Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων είναι αφιερωμένη στην αδιαχώριστη σχέση «Νερό, υγρότοποι, ζωή» και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει δράσεις και πολιτικές προστασίας τους, καθώς οι υγροβιότοποι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη διατήρηση και αναπαραγωγή της βιοποικιλότητας που περιφρουρούν τα αποθέματα καθαρού νερού, μετριάζουν την κλιματική αλλαγή, προστατεύουν από τις πλημμύρες και συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής και στην επιβίωσή μας. Το νερό δεν αποτελεί μόνο βασικό κοινωνικό αγαθό για τους πολίτες αλλά και βασικό στοιχείο της ισορροπίας των οικοσυστημάτων, από τα οποία εξαρτώνται εν τέλει όλες οι κοινωνικές και οικονομικές μας λειτουργίες. Η προστασία των υγροτόπων και της βιοποικιλότητας γενικότερα αποτελεί πλέον βασική προϋπόθεση της επιβίωσης του πλανήτη, όπως μας απέδειξε και η κρίση της πανδημίας που βιώνουμε σήμερα και τα αίτια που την προκάλεσαν.
Η διασφάλιση της ζωής συνδέεται με τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και με την περιφρούρηση της βιοποικιλότητας και των υγροτόπων, ως αναντικατάστατου πόρου ζωής. Η προστασία των υγροτόπων, είναι πολιτική επιλογή και απαιτεί πράξεις και όχι μόνο ωραία λόγια, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς, στη χώρα μας οι υγρότοποι απειλούνται όχι μόνο από την άναρχη ανάπτυξη και την έλλειψη ολοκληρωμένων σχεδίων διατήρησης και προστασίας, αλλά και από τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος 4685/2020 κατήργησε τους Φορείς των προστατευόμενων περιοχών και πάγωσε τα σχέδια διαχείρισης και τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 της χώρας που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόσφατη καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την παράβαση της Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ) επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις που είχε προχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Η συγκρότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, ενός αθηνοκεντρικού συστήματος διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών, αφήνει περιθώρια για αδιαφανή διαχείριση και τακτοποίηση γαλάζιων παιδιών, αλλά επιπλέον αμφισβητεί την προστασία των ελληνικών υγροτόπων, όπως και την εργασία των στελεχών των αποκεντρωμένων φορέων.
Επικίνδυνες για τους ελληνικούς Υγροτόπους είναι και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΝΔ, όπως ο πρόσφατος χωροταξικός νόμος, οι ρυθμίσεις για το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, οι χαριστικές ρυθμίσεις για τον τουρισμό και τον αιγιαλό αλλά και η άναρχη κατάσταση στα θέματα των απορριμμάτων και της ενέργειας. Ηχηρό παράδειγμα είναι η λίμνη Κορώνεια, ένας σημαντικότατος προστατευμένος υγρότοπος, που έχει γίνει θύμα μεγαλόστομων εξαγγελιών αλλά και απραξίας εδώ και 17 μήνες, παρά τους δύο υπεύθυνους που τοποθετήθηκαν, τις επιτροπές και την ειδική μονάδα στο ΥΠΕΝ που νομοθετήθηκαν και την εξαγγελία χρηματοδοτήσεων, οι οποίες μένουν στον αέρα καθώς δεν έχει βρεθεί το έργο όπου θα επενδυθούν.
Οι παγκόσμιες προτεραιότητες για το Νερό και τους Υγροτόπους επιβάλλουν και στην Ελλάδα αλλαγή πολιτικής, με βασική συνθήκη το περιβάλλον να αποτελεί τον πυρήνα ενός προγράμματος προοδευτικής διακυβέρνησης, που δεν θα έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση προσωπικών ή κομματικών επιδιώξεων αλλά τη μετάβαση της κοινωνίας μας σε ένα παραγωγικό και πολιτικό μοντέλο που θα σέβεται τους φυσικούς πόρους και θα διασφαλίζει τα οικοσυστήματα και την ποιότητα ζωής.