Η Ελλάδα καταγράφει διαρκώς αρνητικές πρωτιές στην ενεργειακή κρίση γιατί αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής Μητσοτάκη», τόνισε ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό «Blue Sky».
«Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε στην Ελλάδα φαινόμενα ακραίας αισχροκέρδειας. Μόνο τον Οκτώβριο, οι πάροχοι ενέργειας αγόραζαν τη μεγαβατώρα στα 232 ευρώ και την πουλούσαν στα 620. Αυτό είναι 166% περιθώριο κέρδους, το οποίο περνά σε όλη την παραγωγική αλυσίδα. Για αυτό από την πρώτη στιγμή λέγαμε: αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν επιστρέψει στα προ της ρωσικής εισβολής επίπεδα. Γι’ αυτό όλη η Ευρώπη έχει πάρει μεγάλες οικονομικές ανάσες. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει συνεχώς αρνητικά ρεκόρ και είναι η πιο ακριβή χώρα στην χονδρική τιμή του ρεύματος. Στην τιμή της λιανικής, σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα, είμαστε η τρίτη χειρότερη χώρα στην Ευρώπη», ανέφερε. «Παράλληλα, οι επιδοτήσεις που δίνει η κυβέρνηση για την ενέργεια είναι χρήματα των πολιτών, τα οποία δίνει για να στηρίζει την αισχροκέρδεια των παρόχων. Όταν τη χρονιά που πέρασε είχαμε 4 δισ. αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ, αυτό σημαίνει ότι το κράτος λεηλατεί κι αυτό τους πολίτες σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Με βάση τα σταθμισμένα στοιχεία για όλη τη χρονιά που πέρασε, ο μέσος όρος αύξησης του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι 55% ενώ στην Ελλάδα είναι 113%, στο ρεύμα είναι 31% στην Ευρώπη και στην Ελλάδα 52,15%. Όλα αυτά δείχνουν την πολιτική Μητσοτάκη», σημείωσε.
«Για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, πρέπει εδώ και τώρα να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, να ενισχυθεί το εισόδημα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους», είπε και πρόσθεσε: «για παράδειγμα, πρέπει να γίνει επαναφορά του μέρους της 13ης σύνταξης που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, η ΝΔ το ψήφισε και στη συνέχεια το κατήργησε όταν έγινε κυβέρνηση». «Ήταν μια ετήσια δαπάνη 850 εκ. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τώρα που έχουν ψηφιστεί τέσσερις προϋπολογισμοί της σημερινής κυβέρνησης, έχουμε 3,5 δισ. περικοπές στους συνταξιούχους με υπογραφή Μητσοτάκη», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Πρόσθεσε ακόμα ότι «χρειάζονται μέτρα για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, όπως ένα σχήμα 120 δόσεων και διαγραφή μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία».