Αναφέρονται ειδικότερα στην πρόσφατη έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) για τη δημιουργία του εν λόγω τουριστικού χωριού, με βίλες και ξενοδοχεία, που – σύμφωνα με δημοσιεύματα – θα ξεπερνούν σε έκταση τους δύο μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού.
Επιπλέον, πέρα από την τεράστια κλίμακα της επένδυσης, η οποία εμφανώς θα επηρεάσει το χαρακτήρα του νησιού, οι Βουλευτές υπογραμμίζουν ότι η επένδυση προωθείται μέσω Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ), που τροποποιεί τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης. Αποτέλεσμα, η πραγματοποιούμενη δόμηση θα καταλήξει να είναι τελικά τριπλάσια από την επιτρεπόμενη, κατά παράβαση του Προεδρικού Διατάγματος του 2002 που αφορά στην προστασία 25 μικρών νησιών του Αιγαίου (ΦΕΚ 402Δ).
Σημειώνεται, ότι το δημοτικό συμβούλιο της Αστυπάλαιας και η τοπική κοινωνία έχουν εξαρχής εκφράσει την αντίθεσή τους στην υλοποίηση του συγκεκριμένου project, το οποίο είναι, όπως λένε, «εντελώς ασύμβατο με το χαρακτήρα του νησιού και το βιώσιμο μοντέλο τουριστικής του ανάπτυξης».
Κι όλα αυτά, τρία χρόνια μετά από τις ‘πανηγυρικές’ ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για το εγχείρημα του μετασχηματισμού της Αστυπάλαιας σε ένα νησί «πράσινο» και «έξυπνο» ενεργειακά, με αφορμή το έργο Smart & Sustainable Island. Τελικά, η δημιουργία του τουριστικού χωριού – γίγαντα έρχεται σε αντίθεση με τις όποιες πολιτικές για την προώθηση της πράσινης κινητικότητας, της κυκλικής οικονομίας και από το στόχο της μετάβασης σε πιο καθαρές, ανθρώπινες και βιώσιμες πόλεις.
Η Π. Πέρκα και οι συνυπογράφοντες Βουλευτές θέτουν καίρια ερωτήματα στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειες σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη επένδυση και το αν αυτή συμμορφώνεται με τις προβλέψεις του σχετικού ΠΔ για την προστασία του νησιού, για το πώς θα προστατευτεί ο χαρακτήρας του νησιού από ένα τουριστικό χωριό τόσο μεγάλης κλίμακας και για το πώς θα επιτευχθεί η πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ερώτηση.