Οι ΑΠΕ είναι περισσότερο οικονομικές από τις άλλες ορυκτές πηγές ακόμη και χωρίς την χρέωση του κόστους του διοξειδίου σημείωσε και πρόσθεσε ότι ενώ «μέσα σε 200 ξοδέψαμε το κλιματικό απόθεμα, καταφέραμε μέσα σε λίγα χρόνια να φτιάξουμε τεχνολογίες, χωρίς να ξοδεύουμε καύσιμο να έχουμε πιο οικονομικές πηγές ενέργειας».
Ωστόσο ο υπουργός έκανε λόγο για δύο θεμελιώδη προβλήματα στη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία. Τόνισε ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν πολύ μικρό κόστος λειτουργίας και πολύ μεγάλο κόστος αρχικής επένδυσης. Αρα, όπως είπε, χωρίς κρατική παρέμβαση, η ίδια η αγορά δεν τους δίνει την οικονομική σημασία που θα έπρεπε να έχουν, διότι τα επιτόκια προεξόφλησης λαμβάνουν υπόψη το ότι θα κρατήσουν 50 και 100 χρόνια και όλα αυτά τα χρόνια θα μας δίνουν ενέργεια σε χαμηλή τιμή.
«Αυτό είναι το ένα οικονομικό πρόβλημα που θέλει αποτελεσματική παρέμβαση» επεσήμανε κάνοντας αναφορά στο πρόβλημα προσέλκυσης κεφαλαίων που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες.
Πρόσθεσε ότι το πιο σοβαρό είναι ότι πολλές χώρες και κυρίως ο παγκόσμιος νότος δεν έχουν τη δυνατότητα να προσελκύουν δυτικά κεφάλαια διότι δεν έχουν, κάτι που εμείς καταλαβαίνουμε, δηλαδή επενδυτική βαθμίδα. Δεν έχουν τη δυνατότητα να προσελκύουν επενδύσεις, το πρόβλημα είναι ότι η επίλυση αυτής της κατάστασης είναι μια επένδυση από μας , τον παγκόσμιο βορρά και από τον παγκόσμιο νότο που θα έπρεπε να κάνει και τη δική του δουλειά για να αποκτήσει μεγαλύτερη διεθνή αξιοπιστία.
Ο δεύτερος κίνδυνος σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη είναι οι αντιδράσεις που υπάρχουν χωρίς τα απαραίτητα στοιχεία και επιχειρήματα, ένα είδος ανορθολογισμού, όπως είπε. Ενώ έκανε αναφορά και στη γεωπολιτική οικονομική πραγματικότητα εντοπίζοντας τον τρίτο κίνδυνο.
Οι περισσότερες χώρες δεν έχουν δυτικές δημοκρατίες που το εκλογικό σώμα να έρθει να πειστεί για πιθανούς κινδύνους και να υιοθετήσει μια συμπεριφορά φιλική για το περιβάλλον.
«Ανεξάρτητα από το τι γίνεται σε παγκόσμια βάση, θα πρέπει να κινούμαστε με ταχύτητα και να υπερβαίνουμε στόχους, πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης, συμπληρώνοντας ότι η προσήλωση στη δική μας προσπάθεια είναι κρίσιμη για να υπερνικήσουμε τα εμπόδια ενώ η καλύτερη επιχειρηματολογία έναντι αυτών που αντιστέκονται είναι το να λέμε ότι καταστρέφεται ο πλανήτης αλλά και ότι οι καθαρές τεχνολογίες κοστίζουν φθηνότερα και έχουν κάθε είδους πλεονέκτημα για κάθε ένα και αξίζει να τις υιοθετήσεις»
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Un Global Compact Net Work Greece, κ. Ιουλία Τσέτη, ότι βρισκόμαστε στα μισά της Agenda 2030 και η διαδρομή που έχουμε διανύσει μέχρι στιγμής δεν είναι ικανοποιητική. Όπως φαίνεται, και από τα νέα που λαμβάνουμε από το COP28 είναι μάλλον αδύνατον να κατακτήσουμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισίου για τον περιορισμό της θερμοκρασίας γεγονός που προκαλεί, πέραν των αλλαγών σε φυσικά τοπία με πλημμύρες και πυρκαγιές, και πολλές ασθένειες δημόσιας υγείας καθιστώντας μάλιστα πολλές περιοχές του κόσμου μη βιώσιμες.
Πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά την κλιματική δικαιοσύνη, απόρροια της κλιματικής καταστροφής, η οποία επηρεάζει ήδη τη βιοποικιλότητα, πολιτισμούς και ταυτότητες σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ταμεία και οι ρυθμίσεις χρηματοδότησης που έχουν δημιουργηθεί είναι ένα βασικό αλλά όχι αρκετό & επαρκές βήμα για τη λύση του προβλήματος.
Αναφέρθηκε δε «στη σπουδαιότητα της υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόσο από το κράτος όσο και από τις μεγαλύτερες εταιρείες αλλά φυσικά και από το Global Compact Network Greece διότι είναι γνωστόν ότι πολλές μικρομεσαίες εταιρείες όσο και αν θέλουν να κάνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση δεν έχουν τους πόρους και τα κεφάλαια» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος τόνισε ότι στρατηγικός στόχος είναι αυτονομία και ότι η χώρα μας στηρίζεται στις ΑΠΕ, που είναι πιο φθηνές και εξασφαλίζουν τη λεγόμενη απεξάρτηση από τις ακριβές εισαγωγές ενέργειας που κάνει η Ελλάδα. «Εχουμε πετύχει πολλά που περνούν απαρατήρητα» είπε ο κ. Σκέρτσος αναφέροντας ενδεικτικά τη μεγαλύτερη μείωση εκπομπών διοξειδίου κατά 45%, την εκθετική διείσδυση των ΑΠΕ, που αγγίζει το 46% και το 56% αν μπούνε μέσα και τα υδροηλεκτρικά.