Στο μεταξύ, στον Έβρο αλλά και σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές της πατρίδας μας που κάηκαν, η περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων προχωρούσε κανονικά. Και στην περίπτωση του εθνικού δρυμού Δαδιάς-Σουφλίου-Λευκίμμης ολοκληρώθηκε για έργο αιολικών σταθμών, παρά και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Για το λόγο αυτό ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε προτείνει από τις αρχές Σεπτεμβρίου την αναστολή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης όλων των έργων, κατηγορίας Α1 και Α2, σε όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 που έχουν πληγεί σημαντικά από πυρκαγιές.
Δεν θα περιμέναμε βέβαια τίποτε καλύτερο από μία κυβέρνηση που λαμβάνει αποφάσεις για το περιβάλλον μόνο όταν εκτίθεται. Αυτή η πολιτική είναι ιδιαίτερα επιζήμια τόσο για τις προστατευόμενες περιοχές, όσο και για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που αποτελούν την κύρια απάντησή μας απέναντι στην κλιματική κρίση. Γιατί εδώ και 4 χρόνια αγνοούνται τόσο το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, όσο και τα Προεδρικά Διατάγματα για τις περιοχές Natura 2000.
Και την ίδια ώρα με έκπληξη ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να απαντά σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι η κλιματική κρίση μπορεί να αποτελεί ευκαιρία για τον τουρισμό, αγνοώντας ότι το περιβάλλον, που υφίσταται καταστροφικές συνέπειες από την κλιματική κρίση αλλά και από τις κυβερνητικές επιλογές, αποτελεί κρίσιμο και καθοριστικό παράγοντα για το τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Αλήθεια νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι οι φετινές πυρκαγιές σε Ρόδο και Έβρο και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, για τις οποίες δεν θωράκισε ως όφειλε τη χώρα, ωφέλησαν το τουριστικό προϊόν και την οικονομία;