Τις δυσμενείς επιπτώσεις του αντι-περιβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη 4685/2020 στη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) με αφορμή τα συνήθη και έντονα φαινόμενα ανεξέλικτης απόρριψης απορριμμάτων στους προστατευόμενους υδροβιοτόπους του Νομού Θεσσαλονίκης, αναδεικνύουν με ερώτηση δεκατρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλου.
Ο αντι-περιβαλλοντικός νόμος της ΝΔ, εκτός από το ότι οδήγησε τους εργαζομένους και τους ίδιους τους Φορείς των Προστατευόμενων Περιοχών στο σημείο «μηδέν», κατάργησε τον Φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου πριν αρχίσει να λειτουργεί, και άφησε μετέωρο το θέμα της φύλαξης των προστατευόμενων περιοχών. Και αυτό σε αντίθεση με το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε τη διατήρηση και την αύξηση των θέσεων εργασίας στους ΦΔΠΠ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση στις προστατευόμενες περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης, από τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου που περιλαμβάνει την κοίτη του Γαλλικού ποταμού ως το Δέλτα Αξιού, αρμοδιότητας του ΦΔΠΠ Θερμαϊκού Κόλπου. Τόσο οι εργαζόμενοι του Φορέα όσο και η οικολογική ομάδα «Εχεδώρου Φύσις» κάνουν λόγο για μια παγιωμένη πλέον κατάσταση ανεξέλεγκτης απόρριψης πάσης φύσεως αποβλήτων επικινδύνων ή μη, με πρόσφατο περιστατικό ακόμα και την απόρριψη ογκωδών απορριμμάτων από ΜΕΘ Νοσοκομείων.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό εάν έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες για την παύση αυτού του συνηθισμένου φαινομένου, όσο και για την πρόθεση της κυβέρνησης για την ενίσχυση του προσωπικού στους ΦΔΠΠ αλλά και για την απόδοση ανακριτικών καθηκόντων με σχετική νομοθετική ρύθμιση για την αποτελεσματικότερη φύλαξη και προστασία αυτών των περιοχών.