Η συνεδρίαση της Ολομέλειας επί του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, άρχισε στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη μία, ξημερώματα Τετάρτης. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κλείνοντας τη συζήτηση, αναφέρθηκε στη ΛΑΡΚΟ σημειώνοντας ότι την τελευταία 10ετία, από τον κρατικό προϋπολογισμό, δόθηκαν μόνο από τη σημερινή κυβέρνηση 53 εκατομμύρια. «Εσείς δεν δώσατε ούτε ένα ευρώ στη ΛΑΡΚΟ. Απλά αυξάνατε τα χρέη. Πληρώνονταν οι εργαζόμενοι και χρωστούσατε παντού», είπε ο υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία για τη ΛΑΡΚΟ, την τελευταία 10ετία. Κοντά σε αυτά, ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι η χώρα κατηγορήθηκε για δυνητικές παράνομες κρατικές ενισχύσεις, από το 2014 και μετά.
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, της 28.3.2019, στην οποία δήλωνε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανοιχτή να εργαστεί αποτελεσματικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να βρεθεί μια λύση σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι, σε εκείνη την επιστολή, ο κ. Τσακαλώτος δήλωνε ότι διάφοροι δυνητικοί επενδυτές έχουν ήδη εκφράσει ανεπίσημα το ενδιαφέρον τους, για το σύνολο της εταιρείας ή για κάποια στοιχεία του ενεργητικού της, ως επιβεβαίωση της δυναμική της εταιρείας, για επιστροφή σε κερδοφορία.
Κατά τη διάρκεια της καταληκτικής του παρέμβασης, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε για το κόστος δανεισμού. «Θα ήταν ανεύθυνο, από οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία υπουργείου Οικονομικών, να πει ότι δεν είναι στοιχείο ανησυχίας, η αύξηση του κόστους δανεισμού. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο, είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, αυξάνεται το κόστος δανεισμού όλων των χωρών. Αυτό αποδεικνύει και επιβεβαιώνει την ανάγκη υλοποίησης διορατικής εκδοτικής στρατηγικής- θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Γενικό Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ- και συνετής δημοσιονομικής πολιτικής», είπε και πρόσθεσε ότι «σήμερα, το κόστος δανεισμού είναι μια απάντηση σε όσους έλεγαν «πόσο ακριβά δανείστηκε η χώρα» και είναι και απάντηση σε όσους ανεύθυνα ακολουθούν τη λογική του «δώστα όλα». «Η χώρα θα έχει έλλειμμα φέτος. Εισηγείστε κάποιοι εδώ μέσα να αυξηθεί το έλλειμμα, δηλαδή εισηγείστε η χώρα να πάει να δανειστεί την ίδια ώρα που λέτε ότι το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί. Άρα ουσιαστικά να αυξήσουμε το κόστος, να αυξήσουμε τους τόκους, να υποθηκεύσουμε το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας. Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε με υπευθυνότητα, με ρεαλισμό να είμαστε κοντά στην κοινωνία, δίπλα στην κοινωνία, να χτίζουμε δίχτυ ασφαλείας για να προστατέψουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δαπανώντας περισσότερους πόρους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και θα αφήσουμε την Αξιωματική Αντιπολίτευση στις αυταπάτες της», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Οι θέσεις των κομμάτων
«Η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ κατατέθηκε εμπροθέσμως. Είναι από τις περιπτώσεις, στις οποίες τηρήθηκε κατά γράμμα ο Κανονισμός», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννης και σχολίασε: «ενώ είδαμε ότι υπήρχαν πολύωρες συζητήσεις στις τέσσερις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών, όπως και σήμερα που έχουμε υπερβεί τις δώδεκα ώρες συνεδρίασης, οι έντεκα ώρες από αυτές αφιερώθηκαν στο ζήτημα της ΛΑΡΚΟ. Και το αναφέρω, διότι αυτό στην ουσία υποκρύπτει ένα πράγμα. Ότι δηλαδή, όλες οι υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως τουλάχιστον διεφάνη τόσο στις Επιτροπές όσο και κατά τη συζήτηση των φορέων αλλά φαίνεται και στην Ολομέλεια, προφανώς έτυχαν της σιωπηρής αποδοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας των πτερύγων της Βουλής».
«Περιμέναμε να δούμε πάρα πολλά στο θέμα της ΛΑΡΚΟ από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν περιμέναμε όμως την ίδια μέρα στην οποία θα ψηφίζατε και θα αγωνιούσατε τόσο πολύ για τα μπόνους των τραπεζιτών, την ίδια μέρα να φέρετε την ίδια την απόλυση όλων των εργαζομένων της εταιρείας», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης. Ο βουλευτής απάντησε και σε όσους καταλογίζουν ευθύνες και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η ΛΑΡΚΟ. «Για τη ΛΑΡΚΟ, επειδή ούτε λίγο ούτε πολύ ακούσαμε και από συναδέλφους από άλλες περιοχές που δεν γνωρίζουν το θέμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρεοκόπησε τη ΛΑΡΚΟ. Ισολογισμός του 2008: 116 εκατομμύρια οι ζημιές της ΛΑΡΚΟ. Δεν κυβερνούσε μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ το 2008. Ισολογισμός του 2009: ζημίες, μόλις 105 εκατομμύρια ευρώ. Ούτε τότε απ' όσο θυμάμαι κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ισολογισμός του 2012: ζημιές, μόλις 34 εκατομμύρια. Ισολογισμός του 2013: ζημιές, μόλις 76 εκατομμύρια η ΛΑΡΚΟ. Ισολογισμός του 2014: 28 εκατομμύρια ευρώ. Κατά τα άλλα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τη χρεοκοπία της ΛΑΡΚΟ», είπε ο κ. Σαρακιώτης. «'Ακουσα συναδέλφους της ΝΔ, από άλλες περιοχές, που εξύμνησαν και εξυμνούν τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ. Την απάντηση νομίζω, την έδωσαν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από τη Φθιώτιδα, από την Εύβοια, από τη Λειβαδιά που δεν εμφανίστηκε κανένας σήμερα εδώ, να υπερασπιστεί αυτό το τρομερό σχέδιο. Μάλλον δεν ξέρουν. Μάλλον έχουν πάει στις περιοχές τους και πανηγυρίζουν εκεί μαζί με τους εργαζόμενους της εταιρείας», σχολίασε επίσης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Τόνια Αντωνίου ανέφερε ότι «η Νέα Δημοκρατία βάζει στην πράξη λουκέτο οριστικά στη ΛΑΡΚΟ με την απόλυση των εργαζομένων της από τον ειδικό διαχειριστή. Βάζει, δηλαδή, λουκέτο σε μια επιχείρηση που λειτουργούσε και παρήγαγε μέσα στην εποχή των μνημονίων. Και μέσα στην προεκλογική περίοδο, ο ειδικός διαχειριστής θα προσλαμβάνει με μηνιαίες ή διμηνιαίες συμβάσεις τους αρεστούς της Νέας Δημοκρατίας». Είναι ξεκάθαρο, συνέχισε η Τόνια Αντωνίου ότι «το Μαξίμου Α.Ε. είναι ο ντίλερ των μεγάλων συμφερόντων, των συμφερόντων που θα αγοράσουν τις μετοχές των τραπεζών που διακρατά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, των συμφερόντων που θα κερδοσκοπήσουν από τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, των μετόχων της ELLINAIR, μιας εταιρείας χωρίς πλέον πτητικό έργο για την οποία θεσπίζεται η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσής της, όπως στην περίπτωση της αντίστοιχης ενίσχυσης στην AEGEAN, χωρίς σοβαρές ρήτρες και δικαιώματα για το Δημόσιο, όπως έγινε σε αντίστοιχες ενισχύσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και χωρίς καμία σοβαρή τεκμηρίωση για να ενημερωθεί η Βουλή για το εύλογο του ύψους της ενίσχυσης».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης υπογράμμισε πως ενώ υπάρχει απαίτηση του συνόλου των εργαζομένων, του συνόλου των συνδικαλιστικών φορέων, να αποσυρθεί η «τροπολογία του αίσχους» για τη ΛΑΡΚΟ, η Κυβέρνηση με «πρωτοφανή κυνισμό» καταδικάζει σε αφανισμό εκατοντάδες εργαζόμενους. «Είστε πραγματικά αδίστακτοι. Δεν μπορεί διαφορετικά να εξηγηθεί μετά από όσα ακούσατε, με τα επιχειρήματα που καταθέσαμε σε τούτη εδώ την Αίθουσα, με βάση τους αγώνες που έχουν κάνει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που αποδεικνύει ότι θέλετε διά πυρός και σιδήρου να υπηρετήσετε το μεγάλο κεφάλαιο και σε βάρος της πραγματικής ανάπτυξης προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Πολύ φοβόμαστε ότι την τύχη της ΛΑΡΚΟ θα έχουν κι άλλες επιχειρήσεις», είπε ο Μανώλης Συντυχάκης.
Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης αναφέρθηκε στις «λεπτομέρειες του εγκλήματος», για τη ΛΑΡΚΟ. «Στις 21-3-2022, ασφαλιστικά μέτρα εργαζομένων εναντίον των απολύσεων, διαταγή του Πρωτοδικείου υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων. Στις 31-3-2022, κάνει η Ειδική Διαχείριση, που εσείς διορίσατε, αίτηση ανακοπής των ασφαλιστικών μέτρων, απορρίπτεται από το δικαστήριο. Στις 5-5-2022 και στις 6-5-2022 έχουμε την εκδίκαση των ασφαλιστικών, όπου πάλι γίνεται αίτηση αναβολής από την Ειδική Διαχείριση. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Γίνεται αποδεκτή, γιατί λέει η Ειδική Διαχείριση ότι θα έρθει σε διαπραγμάτευση με τους εργαζόμενους, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει και εσείς πριν τη νέα ημερομηνία, στις 17 του μήνα, φέρνετε αυτή την τροπολογία που απολύει στην ουσία τους εργαζόμενους. Πήγατε, δηλαδή, στα δικαστήρια, τους είπατε «δώστε μας χρόνο, σας παρακαλούμε, μην εκδικάσετε την απόφαση, μην πάρετε την απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα, για τη διαδικασία παγώματος των απολύσεων, θα κάτσουμε να κάνουμε διάλογο με τους εργαζόμενους» και εσείς φέρατε τροπολογία πριν βγει η δικαστική απόφαση», είπε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή που εντελώς φανερά δίνετε 10 εκατομμύρια στην ELLINAIR, δίνετε 80% λιγότερο φόρο στις άμεσες μεταβιβάσεις στο «Ελληνικό», που πλέον από μεγάλο project γίνεται Real Estate, που πουλάει οικόπεδα και ούτω καθεξής, δηλαδή στις εξυπηρετήσεις προς τους μεγάλους μια χαρά όλα ολοφάνερα. Μόνο όταν απολύετε χίλιους εργαζόμενους, οι διαδικασίες γίνονται παρακάμπτοντας όλες τις νομικές οδούς, εμπαίζοντας τη δικαιοσύνη ξανά και ξανά. Σας καλούμε έστω αυτή τη στιγμή να αποσύρετε την τροπολογία σας. Αφήστε το θέμα να δικαστεί στα δικαστήρια! Γιατί δεν το κάνετε;».