Ερώτηση Π. Πέρκα για τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος μέσω του ΕΤΜΕΑΡ

Ερώτηση Π. Πέρκα για τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος μέσω του ΕΤΜΕΑΡ
Τετάρτη, 19/06/2024 - 14:00

Έτοιμη να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις, μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Ιούνιο, μέσω του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), φαίνεται ότι είναι η κυβέρνηση.

Σχετικά δημοσιεύματα ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δρομολογεί την έναρξη ισχύος των αυξήσεων, από το καλοκαίρι και μετά, για να «καλύψει» το σωρευτικό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) επισημαίνουν με ερώτηση που κατέθεσαν οκτώ (8) Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Γραμματέως της ΚΟ και Βουλεύτριας Φλώρινας, Πέτης Πέρκα.

Αναφέρονται ακόμη σε σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), υπ’ αρίθμ. Ε-235/2023, με την οποία εισηγείται τη διατήρηση και όχι την αύξηση της Χρέωσης Βάσης ΕΤΜΕΑΡ για το έτος 2024, καθώς και σε απάντηση του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) στην υπ’ αριθμ. 2785-128/25.1.2024 Ερώτηση και ΑΚΕ των Βουλευτών της Νέας Αριστεράς όπου είχε δηλώσει ότι στον ετήσιο υπολογισμό της χρέωσης βάσης του ΕΤΜΕΑΡ, δεν υπάρχει καμία μεταβολή για το 2024.

Οι Βουλευτές ζητούν να μάθουν εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα βάσει των οποίων η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση της χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ, αν ναι πώς αυτό συνάδει με τη δήλωση του ΔΑΠΕΕΠ ότι δεν υπάρχει καμία μεταβολή για το 2024 στον ετήσιο υπολογισμό της χρέωσης βάσης του ΕΤΜΕΑΡ, καθώς και εάν η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της την υπ’ αρίθμ. Ε-235/2023 Απόφαση της ΡΑΑΕΥ που εισηγείται τη διατήρηση της Χρέωσης Βάσης ΕΤΜΕΑΡ σε 17 €/MWh για το έτος 2024.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης ΕΔΩ