«Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, προσθέτει και εντείνει την ακραία ακρίβεια που βιώνουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα εδώ και πάνω από ένα έτος, πολύ πριν από τον πόλεμο, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για αυτό απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα έκτακτα μέτρα είναι να έχει καταπολεμηθεί και να έχει ανασταλεί η αισχροκέρδεια και η κερδοσκοπία» σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm» και στους δημοσιογράφους, Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελατόλα.
Σχετικά με το εάν έχουμε αποθέματα και σχέδιο για τον χειμώνα απάντησε: «Είχαμε προκαλέσει συζήτηση για το θέμα στα τέλη Ιουλίου στη Βουλή και προέκυψε ότι με βάση όλα τα σενάρια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) θα ανέκυπτε έλλειμμα επάρκειας σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας ρωσικού φυσικού αερίου. Δεν μπορεί να καλυφθεί το σύνολο της ζήτησης φυσικού αερίου με υγροποιημένο φυσικό αέριο».
Σχετικά με τα πρόσφατα εγκαίνια του Διασυνδετήριου Αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), «η κατασκευή του έργου είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα σημαντικό έργο που αναβαθμίζει μεν τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και το ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή αλλά διασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια της Βουλγαρίας. Δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη η πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη την οποία έχει εγκαινιάσει δύο φορές ο κ. Μητσοτάκης με μακέτες».
Επισήμανε στη συνέχεια τον κίνδυνο το ενεργειακό κόστος να εκτιναχθεί στα ύψη, δηλαδή το πρόβλημα επάρκειας να μετατραπεί σε ζήτημα επιπλέον ακρίβειας αναλύοντας και τα ειδικότερα «ελληνικά» ελλείμματα πολιτικής που καθιστούν πιο ευάλωτη την Ελλάδα:
«Η κυβέρνηση ενώ θα μπορούσε να είχε αυξήσει την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη για να μειώσει τις τιμές, όπως έχουμε πει μήνες τώρα, ακόμη και τον Σεπτέμβριο κρατούσε τη συμμετοχή του στο 6% με 7% και όχι στο 20%. Η «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης επιστροφής στο λιγνίτη, που έκανε φέτος τον Απρίλιο, μετά τη βίαιη και κούφια απολιγνιτοποίηση του 2019, είναι άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα αφού έχει απαξιώσει τα λιγνιτωρυχεία εδώ και τρία χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν μείνει και χωρίς προσωπικό. Σήμερα, ο λιγνίτης δεν εισφέρει στην ηλεκτροπαραγωγή όσο μπορεί και όσο πρέπει, γιατί η ΔΕΗ δεν έχει δρομολογήσει την ορθολογική και επιστημονικά και τεχνικά πλήρη εκμετάλλευσή του. Δεν έχουν γίνει προσλήψεις και ακόμα και μέσα σε αυτή την κρίση δεν έχουμε ενεργοποιήσει το εθνικό καύσιμο».
«Εν μέσω της ακραίας κρίσης ακρίβειας στην ενέργεια κάποιοι κερδοσκοπούν και απολαμβάνουν υπερκέρδη με την ανοχή της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ που κατέχει τη μερίδα του λέοντος των υπερκερδών, το 75%. Αυτή είναι άλλη μία επιλογή της γαλάζιας διοίκησης της επιχείρησης σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Απάντησε ακόμη σε ερώτηση για το εάν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο δύσκολο χειμώνα χωρίς ένα ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, λέγοντας:
«Η κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία απέδειξε ότι η Ευρώπη ήταν ανέτοιμη και πολιτικά ανεπαρκής. Η διαχείριση δε της κρίσης δείχνει, προς το παρόν, ότι ακόμη δεν έχει μάθει την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης. Μοναδική λύση είναι μία Ευρωπαϊκή Ένωση με αλληλεγγύη. Σήμερα, όπως προτείνει και η Ευρ. Επιτροπή, πρέπει να αποδοθεί στους καταναλωτές μέρος των υπερκερδών που συσσώρευσαν κάποιες ενεργειακές εταιρείες. Το πρώτο έλλειμμα λοιπόν της Ευρώπης και των κυβερνήσεων είναι ότι επέτρεψαν τα υπερκέρδη και την κερδοσκοπία.
Από την άλλη τα υπερκέρδη πρέπει να φορολογηθούν. Στην Ελλάδα ενώ την περίοδο Ιουνίου 2021-Ιουλίου 2022 παρήχθησαν 2,2 δισ. ευρώ στην ηλεκτροπαραγωγή, δεν έχει επιστραφεί μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ στους καταναλωτές. Τον Σεπτέμβριο δε, δημιουργήθηκαν νέα υπερκέρδη στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας που υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ μόνο για ένα μήνα. Όλα αυτά συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου πρέπει να φορολογηθούν και να επιστραφούν στους καταναλωτές».
«Άρα, οτιδήποτε και να αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο και το μοντέλο της αγοράς, χρειάζεται παρέμβαση της πολιτείας στην αγορά ώστε να σταματήσει η αισχροκέρδεια και η παραγωγή υπερκερδών. Χρειάζεται και η επιβολή ενός δίκαιου φόρου σε άδικα κέρδη στην ενέργεια, φυσικό αέριο ρεύμα και στα πετρελαιοειδή. Προφανώς η Ευρώπη θα πρέπει να προωθήσει και την εξοικονόμηση ενέργειας σε όλα τα κράτη μέλη, όπου στην Ελλάδα καθυστερούμε σημαντικά με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη εδώ και τρία χρόνια».
«Χρειάζεται επίσης και ένας ενιαίος κουμπαράς, ένα ενιαίο ευρωπαϊκό ταμείο για το επιπρόσθετο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου αυτόν το χειμώνα και για την εφαρμογή οποιουδήποτε πλαφόν. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση είναι η πάταξη της αισχροκέρδειας και ο περιορισμός του μέγιστους κέρδους για τις ενεργειακές εταιρείες εν μέσω κρίσης. Γιατί αλλιώς με λεφτά των ευρωπαίων πολιτών θα χρηματοδοτούμε την αισχροκέρδεια, όπως κάνει τώρα ο κ. Μητσοτάκης με τις επιδοτήσεις».
Κλείνοντας υπογράμμισε: «Κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον έλεγχο από την πολιτεία. Δυστυχώς το μόνο που κάνει το Υπουργείο Αναπτύξεως επί κυβέρνησης ΝΔ είναι επικοινωνία και όχι πραγματικούς, εκτεταμένους αγορανομικούς ελέγχους στην αγορά. Και αυτή η κρίση, μετά την πανδημία, αναδεικνύει την ανάγκη παρέμβασης της πολιτείας του κράτους στην αγορά για την αντιμετώπιση των κρίσεων. Επιλογή όμως της κυβέρνησης είναι η πολιτεία να είναι αδύναμη και να «κάνουν παιχνίδι» μόνο τα ρουσφέτια της ΝΔ».