«Η σύνδεση της Ελλάδας με το ηλεκτρικό σύστημα της Κεντρικής Ευρώπης στη Γερμανία της επιτρέπει να αξιοποιήσει το δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων ανέμων στο Αιγαίο Πέλαγος, και να μετατρέψει τη χώρα σε καθαρό εξαγωγέα πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας», τονίζει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Stephan Mayer (Στέφαν Μάγιερ), βουλευτής CSU, πρώην υφυπουργός Εσωτερικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας.
Ο Γερμανός πολιτικός βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη και στη ΔΕΘ, όπου συμμετείχε σε συζήτηση για τη διασυνδεσιμότητα των ελληνικών και γερμανικών ενεργειακών δικτύων και με την αφορμή αυτή μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον Green Aegean Interconnector, ένα έργο που στόχο έχει τη μεταφορά της πλεονάζουσας αιολικής ενέργειας από το Αιγαίο στα βιομηχανικά κέντρα της Κεντρικής Ευρώπης.
Ο κ. Μάγιερ εξαίρει τη σημασία του έργου, αν και παραδέχεται πως η σύνδεση δικτύων είναι μια δύσκολη υπόθεση αφού πρέπει να ξεπεραστούν διάφορα εμπόδια, αλλά και ότι οι κύριες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ενοποίηση βρίσκονται ακόμη μπροστά μας.
Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- πως πρέπει να υπάρξει μια πιο διαρκή συναίνεση μεταξύ των κλιματικά φιλόδοξων και των κλιματικά επιφυλακτικών. Σημειώνει, δε, πως πρέπει να αποφύγουμε τη διάβρωση των θεμελίων της βιομηχανίας μας, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ευημερίας και του βιοτικού μας επιπέδου στην Ευρώπη.
Σε μια συνέντευξη αμιγώς για ζητήματα ενεργειακά, ο κ. Μάγιερ μιλάει -μεταξύ άλλων- για τις βασικές προτεραιότητες της Γερμανίας για τη μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια και πώς αυτές συνδέονται με τη συνεργασία με την Ελλάδα στον συγκεκριμένο τομέα αλλά και τις σημαντικές επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που δεν φαίνεται να βαίνει προς το τέλος του.