Με την τοποθέτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που έχει ως απώτερο στόχο, μεταξύ άλλων, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Ο Χάρης Μαμουλάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ΝΔ ότι με το νομοσχέδιο που προωθεί, εμπλέκει μια Ρυθμιστική Αρχή - που έχει ως σκοπό τη ρύθμιση της ιδιωτικής αγοράς - στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, αλλά και της διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων. Πρόκειται όπως χαρακτηριστικά ανάφερε για: «Την υφαρπαγή των ΔΕΥΑ από τις τοπικές κοινωνίες, την υφαρπαγή της διαχείρισης απορριμμάτων από τους ΟΤΑ, την αναπαραγωγή μίας γκρίζας ζώνης που δεν επιτρέπει στην οικονομική δημοκρατία να ξεδιπλώσει την δυναμική της, καθώς και για την ολοκλήρωση της απαξίωσης των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της χώρας που ξεκίνησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2019.».
Ο Χάρης Μαμουλάκης επεσήμανε ότι η κρίσιμη παράμετρος είναι ο ρυθμός των επενδύσεων που θα επιβληθεί από την Ρυθμιστική Αρχή στις ΔΕΥΑ, οι οποίες ήδη δοκιμάζονται οικονομικά. «Άρα τι επιλογές θα έχουν οι ΔΕΥΑ; Να αυξήσουν το κόστος του νερού προς τους πολίτες για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους; Να κάνουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα;» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι προθέσεις της Κυβέρνησης είναι αποκαλυπτικές όταν σπεύδει με κάθε τρόπο να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες ύδρευσης που έχουν σήμερα αποθεματικό πρέπει το συντομότερο να το μειώσουν, έθεσε το ερώτημα τι θα γίνει με τις ΔΕΥΑ που έχουν οικονομικό πρόβλημα, λέγοντας ότι η απάντηση του κ. Σκρέκα, είναι η συρρίκνωση του κόστους λειτουργίας τους μέσα από οικονομίες κλίμακας που θα επιτευχθούν με την συγχώνευση ανάλογων επιχειρήσεων με όμορους δήμους. «Άρα, πέρα από την εκτινάξει του κόστους ζωής για τους πολίτες και του κόστους παραγωγής για τους αγρότες και τις μικρομεσσαίες επιχειρήσεις, το σχέδιο νόμου αποτελεί αντικειμενικά ένα νόμο ενάντια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης.
Καταλήγοντας ο Χάρης Μαμουλάκης, έκανε αναφορά σε παραδείγματα ιδιωτικοποίησης του νερού σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις που αποπειράθηκαν να διαχειριστούν τα υδάτινα αποθέματά τους με χρηματοοικονομικά κριτήρια και μετά την μεγάλη αύξηση των τιμών, οι ανάλογες επιχειρήσεις επανήλθαν στο δημόσιο έλεγχο και ανέφερε: «Πρέπει να απαντήσετε με καθαρό τρόπο σ’ ένα βασικό ερώτημα, ένα ερώτημα που αφορά όλες και όλους μας και κυρίως τις επόμενες γενιές: Το νερό τι είναι τελικά; Δημόσιο αγαθό ή εμπόρευμα; Με τις πράξεις σας, δείχνετε ότι για εσάς είναι εμπόρευμα. Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι δημόσιο αγαθό και το έχουμε αποδείξει στην πράξη.».