Με αναφορά στην τοποθέτηση των WWF Ελλάς, Greenpeace, MEDASSET, Νόμος και Φύση Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Καλλιστώ, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Γιατροί του Κόσμου, Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, ξεκίνησε την ομιλία του, στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και Περιβάλλοντος, με θέμα την επεξεργασία των άρθρων του προσδιοριζόμενου από τη ΝΔ ως εθνικού κλιματικού νόμου, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.
«Κατατέθηκε στη Βουλή ένας νόμος που σηματοδοτεί μία δειλή αρχή για τη θέσπιση εθνικού πλαισίου για την πορεία της χώρας στην κλιματική ουδετερότητα το οποίο όμως φαίνεται να μη λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις και τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απεξάρτηση της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα. Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από ένα διπλό κενό: οι στόχοι που θέτει υπολείπονται σημαντικά από τον παγκόσμιο στόχο περιορισμού της κλιματικής αλλαγής στον 1,5°C, ώστε να αποτραπεί κλιματική κατάρρευση (κενό φιλοδοξίας), ενώ λείπουν τα απαραίτητα μέτρα και πολιτικές που θα εγγυηθούν την εμπροσθοβαρή και ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα (κενό εφαρμογής). Συγκεκριμένα, ενώ θέτει πλαίσιο εθνικής κλιματικής πολιτικής, η φιλοδοξία του είναι χαμηλή και τελικά αποτυγχάνει να εισαγάγει κρίσιμης σημασίας μεταρρυθμίσεις στο σύνολο της οικονομίας και να ενισχύσει την κοινωνική συμμετοχή και δίκαιη μετάβαση, ώστε η Ελλάδα να κερδίσει το στοίχημα της κλιματικής ουδετερότητας».
Ο Σ. Φάμελλος τόνισε πως το νομοσχέδιο δεν καλύπτει τις απαιτήσεις ενός κλιματικού νόμου, δεν οδηγεί τη χώρα στην κλιματική ουδετερότητα, τροφοδοτεί την ενεργειακή ανασφάλεια αλλά και αδιαφορεί για τις κοινωνικές ανισότητες και για τους λόγους αυτούς τον απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η κυβέρνηση δεν εμπλέκει την κοινωνία στη συζήτηση για τον κλιματικό νόμο, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη συζήτηση στην Επιτροπή με τους φορείς. «Από όλο το νομοσχέδιο λείπει οποιαδήποτε αναφορά στις ανισότητες που δημιουργεί ή και εντείνει η κλιματική κρίση, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών σε καθαρή ενέργεια σε προσιτές τιμές και καμία αναφορά στην κλιματική δικαιοσύνη. Καμία επίσης πρόβλεψη/μέριμνα δεν υπάρχει για τα εργασιακά θέματα της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα ή για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Σημείωσε την απουσία έστω και κάποιων αναφορών στην επίτευξη ανθεκτικότητας με δίκαιο και ισότιμο τρόπο, στην ευρεία και ισότιμη κατανομή των ωφελειών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα τη νέα πολιτική της ΕΕ, όπως και στην προώθηση λύσεων βασισμένων στη φύση, πράσινες υποδομές και οικοσυστημικές λύσεις. Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αδυνατίζει το ρόλο της Πολιτείας στη διαδικασία μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα.