Στην ερώτηση αναφέρεται:
Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι η Βουλγαρία θέσπισε έκτακτο φόρο για στο ρωσικό αέριο που μεταφέρεται σε άλλες χώρες μέσω Βουλγαρίας και υπήρξε μεγάλη αναστάτωση για τις επιπτώσεις που θα έχει για τους καταναλωτές μια τέτοια επιβάρυνση.
Σε μια περίοδο που οι αυξήσεις στους λογαριασμούς στο φυσικό αέριο και στο ρεύμα έχουν ήδη εκτοξευθεί, έρχεται μια ακόμα αύξηση που θα φτάσει στα 20€/μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το φυσικό αέριο, που θα δημιουργήσει ένα ασφυκτικό και δυσβάσταχτο βάρος για τις τσέπες των νοικοκυριών και μάλιστα χωρίς να έχουμε μπει στην καρδιά του χειμώνα.
Και ενώ άλλες γειτονικές χώρες έχουν ήδη αντιδράσει έντονα σε αυτή την μονομερή ενέργεια της Βουλγαρίας, η Ελληνική Κυβέρνηση δια του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας τηρεί σιγή ιχθύος.
Ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Παντελής Κάπρος, σε πρόσφατη συνέντευξή του αμφισβήτησε έντονα την νομιμότητα αυτού του μέτρου, αφού δεν μπορεί μονομερώς μια χώρα να επιβάλλει δασμό σε εισαγόμενο προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ υψηλό τέλος για το οποίο έχουν ήδη υπάρξει ενέργειες από τις θιγόμενες χώρες.
Από την πλευρά της η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για την άρση της επιβολής του τέλους διέλευσης φυσικού αερίου από την Βουλγαρία διότι, σε διαφορετική περίπτωση, η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγάλη σε όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια στους καταναλωτές.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν έχει βγάλε καμία ανακοίνωση και δεν έχει κάνει καμία ενέργεια αντίδρασης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αμφισβήτηση αυτής της κίνησης εκ μέρους της κυβέρνησης της Βουλγαρίας.
Και βεβαίως στο τέλος τον λογαριασμό θα τον πληρώσει πάλι ο Έλληνας καταναλωτής που σύμφωνα με έρευνες ήδη το ένα στα τρία νοικοκυριά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα θέρμανσης. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που αναμένεται να λήξει η «περίοδος χάριτος» για τις ρήτρες αναπροσαρμογής, που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, που ο πόλεμος στην λωρίδα της Γάζας θα δημιουργήσει επιπλέον ενεργειακά προβλήματα και ο μέσος Έλληνας αδυνατεί να ανταπεξέλθει στους λογαριασμούς και στα έξοδα του.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Ποιες πρωτοβουλίες και ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα λάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να μην επιβληθεί τέλος διέλευσης φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν με οποιοδήποτε τρόπο οι καταναλωτές από το εν λόγω τέλος;