Η ΕΕΔΣΑ στο 11ο Διεθνές Συνέδριο για την Αειφόρο Διαχείριση Στερεών, Αποβλήτων RHODES 2024

Η ΕΕΔΣΑ στο 11ο Διεθνές Συνέδριο για την Αειφόρο Διαχείριση Στερεών, Αποβλήτων RHODES 2024
Δευτέρα, 01/07/2024 - 09:47

Με μεγάλη επιτυχία έλαβε χώρα στην Ρόδο, το RHODES 2024, 11ο Διεθνές Συνέδριο για την Αειφόρο Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, που διοργανώθηκε από το ΕΜΠ με Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής την Kαθ. ΕΜΠ Μ. Λοϊζίδου και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής το Δρ. Κ. Μουστάκα.

Στην εναρκτήρια ενότητα στις 19.06.2024 έδωσαν το «παρών» φυσικά / διαδικτυακά ο Πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ Γ. Ηλιόπουλος με χαιρετισμό και σημαντικοί προσκεκλημένοι όπως ο διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Κρεμλής, ο προϊστάμενος στη DGREGIO, υπεύθυνος για την Ελλάδα και την Κύπρο Carsten Rasmussen, ο προϊστάμενος στον Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Arnoldas Milukas, ο Αλέξανδρος Κουλίδης, εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Την έναρξη κήρυξε εκ μέρους του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού η ομ. καθηγήτρια του ΕΜΠ, Τώνια Μοροπούλου, τονίζοντας τη σημασία εφαρμογής της τεχνογνωσίας και καινοτομίας που παράγει η επιστημονική κοινότητα στην πράξη και τον ρόλο του ΤΕΕ ως τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, που πρέπει να αναβαθμιστεί.

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου κάλυψαν ένα ευρύτατο φάσμα από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον, τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, την κυκλική οικονομία – βιοοικονομία και αξιοποίηση αποβλήτων, ανακύκλωση, θαλάσσια ρύπανση και πλαστικά, βιολογικές μεθόδους επεξεργασίας αποβλήτων, βιοδιϋλιστήρια, ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων, κλπ. Η ατζέντα περιλάμβανε 550 ομιλητές και 228 παρουσιάσεις με πόστερ, ενώ το 91% των παρουσιάσεων έγιναν με φυσική παρουσία και μόνο το 9% διαδικτυακά.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ Γ. Ηλιόπουλος στο σύντομο χαιρετισμό του έκανε εκτενή αναφορά στις δράσεις του νέου ΔΣ της ΕΕΔΣΑ τους τελευταίους μήνες που στόχο έχουν την ενεργοποίηση του συνόλου των φορέων σχετικά με την κυκλική οικονομία, την πολιτεία, τα πανεπιστήμια, τους Δήμους/ΦΟΔΣΑ και τις επιχειρήσεις προς μια ενιαία κατεύθυνση και την παραγωγή πολιτικής και νομοθετικής παρέμβασης.

Ο οργανωτικός πυρήνας του επιτυχημένου 11ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Αειφόρο Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, που παρακολούθησαν 1.000 σύνεδροι από όλο τον κόσμο (εκ των οποίων 700 με φυσική παρουσία) αποτελείται από δύο διακεκριμένα μέλη της οικογένειας της ΕΕΔΣΑ, την Kαθ. Μ. Λοϊζίδου, Μέλος του Επιστημονικού της Συμβουλίου ΕΕΔΣΑ και τον Δρ Κ. Μουστάκα, Γενικό Γραμματέα του ΔΣ της ΕΕΔΣΑ και Τομεάρχη Επικοινωνίας και Διασύνδεσης.