«Έχει μια ενδιαφέρουσα τεκμηριωμένη μελέτη που αποδεικνύει ότι το 2022 είμαστε στην τρίτη θέση στην ακρίβεια του ρεύματος στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένων φόρων, τελών και επιδοτήσεων) για οικιακούς καταναλωτές, σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Τρίτη επίσης στο τελικό κόστος του φυσικού αερίου, μετά τη Βουλγαρία και τη Γερμανία. Είμαστε η χώρα με τις περισσότερες ρευματοκοπές λόγω οφειλών προς τους προμηθευτές το 2021. Αναφέρεται επίσης στη θλιβερή κατάταξή μας -τρίτη από το τέλος το 2020- σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα των πολιτών να θερμάνουν το σπίτι τους. Ας βγουν να διαψεύσουν και τον αρμόδιο οργανισμό της Ε.Ε. Κατά τ’ άλλα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην προμήθεια του ρεύματος στους μη οικιακούς καταναλωτές, επιχειρήσεις, το οποίο αμέσως μετακυλίεται και το πληρώνουν πολύ ακριβά οι πολίτες.
Στη συνέχεια η κ. Πέρκα, εξήγησε πώς δημιουργείται η αισχροκέρδεια στην αγορά: «Την αισχροκέρδεια την έχουμε αποδείξει, απόλυτα τεκμηριωμένα, με νούμερα ως Τομέας Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022 μετρήσαμε 2,2 δις ευρώ υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι λάθος τα στοιχεία, καθότι πάρθηκαν από τον ΑΔΜΗΕ και την ΡΑΕ. Σας θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός στην αρχή δεν αναγνώριζε καν ότι υπάρχουν υπερκέρδη. Τον Μάρτιο παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και υποσχέθηκε ότι θα φορολογηθούν με 90%. Μέχρι σήμερα δεν έχουν φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία δεκαπλασίασε τα κέρδη της από το 2021 έως το 2022. Δεν έχει παρθεί ούτε ένα ευρώ από τα διυλιστήρια.
Οι πολίτες πληρώνουν λογαριασμούς, οι παραγωγοί και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σωρεύουν υπερκέρδη με παράλληλες άδικες χρεώσεις (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ) και κάποια από αυτά τα έσοδα πάνε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο επιστρέφεται ένα μέρος στους καταναλωτές ως ‘επιδότηση’ για να πληρωθεί ο επόμενος λογαριασμός».
Για την ακρίβεια η κ. Πέρκα ανέφερε «Από την ανεξέλεγκτη κατάσταση της ακρίβειας έχουμε αύξηση εσόδων από ΦΠΑ περί τα 4 δις ευρώ. Έχετε ακούσει να γίνονται έλεγχοι στην αγορά για την ακρίβεια των προϊόντων; Οι έλεγχοι δεν γίνονται, όπως θα έπρεπε να γίνονται. Δεν βλέπουμε ανακοινώσεις με πρόστιμα για υπερτιμολογήσεις προϊόντων και αισχροκέρδεια.
Σε περίοδο κρίσης το να έχεις τόσο αυξημένα έσοδα σε ΦΠΑ, σημαίνει ότι κάτι πάει λάθος. Το κράτος στερεί ρευστότητα από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, συμπεριφέρεται σαν κερδοσκόπος. Τελικά για ό,τι ζούμε σήμερα υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) λέμε να μειωθεί στα επιτρεπτά όρια της Ε.Ε., για τον ΦΠΑ λέμε να μειωθεί στα είδη βασικής ανάγκης. Είναι απαράδεκτο το κράτος να εισπράττει παραπάνω έσοδα από αυτά που έχει προϋπολογίσει, όταν ο λαός ασφυκτιά. Το 64% των φορολογικών εσόδων οφείλεται στον ΦΠΑ και πλήττει τους πιο ευάλωτους, τους πιο αδύναμους, ως έμμεσος φόρος.
Οι καθετοποιημένοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας επιδοτούνται διπλά, και από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θέσπισαν με τροπολογία, υποτίθεται τον προσωρινό μηχανισμό, βάζοντας πλαφόν στις αποζημιώσεις των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και κατάργησαν τις ρήτρες αναπροσαρμογής του ρεύματος, σε νομοσχέδιο στο οποίο ήμουν Εισηγήτρια της Αντιπολίτευσης και το αποτέλεσμα τελικά ήταν να αυξηθούν έτι περαιτέρω οι τιμές. Η απόλυτη κοροϊδία. Η πολιτική της κυβέρνησης επέτρεψε να δημιουργηθούν υπερκέρδη και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας (επιπλέον από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας). Ο μηχανισμός αυτός άφησε τέτοια περιθώρια, που επέτρεψε να δημιουργηθούν πάρα πολλά υπερκέρδη. Τον Σεπτέμβρη μόνο τα υπερκέρδη στην προμήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος ανέρχονται στα 485 εκ. ευρώ. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Επίσης, σημείωσε για τη Φλώρινα: «Ξέρετε, είμαι Βουλευτής Φλώρινας. Μιας αγροτικής περιοχής σε απολιγνιτοποίηση. Η πιο κρύα περιοχή στην Ελλάδα. Κόπηκε το έργο της τηλεθέρμανσής της -αν είναι δυνατόν- ενώ όλη η Ευρώπη επενδύει σε τηλεθερμάνσεις-τηλεψύξεις, για να πάμε σε φυσικό αέριο για θέρμανση. Πέταξαν επενδεδυμένο κεφάλαιο».
Για τις ΔΕΥΑ και τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ). παρατήρησε: «Οι ΔΕΥΑ έχουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και δεν μπορούν να δουλέψουν. Οι ΤΟΕΒ το ίδιο, με το ενεργειακό κόστος να μετακυλίεται στους αγρότες-κτηνοτρόφους, οι οποίοι πια κινδυνεύουν να μην μπορούν να καλλιεργήσουν ξανά λόγω μικρών αποζημιώσεων για τις αλόγιστες ζημιές στις παραγωγές λόγω κλιματικής κρίσης. Η ενεργειακή ακρίβεια καλπάζει με αποτέλεσμα να βλέπουμε πλέον και τους κτηνοτρόφους να σφάζουν τα κοπάδια τους, επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υπέρογκα κόστη. Όλα αυτά σημαίνουν κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης».