Σδούκου: Ασύμφορη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες

Σδούκου: Ασύμφορη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες
Eurokinissi
Τετάρτη, 24/07/2024 - 18:09

Ως «ασύμφορη» χαρακτήρισε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες η Υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης την οποία κατέθεσε το ΚΚΕ.

Η κα Σδούκου υποστήριξε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχιστεί και ακολουθώντας τη γραμμή που χάραξε και ο Υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας τις προηγούμενες ημέρες σε ερώτηση του Πάρη Κουκουλόπουλου, παρουσίασε το κόστος της μεγαβατώρας από λιγνιτικές μονάδες και αντιστοίχως από αιολικά φωτοβολταϊκά πάρκα.

Όπως είπε, το 2019 η μεγαβατώρα από τις λιγνιτικές κόστιζε 80 ευρώ, τη στιγμή που πλέον φτάνει τα 120 από την πιο σύγχρονη Πτολεμαΐδα 5 και 180 ευρώ από τις παλιές λιγνιτικές μονάδες.

«Εμείς εκμεταλλευόμαστε το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της χώρας. Η μεγαβατώρα από φωτοβολταϊκά φτάνει στα 40-45 ευρώ, ενώ από αιολικά στα 55-65 ευρώ. Από το Ταμείο Ανάκαμψης προσπαθούμε να εγκαταστήσουμε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ώστε να ξεπεράσουμε το 80% των αναγκών μας μέχρι το 2030».