Ο κ. Φάμελλος σημείωσε πως όταν ξεκινήσει το πρόβλημα και η πυρκαγιά εξελίσσεται, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι τα άμεσα μέτρα υποστήριξης της πυρόσβεσης και ασφάλειας των πολιτών, «είναι σίγουρο ότι μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα πριν (στην πρόληψη) και να τα αξιολογήσεις». Όπως είπε, επικοινώνησε χθες με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, και με όλους τους δημάρχους στα μέτωπα, αλλά σε επικοινωνία με τους δημάρχους ήταν και οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ειδικότερα την αναφορά για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «εμείς έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι η κλιματική κρίση αλλάζει την πραγματικότητα γύρω μας». Θύμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο ίδιος ήταν υπεύθυνος υπουργός, «είχαμε ολοκληρώσει το πρώτο εθνικό σχέδιο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, είχαν μπει από τότε βάσεις θεσμικές και οργανωμένες για το πώς προλαμβάνονται οι πυρκαγιές και θέλω να το επαναφέρω με θετικό τρόπο ότι πρέπει να υλοποιούνται τέτοια σχέδια». Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να γίνεται επικοινωνιακή διαχείριση καταστροφών, πρέπει να υπάρχουν θετικές πολιτικές που να βελτιώνουν την Πολιτεία, διότι μόνο μία ισχυρή Πολιτεία μπορεί να δώσει την απάντηση. Στο ίδιο πλαίσιο, σχολίασε ότι «μιλάνε πολλοί για ένα μικρό κράτος, για έναν λανθασμένο κρατισμό, εισάγουν ένα ψευδές δίλημμα κράτος ή αγορά, δημόσιο ή ιδιωτικό», για να υποστηρίξει πως και το θέμα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών δείχνουν ότι είναι απαραίτητη μία ισχυρή σύγχρονη Πολιτεία. «Μετά τις πυρκαγιές θα περιμένουμε να κάνουμε και την πολιτική συζήτηση», επεσήμανε.
Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις διαδικασίες που εξελίσσονται, υπογράμμισε ότι «ο χρόνος δεν φτάνει είναι σίγουρο, αλλά είναι η κοινωνική ανάγκη που σε υποχρεώνει, οι πολίτες δεν θα περιμένουν, θέλουν λύσεις, θέλουν η αντιπολίτευση να είναι εκεί να προτείνει και να ελέγχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι υποχρεωμένος να ειναι παρών, υποχρεούται να κάνει αυτό το ποιοτικό άλμα μέσα στο καλοκαίρι. Δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε απροετοίμαστοι...». Για τα αίτια της ήττας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η πολυχρωμία στη λειτουργία του κόμματος απουσίαζε, παραγωγικά στρώματα, νεολαία, διανόηση, μεταρρυθμίσεις έλειψαν από την πολιτική παραγωγή». Σημείωσε πως ότι η πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκαθαρισμένη από το συνέδριο του, «δεν υπάρχει προβληματισμός ως προς αυτό. Σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν μιλήσαμε με τον πολίτη με την επάρκεια που χρειαζόταν, δεν αναλύσαμε τις ανάγκες του στον βαθμό που έπρεπε να ανταποκριθούμε σε αυτές». Όπως συμπλήρωσε, ένα κόμμα ξεκάθαρα ευρωπαϊκό και αριστερό οφείλει και έχει τη δυνατότητα με μεγάλες δημοκρατικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις να κινητοποιεί από τη ριζοσπαστική αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο.
Ερωτηθείς εάν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος απάντησε ότι σε όλες τις παρεμβάσεις του εκφράζει την κοινή ιδεολογική πολιτική παραγωγή του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να την εμπλουτίζει από την πλευρά του ως ένα βαθμό, «υπηρετώντας με πολύ μεγάλη σοβαρότητα την ευθύνη του ρόλου του προέδρου της ΚΟ». «Εμείς θα πάμε σε μια διαδικασία εκλογής προέδρου, δεν προσβάλω όμως, και προσπαθώ να το κάνω αυτό και προσωπικά, την υποχρέωση της ενότητας και της σοβαρότητας που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, δεν αφήνω περιθώριο συζήτησης για πιθανή δική μου εμπλοκή στον βαθμό που υπηρετώ αυτόν τον σκοπό». Στο ερώτημα εάν αποκλείει την περίπτωση να υποβάλει υποψηφιότητα μέχρι το συνέδριο, απάντησε πως -όπως είπε και στο κλείσιμο της ΚΕ- «θα ζητήσω από την ΠΓ και τους υποψήφιους να συζητήσουμε για το νέο κόμμα και τη νέα πολιτική, είναι πολύ σημαντικότερη αυτή η συνεισφορά σε αυτό που κάνουμε για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ παρά να συζητάμε για υποψήφιους».