Νίκος Ανδρουλάκης: Αλλαγή πλαισίου διαχείρισης δημόσιων συμβάσεων και άμεση και δίκαιη λύση για εκτός σχεδίου δόμηση

Νίκος Ανδρουλάκης: Αλλαγή πλαισίου διαχείρισης δημόσιων συμβάσεων και άμεση και δίκαιη λύση για εκτός σχεδίου δόμηση
Τρίτη, 05/11/2024 - 11:26

Την ανάγκη να αλλάξει το εθνικό πλαίσιο για τη διαχείριση των δημόσιων συμβάσεων υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ζήτησε άμεση και δίκαιη λύση για το ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου «Green Deal Greece 2024», που διοργάνωσε την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα: «Η Ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης και του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού».

Όπως είπε o Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην επίσημη ομιλία του για το κλείσιμο του συνεδρίου, το υφιστάμενο πλαίσιο για παραγωγή δημόσιων υποδομών, ο νόμος 4412 και οι τροποποιήσεις του, αποτελούν την ενοποίηση όλων των ευρωπαϊκών οδηγιών σε έναν νόμο. Στηλίτευσε το γεγονός της ενιαίας αντιμετώπισης ανεξάρτητα από τα μεγέθη, είτε πρόκειται για έργα 50.000 ευρώ είτε για των 50 εκατ. ευρώ. «Αυτό το πλαίσιο έχει διαμορφώσει ένα δυσλειτουργικό και δαιδαλώδες περιβάλλον που θίγει μικρές και μεσαίες αναθέτουσες αρχές, δηλαδή το σύνολο των περιφερειακών φορέων» τόνισε. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, πρέπει «να περάσουμε σε ένα εθνικό πλαίσιο διαχείρισης δημόσιων συμβάσεων χαμηλών ορίων δράσεων κάτω των 50 χιλιάδων ευρώ γιατί το 93% των έργων στις περιφέρειες είναι αυτού του μεγέθους».

Δίκαιη λύση στην εκτός σχεδίου δόμηση

Αναφέρθηκε, επίσης, στην εκτός σχεδίου δόμηση, μετά από ενημέρωση που είχε από το ΤΕΕ, ζήτημα στο οποίο τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση και δίκαιη λύση. Έκανε λόγο για ένα μεγάλο θέμα που αφορά την αγορά ακινήτων όπου επικρατεί «μεγάλη αναστάτωση» όπως σημείωσε καθώς πάρα πολλοί συνανθρωποί μας, ακόμα κι εκείνοι που έχουν εκδώσει οικοδομικές άδειες, δεν αισθάνονται ασφαλείς προκειμένου να ξεκινήσουν την κατασκευή. «Δεν υπάρχει το αίσθημα ασφάλειας δικαίου ενώ στην εκτός σχεδίου δόμηση υπάρχει ένα αλαλούμ καθώς σε όμοια ακίνητα σε διαφορετικές περιοχές άλλες πολεοδομίες εκδίδουν άδεια και άλλες όχι. Απαξιώθηκε σε ένα βράδυ η περιουσία των μικρο-ιδιοκτητών κυρίως στην περιφέρεια» πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε πετύχει πολλά περισσότερα»

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση καθώς όπως υποστήριξε «έχει σπαταλήσει μία ιδανική ευκαιρία, δεν είναι μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης, που ήταν πολύ μεγάλη ελπίδα ανάταξης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ενός Ταμείου πάνω από 40 δισ., αλλά βρέθηκε σε μία εποχή μεγάλων δημοσιονομικών δυνατοτήτων, υπήρχαν ευελιξίες, βαθμοί ελευθερίας που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Έπρεπε να έχει πετύχει πολλά περισσότερα στην οικονομία και στις υποδομές και στην ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της χώρας».

«Αυτές τις αδυναμίες τις πληρώνει ο ελληνικός λαός είτε με τη δομική πλέον μορφή της ακρίβειας που έχει εγκατασταθεί, κάτι που οφείλεται και στην ολιγοπωλιακή εγχώρια αγορά, είτε μέσω της συνεχούς αύξησης των ανισοτήτων, την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής» σημείωσε. «Έπρεπε να έχουμε μία άλλη εικόνα, όμως η κατάσταση είναι δραματική» τόνισε και πρόσθεσε ότι «η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, μέσα σε ένα περιβάλλον κρίσεων, με κορυφαία την κλιματική αλλαγή, οφείλει νέο σχεδιασμό νέες προτεραιότητες».

Για την ασφάλεια των υποδομών

Μιλώντας για την ανθεκτικότητα, κάλεσε όλους να σκεφτούν το ζήτημα της ασφάλειας των υποδομών, το ζήτημα της ενιαίας διαχείρισης υδάτων, «πόσο είναι σωστή είναι η ενιαία διαχείριση, ή μία πολιτική που οδηγεί, από την μία, η λειψυδρία να πλήττει τον πρωτογενή τομέα και από την άλλη, όταν έχουμε ακραία φαινόμενα, η χώρα να είναι γυμνή» όπως πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «ο προσεισμικός έλεγχος δημόσιων κτιρίων έχει καθυστερήσει» ενώ και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, «ακόμα δεν έχει γίνει, στην Ελλάδα του 2024 δεν γνωρίζουμε ποιος κατασκεύασε τί, ποιος έχει την ευθύνη συντήρησης και τι θα κάνει γι’ αυτό».

Επίσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πώς η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας είναι το σύγχρονο ζητούμενο και αναφέρθηκε στις δραματικές εικόνες από τη Θεσσαλία πέρυσι και οι τωρινές από την ισπανική Βαλένθια για την ασφάλεια των υποδομών. Όπως είπε «τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε εκκλήσεις αυτοδιοίκησης που αφορούν κυρίως στην Αττική, την αντιπλημμυρική προστασία, ο Κηφισός και άλλες 8 περιοχές ζώνες υψηλού κινδύνου. Καθώς το αντιπλημμυρικό δίκτυο σχεδιάστηκε με δεδομένα της προηγούμενης 50ετία ολοκληρώθηκε το 2004 και σήμερα είναι εντελώς ανεπαρκές». «Για όλα αυτά μετράμε μόνο χαμένο χρόνο, ακόμα και αν σήμερα ξεκινούσε υλοποίηση πλήρους αντιπλημμυρικού σχεδίου στον Κηφισσό θα χρειαζόταν μία 10ετία για να ολοκληρωθεί. Αλλά και μικρότερα έργα παραμένουν σε λίστα αναμονής προς δημοπράτηση στην Περιφέρεια Αττικής» τόνισε.

«Ντροπιαστική η κατάσταση στον σιδηρόδρομο»

Μιλώντας για υποδομές και περιφερειακή ανάπτυξη χαρακτήρισε ντροπιαστική την η κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο. «Μετά τραγωδία Τεμπών που είναι συλλογικό τραύμα, έχουμε γίνει μάρτυρες σε επικίνδυνα περιστατικά και παραλίγο συγκρούσεις τρένων. Ποιος ευθύνεται για αυτό το χάλι; Την ώρα που η ΕΕ κινείται με πράσινες υπερταχείες στη Βόρεια Ελλάδα ψάχνουν για σιδηρόδρομο».

Εξάλλου, περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα της χώρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «σύμφωνα με τη Eurostat, πάνω από το 35% των κατοίκων της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας απειλούνται από το 2023 από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, επίδοση που τις κατατάσσει μεταξύ 20 περιφερειών με τα χειρότερα αποτελέσματα στην ΕΕ. Στο σύνολο της χώρας βρισκόμαστε στο 26,1%, 5% πάνω έχοντας το 4ο χειρότερο ποσοστό». Έκανε λόγο για εποχή πολύ μεγάλων ανισοτήτων όπου αυξάνεται το ΑΕΠ αλλά οι πραγματικά ωφελημένοι είναι οι πλούσιοι και ισχυροί.

«Έπρεπε να έχουμε μία άλλη εικόνα, όμως η κατάσταση είναι δραματική. Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, μέσα σε ένα περιβάλλον κρίσεων, με κορυφαία την κλιματική αλλαγή, οφείλει να έχει νέο σχεδιασμό, νέες προτεραιότητες» σχολίασε.

Για το ζήτημα της στέγασης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της στέγασης για το οποίο το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, «έχει καταθέσει πολλές προτάσεις στη Βουλή και για προγράμματα κοινωνικών κατοικιών και για σταθερά φορολογικά κίνητρα» προκειμένου να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια. Σχετικά με το μέτρο για μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε όσους ανοίξουν και μισθώσουν τα σπίτια τους, έκανε λόγο για παραλογισμό σημειώνοντας «τι σημαίνει ανοίγω το σπίτι για τρία χρόνια ώστε να πάρω ένα προνόμιο, όταν δεν υπάρχει όριο στην τιμή που θα ενοικιαστεί το σπίτι. Πώς θα συνεισφέρει αυτή η πολιτική στη μείωση των ενοικίων;».

Στη συνέχεια, μίλησε για την Golden Visa προαναγγέλλοντας ότι «τις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε εκ νέου τροπολογία για να καταργηθεί ή να παγώσει διότι δημιουργεί τεράστια στρέβλωση στην εγχώρια αγορά ακινήτων και βέβαια θεωρώ αδιανόητο να μην υπάρχει ένας νόμος ο οποίος θα έχει αναδρομική ισχύ που θα αποσυνδέει πλήρως την αγορά ακινήτου με την Golden Visa και τη βραχυχρόνια μίσθωση». Μίλησε μάλιστα για έναν ακόμη παραλογισμό και υπογράμμισε ότι «αυτή η αναστάτωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διότι οι νεότερες γενιές θα έχουν μπροστά τους ένα ανελαστικό εμπόδιο όπως αυτό της αναξιοπρεπούς πρόσβασης σε οικονομική στέγη».

Για την ενεργειακή μετάβαση

Συνεχίζοντας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε για το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντιμετωπίζει συστηματικά με πελατειακούς όρους την ενεργειακή πράσινη μετάβαση και την ανάγκη επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». «Η πρόσβαση στα δίκτυα ενέργειας έπρεπε να είναι ισότιμη και να γίνεται με διαφάνεια. Αντί αυτού έχει μετατραπεί για τον εναπομείναντα ενεργειακό χώρο σε ένα πολύτιμο δώρο για ισχυρά οικονομικά συμφέροντα» σημείωσε και διερωτήθηκε «γιατί η χώρα μας να μην ακολουθεί άλλα ευρωπαϊκά πρότυπα;».

Ως παράδειγμα ανέφερε τις «ανοιχτές» ενεργειακές κοινότητες ευρείας κοινωνικής βάσης όπου στην Ελλάδα είναι μόλις 20 και εκπροσωπούν το 0,6% του ηλεκτρικού χώρου. «Πού αλλού υπάρχει ανάλογο παράδειγμα;» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «για εμάς μόνο όταν η ενεργειακή μετάβαση είναι πράσινη και κοινωνικά δίκαιη διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια και το χαμηλό κόστος διαβίωσης και παραγωγής. Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν στο ραντάρ τη σημερινής κυβέρνησης».

Υπενθύμισε τη θέση του, ότι η απολιγνιτοποίηση έπρεπε να συνδεθεί με τις επενδύσεις στο δίκτυο και την αποθήκευση, «γιατί σήμερα είναι το μεγαλύτερο άλλοθι που, αυτές οι κρίσιμες επενδύσει για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση, αντί να πάνε προς τα κάτω για να φτιάξουν κουλτούρα εξοικονόμησης στο λαό και στον παραγωγό πάνε προς τα πάνω».

«Μένουμε προσκολλημένοι σε ένα απαξιωμένο μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού»

Για τον τουρισμό, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι «μένουμε προσκολλημένοι σε ένα απαξιωμένο μοντέλο ανάπτυξης χωρίς να υπάρχουν κανόνες για το περιβάλλον, χωρίς να υπάρχει διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, χωρίς να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός προστιθέμενης αξίας». «Ο οδηγούμε την πατρίδα μας σε ένα τεράστιο φορτίο κάθε καλοκαίρι χωρίς όμως να βλέπουμε τι θα συμβεί στο μέλλον για το σύνολο της οικονομίας μας γιατί δεν υπάρχουν υποδομές» συνέχισε. Συγκεκριμένα απαρίθμησε ως προβλήματα στους τουριστικούς προορισμούς τη λειψυδρία, το πρόβλημα στέγασης, τη διαχείριση απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση. Έστειλε μήνυμα ότι «πρέπει να πάμε σε μία άλλη κατεύθυνση αν θέλουμε να αποφύγουμε μία νέα βαθιά κρίση στον τουρισμό».

Αισιόδοξο μήνυμα με ένα MadeinGreece εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας

Κλείνοντας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε ότι «μπορεί να φαίνονται απαισιόδοξα όλα αυτά αλλά προσωπικά είμαι αισιόδοξος γιατί η Ελλάδα έχει ένα σύγχρονο ανθρώπινο δυναμικό που είτε μεγαλουργεί εντός της χώρας είτε στον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως στα ευρωπαϊκά κράτη. Έχουμε ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχουν υποδομές που δεν υπήρχαν πριν από κάποιες δεκαετίες, υπάρχουν ευκαιρίες, πρέπει όμως να υπάρχει και σχέδιο γιατί η Ελλάδα όντας σε μια κρίσιμη γεωπολιτική θέση μπορεί να αξιοποιήσει με πολλαπλούς τρόπους τις δυνατότητες της».

Όπως είπε «η υστέρηση της Ελλάδας δεν είναι κάτι αναπόφευκτο. Η μοιρολατρία και η παραίτηση δεν ταιριάζουν σε μια χώρα που έχει αποδείξει ότι διαθέτει ένα πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης. Απαιτείται όμως ένας άλλος δρόμος ευημερίας, ένα εθνικό σχέδιο για μια Βιώσιμη, Ανθεκτική και Δίκαιη Ανάπτυξη. Το σχέδιο αυτό προφανώς και δεν το διαθέτει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

«Το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για να υπάρχει ένα Made in Greece εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας. Μπορούμε μαζί να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο που θα κάνει τη χώρα μας πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική τα επόμενα χρόνια για όλους τους πολίτες σε όλες τις περιφέρειες» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του συνεδρίου Green Deal Greece 2024 στο youtube.

Το συνέδριο στηρίζει ως Platinum Χορηγός η ΔΕΗ.