Κλίμα, από το οποίο οι γερμανικοί ερασιτεχνικοί σύλλογοι μπορούν να ζητήσουν οικονομική υποστήριξη για έργα προστασίας του Κλίματος μεταξύ 8 Ιανουαρίου και 30 Ιουνίου φέτος

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου, κάθε τόνο εκπομπών CO2 που παράγεται σε σχέση με το UEFA EURO 2024, 25 ευρώ θα δοθούν στο ταμείο για το Κλίμα. Με βάση τις προβλέψεις πριν από το τουρνουά, περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν έτσι για έργα προστασίας του κλίματος. Οι σύλλογοι μπορούν να επιλέξουν από μια λίστα έργων στους τομείς της ενέργειας, του νερού, της διαχείρισης απορριμμάτων και της έξυπνης κινητικότητας.

Επίσης η UEFA στην 28η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Ντουμπάι, έθεσε στόχο να κάνει το Euro 2024 το πιο βιώσιμο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα όλων των εποχών.

«Το όραμα του Euro 2024 είναι να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τη βιωσιμότητα των διοργανώσεων στον κόσμο του αθλητισμού και μια κινητήρια δύναμη για βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της στρατηγικής μας. Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε μέρος της λύσης για τη μέτρηση και τη μείωση του αντίκτυπου του ποδοσφαίρου στο περιβάλλον και αξιοποιούμε τη δύναμη του αθλήματός μας να ευαισθητοποιήσει και να καταλύσει τη δράση. Μέσω των στοχευμένων επενδύσεων και μέτρων που παρουσιάζονται στη στρατηγική μας προσέγγιση, έχουμε δημιουργήσει τα θεμέλια για να συνεισφέρουμε στην κληρονομιά του τουρνουά, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε-μεταξύ άλλων- ο διευθυντής της UEFA για την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα Μικέλε Ούβα, αναφερόμενος στην περιβαλλοντική, κοινωνική στρατηγική για το Euro 2024, η οποία υποστηρίχθηκε από μια επένδυση 32 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης στόχος της UEFA είναι Τα έσοδα του Euro 2024 θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του παιχνιδιού και ο αντίκτυπος του τουρνουά θα οδηγήσει το παιχνίδι προς τα εμπρός εντός και εκτός γηπέδου.
Όπως έκανε γνωστό η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου μέσω του προγράμματος ανάπτυξης HatTrick της UEFA, περίπου τα δύο τρίτα των εσόδων που παράγονται από το τουρνουά επανεπενδύονται στις 55 εθνικές ομοσπονδίες της Ευρώπης, χρηματοδοτώντας έργα κατασκευής γηπέδων, εκπαίδευσης και στρατηγικών και ανάπτυξης.
«Το Euro 2024 θα δημιουργήσει ένα προβλεπόμενο ποσό 935 εκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα HatTrick τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μια αύξηση 21% από το Euro 2020, διασφαλίζοντας ότι το παιχνίδι θα συνεχίσει να φτάνει σε νέα επίπεδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το Euro 2024 ξεκινάει την Παρασκευή 14 Ιουνίου στο Μόναχο και θα κορυφωθεί με τον τελικό στο Βερολίνο την Κυριακή 14 Ιουλίου