Υπενθυμίζοντας την κριτική που έχει ασκήσει για την πλήρη απουσία ρυθμίσεων και ελέγχου στην αγορά και την κατηγορία που είχε προσάψει στην κυβέρνηση ως «τροχονόμο των καρτέλ, ιδίως στην ενέργεια», ο κ. Τσίπρας κατέληξε πως «με τις τελευταίες εξελίξεις έχω την αίσθηση ότι δεν είναι τροχονόμοι αλλά προστάτες των καρτέλ», υπογραμμίζοντας την πρωτοφανή διαφωνία των δύο βασικών ανεξάρτητων Αρχών (Επιτροπή Ανταγωνισμού και ΡΑΕ), οι επικεφαλής των οποίων είναι διορισμένοι από την κυβέρνηση, με την ίδια την κυβέρνηση. «Δεν έχω ξαναδεί τα τελευταία χρόνια οι δύο ανεξάρτητες Αρχές να είναι σε σύγκρουση με την κυβέρνηση διότι αισθάνονται ότι εμποδίζονται να διατελέσουν το έργο τους».
Ιδιαίτερα, αναφορικά με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία το ΙΝΚΑ έχει χαρακτηρίσει «παράνομη και ληστρική» και κατά της οποίας έχει προσφύγει δικαστικά, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε λόγο για «τραγέλαφο». «Επί έξι μήνες η κυβέρνηση μας έλεγε πως δεν είναι παράνομη και τώρα προεκλογικά την απαλείφουν εικονικά από τα τιμολόγια, διότι την ενσωματώνουν στα κυμαινόμενα τιμολόγια» σημείωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως από το Σεπτέμβριο που θα ισχύσει και κάθε μήνα θα ανακοινώνονται οι τιμές «ο καταναλωτής θα τρέχει από πίσω να δει ποια τιμή τον συμφέρει».
Παράλληλα, στηλίτευσε το γεγονός ότι παρά τις διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως προς τον τρόπο καθορισμού του ποσού των υπερκέρδών από την ενέργεια, «και αυτά τα υπερκέρδη που υπολογίστηκαν κουτσουρεμένα ακόμα δεν έχουν φορολογηθεί, δεν έχει επιστραφεί τίποτα στους καταναλωτές».
Και μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, αντί να επιστραφούν στους καταναλωτές τα υπερκέρδη, η κυβέρνηση με την τροπολογία που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο, «χρεώνει στους καταναλωτές επιπλέον 300 εκατ. ευρώ, στα ΥΚΩ των τιμολογίων της ΔΕΗ για μία υπόθεση που χρονολογείται από το 2004 ως αποζημίωση για τις μονάδες στα νησιά και την οποία καμία κυβέρνηση δεν ενεργοποίησε».
Πέραν αυτών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρθηκε και στα 67 εκατ. ευρώ από την αγορά εξισορρόπησης, που κατήγγειλε και ο Πρόεδρος της ΡΑΕ πως αν και πρέπει να επιστραφούν στους καταναλωτές, παραμένουν στις τσέπες των παραγωγών ενέργειας.
Διπλή αισχροκέρδεια
Την ίδια ώρα, με αφορμή την έκρηξη τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για διπλή αισχροκέρδεια. «Η μία είναι των παραγωγών ενέργειας και η άλλη του κράτους» τόνισε και σημείωσε πως «τα 3,8 δις. πάνω από το στόχο των φορολογικών εσόδων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους προέκυψαν από την υπερφορολόγηση και την αισχροκέρδεια του κράτους». Διότι, όπως εξήγησε, με πληθωρισμό 11,5% και τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ καυσίμων να παραμένουν στα ύψη, προκύπτουν αυτά τα τρομακτικά ποσά, που στην πραγματικότητα είναι από την αφαίμαξη των καταναλωτών».
Για αυτό το λόγο και χαρακτήρισε «συνειδητή λεηλασία» την άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, «με στόχο αυτά τα υπερκέρδη να πηγαίνουν είτε στις τσέπες των λίγων και εκλεκτών της ενέργειας και των καυσίμων είτε στο κράτος για να γίνονται στοχευμένα επιδόματα προεκλογικού χαρακτήρα».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη «να υπάρχει μία προσπάθεια ελέγχου της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά», χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα σημαντικό τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών. «Πρέπει να αναδείξει όχι μόνο αυτή την ατζέντα, αλλά και την ανάγκη να μπει ένα τέλος σε αυτήν την πολιτική που έχει οδηγήσει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων σε απόγνωση».
Πρόσθεσε δε, πως «υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν τρόποι, υπάρχει και το πλαίσιο της νομιμότητας που εσείς και διεκδικείτε και πολύ ορθώς κάνετε».