Γ. Πατούλης: «Αυτό είναι το στρατηγικό μας σχέδιο για τη θωράκιση της Αττικής, την υλοποίηση εμβληματικών έργων και τη δημιουργία μιας καθαρής και πράσινης Αττικής»
Τους στόχους του για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση στην Αττική, τα εμβληματικά έργα σε επίπεδο υποδομών, το στρατηγικό σχέδιο για απορρίμματα, το ΕΣΠΑ και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής περιγράφει στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στον δημοσιογράφο Νίκο Καραγιάννη.
Μεταξύ άλλων ο κ. Πατούλης αναφέρει πως η Περιφερειακή Αρχή στηρίζεται σε 5 άξονες για την υλοποίηση των παραπάνω: τον άξονα “Ασφαλής Αττική” για τα αντιπλημμυρικά και οδικά έργα, τον άξονα “Καθαρή Αττική” για τη διαχείριση απορριμμάτων και έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, τον άξονα “Πράσινη Αττική” που περιλαμβάνει αναπλάσει πάρκων και έργα πρασίνου, στον άξονα “Αττική – Περιφέρεια Αλληλεγγύης” για κτιριακά έργα σε σχολεία, νοσοκομεία και εκσυγχρονισμό οδοφωτισμού και στον άξονα “Αττική Περιφέρεια Ανάπτυξης” με το μεγάλο έργο επέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και σε κτιριακά έργα για χώρους πολιτισμού (Εθνική Βιβλιοθήκη, Μέγαρο Τσίλερ, κ.α.).
Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρεται στη συνέντευξη του στο σχέδιο υλοποίησης των νέων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στα χρονοδιαγράμματα για τον Φαληρικό Όρμο, τα προβλήματα αρμοδιοτήτων σε υποδομές, καθώς και στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια Αττικής για την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το νέο στρατηγικό σχέδιο που καταρτίστηκε από την Περιφέρεια Αττικής, είπε ο κ. Πατούλης προβλέπει:
• την γρηγορότερη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, φτάνοντας από το 25% τον Αύγουστο του 2019, στο 40% στο τέλος του Ιουνίου του 2020.
• θέτουμε ως πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση ενός νέου σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση και τη διαλογή στη πηγή, με στόχο μας ως το 2025 να πάψουμε οριστικά να θάβουμε σκουπίδια στη Φυλή.
• δίνουμε βάρος στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, για να μην θρηνήσουμε ξανά απώλειες ζωών και περιουσιών
• μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, αναδεικνύεται η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του δικτύου κοινωνικής προστασίας κι αλληλεγγύης της Περιφέρειας Αττικής για τους ευάλωτους συμπολίτες μας
• με στοχευμένα έργα και παρεμβάσεις επιδιώκουμε την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής και την αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.
• αναζητούμε πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σύνολο του σχεδίου μας.
• επενδύουμε στη συνεργασία και με τους 66 Δήμους της Αττικής.
Ο κ. Πατούλης για τη διαχείριση των απορριμμάτων τόνισε χαρακτηριστικά: Η δική μας δέσμευση είναι καθαρή και θα γίνει πράξη. Ως το 2025 η χωματερή της Φυλής θα έχει κλείσει και στην Αττική δεν θα θάβουμε πλέον χωρίς επεξεργασία τα σκουπίδια μας. Τελεία και παύλα. Στόχος μας είναι με αφετηρία το 2020, που το έχουμε κηρύξει έτος ανακύκλωσης, να πετύχουμε η Αττική να αποκτήσει ένα σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.
Διαμορφώνουμε ένα στρατηγικό σχέδιο, με ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις. Αν και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω πως πριν ακόμη συμπληρωθεί ένας χρόνος θητείας, έχουμε περάσει σταθερά από το στάδιο των εξαγγελιών, στο στάδιο της υλοποίησης.
Ο ΕΔΣΝΑ και η Περιφέρεια Αττικής προωθεί ένα νέο σύστημα που θα επιβραβεύει τους Δήμους που ανακυκλώνουν και θα επιβαρύνει όσους εξακολουθούν να στέλνουν στη Φυλή περισσότερα σύμμεικτα απορρίμματα.
Ενδεικτικά σας αναφέρω πως, όπως είχαμε δεσμευτεί, έχουμε ανάδοχο για τη μελέτη αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ. Δεκάδες Δήμοι επικαιροποιούν τα τοπικά τους σχέδια, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.
Προχωράμε στην κατασκευή 3 νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό, και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό, αξιοποιώντας το χρηματοδοτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ.
Έχουμε σε εξέλιξη πρόγραμμα διανομής 80 σύγχρονων απορριμματοφόρων και 9000 καφέ κάδων σε όλους τους Δήμους. Σύντομα θα διεξαχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια και τοποθέτηση 1000 γωνιών ανακύκλωσης σε όλη την Αττική.
Ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία διαλόγου για δημιουργία και λειτουργία διαδημοτικών Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων..
Για το έργο του Φαληρικού Όρμου ο Περιφερειάρχης Αττικής ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει δεσμευθεί ότι η Α’ Φάση του Έργου θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2020 και θα κάνουμε ότι χρειαστεί, για να προκηρυχθεί στο ίδιο διάστημα και η Β’ Φάση του, παρά τις σημαντικές ελλείψεις που μας άφησε η προηγούμενη Διοίκηση τόσο σε επίπεδο μελετών (προμελέτες), όσο και σε επίπεδο επαρκών πόρων, για το σύνολο της παρέμβασης σε όλο το φαληρικό όρμο και όχι μόνον σημειακά. Πρέπει επίσης να επισημάνω ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε την ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδιασμού για το διάστημα μετά την ολοκλήρωση του έργου. Δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη που να αφορά την μελλοντική αξιοποίηση, βιωσιμότητα και συντήρηση του χώρου, είτε μέσω ενός φορέα λειτουργίας και διαχείρισης, είτε μέσω της πρόσκλησης επενδυτών, ώστε να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα ότι δεν θα είναι ένα ακόμη “έργο φάντασμα”, το οποίο θα αποτελεί βαρίδι για τους φορολογούμενους.
Να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου περιλαμβάνεται στο πίνακα έργων για τα οποία η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για εξασφάλιση χρηματοδότησης της επόμενης φάσης, ενώ λόγω σπουδαιότητας, περιλαμβάνεται και στον κατάλογο έργων προτεραιότητας της Περιφέρειας Αττικής για χρηματοδότηση, από τον νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027. Σε κάθε περίπτωση όμως διερευνούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο δημοπράτησης και ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο τεχνικά, οικονομικά και κοινωνικά αποτέλεσμα, προς όφελος των πολιτών της Αττικής.