Όπως αρχικά σημείωσε: «Με την κοινωνία συντετριμμένη και βυθισμένη στη θλίψη μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και χωρίς ίχνος πολιτικής νομιμοποίησης μόλις λίγο πριν τις εκλογές, η Ν.Δ. επιδιώκει να εξοφλήσει και τα τελευταία γραμμάτια με την ιδιωτικοποίηση του υπέρτατου αγαθού, του νερού. Μια Κυβέρνηση σε αποδρομή επιχειρεί να δεσμεύσει την Ελληνική Πολιτεία και την ελληνική κοινωνία επί μείζονος και στρατηγικής σημασίας ζητήματα, χωρίς να ακούει τους πολίτες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους αυτοδιοικητικούς και επιστημονικούς φορείς. Και ενώ μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης, θα ανέμενε κανείς να έχετε διδαχθεί κάτι, ιδίως μετά την καταστροφική απόφαση της απώλειας του δημοσίου ελέγχου επί της Δ.Ε.Η., εσείς συνεχίζετε ακάθεκτοι. 6 μήνες πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ενώ το ύψος των λογαριασμών ρεύματος είχε ήδη διπλασιαστεί, αυτό δεν σας απέτρεψε από το να ξεπουλήσετε το κρίσιμο 17% της πρώην πια Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, με τα γνωστά αποτελέσματα, τα οποία βιώνουν, τα τελευταία χρόνια, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, πλήττοντας καίρια τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου μας».
Ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στη μεθόδευση, η οποία υποκρύπτεται στις αποφάσεις της σημερινής Κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι «η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αντιτάχθηκε σθεναρά το 2016 και πέτυχε την αποσόβηση της υπαγωγής της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων σε Ρυθμιστική Αρχή, αλλά η Ν.Δ. σήμερα επαναφέρει τη συζήτηση με το αστείο επιχείρημα των… ελλείψεων σε επίπεδο διοίκησης, που η ίδια φρόντισε να δημιουργήσει με την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος!» Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τη σφοδρή κριτική από πλευράς 7 εγνωσμένης δράσης περιβαλλοντικών οργανώσεων, την Ένωση Διοικητικών Δικαστών και την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης.
Μάλιστα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας έφερε το παράδειγμα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λαμίας – της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. – που αποτελεί έναν οργανωτικά και λειτουργικά άρτιο φορέα, οι άνθρωποι του οποίου, όπως και οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί φορείς, εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για την εμπορευματοποίηση του νερού, παραθέτοντας ορισμένες από τις πρωτοβουλίες της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. σε επίπεδο κοινωνικού έργου: «Μειώσεις τιμολογίων, θέσπιση κοινωνικών τιμολογίων σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες ως συνέπεια της κρίσης (π.χ. μακροχρόνια άνεργοι), επέκταση του χρόνου πίστωσης (ως έμμεσης επιδότησης), ρυθμίσεις ανεξόφλητων λογαριασμών, παροχή έκπτωσης σε καταναλωτές που εξοφλούν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους, απαλλαγή ευάλωτων καταναλωτών σε συνεργασία με τις κοινωνικές δομές του Δήμου και απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 80 εκ. ευρώ σε επίπεδο προϋπολογισμών, σε βάθος 10ετίας, μέσω προγραμματικών συμφωνιών για την εκτέλεση έργων ύδρευσης και προστασίας του περιβάλλοντος, με παράλληλη οικονομική ενίσχυση της τοπικής αγοράς με προμήθεια υλικών, απασχόληση εργαζομένων κλπ.».
Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε αναλυτικά στο ζήτημα του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Στερεάς Ελλάδας, επισημαίνοντας: «Στη Στερεά Ελλάδα, η Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει επί 4 έτη να προχωρήσει το εν λόγω ζήτημα, με τον κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 112 εκ. ευρώ να είναι πλέον ορατός. Εξίσου ορατός είναι και ο κίνδυνος επιβάρυνσης των πολιτών μέσω των δημοτικών τελών, καθόσον η εκχώρηση των έργων απορριμμάτων σε ιδιώτες και η απώλεια ευρωπαϊκών και δημόσιων χρηματοδοτήσεων, που η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε διασφαλίσει, θα σημάνει μετακύλιση του κόστους στους πολίτες και αλλαγή των χαρακτηριστικών των μονάδων προς την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων για να καταστεί βιώσιμη η επιλογή της καύσης. Αποκορύφωμα του εμπαιγμού από πλευράς της Κυβέρνησης αποτέλεσε η συνάντηση Δημάρχων της Στερεάς Ελλάδας με τον Υπουργό Ανάπτυξης, κατά την οποία έλαβαν την υπόσχεση ότι “θα μιλήσει στον Υπουργό Περιβάλλοντος”! Τέτοιου είδους προεκλογικοί τακτικισμοί, προκειμένου να κερδηθεί λίγος χρόνος ακόμη, δεν αφορούν κανέναν, δεν μπορούν να εξαπατήσουν κανέναν».
Κλείνοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε: «Η περίπτωση της Στερεάς Ελλάδας είναι χαρακτηριστική και καθόλου τυχαία της συνολικής μεθόδευσης από πλευράς της Κυβέρνησης, καθώς η επιλογή της καύσης στη διαχείριση απορριμμάτων θεσμοθετήθηκε με το Ν.4819/2021. Τελικός στόχος είναι η “λύση Σ.Δ.Ι.Τ.” να αποτελέσει μονόδρομο και μαζί με αυτή, η υπέρογκη επιβάρυνση των πολιτών. Δεν θα σας το επιτρέψουμε. Δεν διαθέτετε την κοινωνική νομιμοποίηση. Δεν θα αφήσουμε να τελεστεί ένα ακόμη έγκλημα στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών».