Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο τελικός ανάδοχος του έργου της εγκατάστασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Φλώρινα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ενημερώνοντας το σώμα, ο κ. Γιαννάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Μάριο Τσάκα. «Η ανάπτυξη των υποδομών του φυσικού αερίου στην περιοχή μας αποτελούν ένα έργο κομβικής σημασίας που θα έχει ιδιαίτερη σημασία και για την κοινωνία μας με σημαντικά οφέλη στον οικονομικό προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Ο Δήμος Φλώρινας, παρά το γεγονός ότι συνείσφερε μέχρι τώρα τα μέγιστα στην ενεργειακή κάλυψη της Ελλάδας, ήταν ο μοναδικός Δήμος της Δυτικής Μακεδονίας που δεν είχε φθηνή θέρμανση. Πιστεύω ότι τώρα, με την επιλογή μας αυτή, όλοι οι συνδημότες μας θα έχουν αυτό το προνόμιο» είπε αρχικά.
Και συνέχισε: «Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα και άμεσα μετά την απόφαση για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, δεν μπήκαμε σε ατέρμονες συζητήσεις, ούτε επιδιώξαμε λύσεις που δεν ήταν εφικτές. Έτσι, σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας και το Υπουργείο Ανάπτυξης αποφασίστηκε ως λύση, έστω και μεταβατική, το φυσικό αέριο. Πήραμε λοιπόν την μεγάλη απόφαση και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχει βγει ο προσωρινός μειοδότης του έργου και στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα ανακηρυχθεί και ο τελικός ανάδοχος.
Όπως βλέπετε, το έργο κινήθηκε με πρωτόγνωρους ρυθμούς για την ελληνική γραφειοκρατία. Μέσα σ” ένα χρόνο, ένα τόσο μεγάλο έργο, φτάνει στο τέλος των διαδικασιών του και στην έναρξη των εργασιών. Το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθούν δύο σταθμοί υποπίεσης του φυσικού αερίου σε δύο μέρη που έχει προβλέψει η ΔΕΔΑ και από ‘κει και πέρα, μετά την εγκατάστασή τους, θα αρχίσουν και οι εργασίες του δικτύου. Ένα δίκτυο που θα έχει 50 χιλιόμετρα εξωτερικό δίκτυο και 52 χιλιόμετρα εσωτερικό δίκτυο. Θα πηγαίνει στη ΒΙ.ΠΕ., κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις επενδύσεις στη δύσκολη αυτή περίοδο της απολιγνιτοποίησης, καθώς επίσης και σε κάποια χωριά τα οποία θα είναι κοντά σε αντλιοστάσια. Αυτό είναι το πρώτο βήμα.
Το δίκτυο θα έχει τη δυνατότητα να δεχτεί μεικτό καύσιμο, κάτι που σημαίνει ότι στο μέλλον μπορεί να εξελιχθεί και ως «πράσινο» έργο. Και το λέω αυτό θέλοντας να τονίσω ότι μπορεί να ενταχθούν επεκτάσεις του ιδίου δικτύου και σε άλλα χωριά στο επόμενο ΕΣΠΑ. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και από το Υπουργείο Ενέργειας και από το Υπουργείο Ανάπτυξης για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό».
Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεων του για το ίδιο θέμα ο κ. Δήμαρχος υπογράμμισε: «Φέραμε το φυσικό αέριο. Θα μπορούσε να λειτουργήσει η Μελίτη; Θα μπορούσε. Όταν έρχεται από το Υπουργείο έγγραφο που σου λέει ότι δεν μπορείς να πάρεις θερμική ενέργεια από το εργοστάσιο της ΔΕΗ και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παράλληλα δε μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα έργο το οποίο δεν έχει το ρόλο που θα έπρεπε να είχε, τι μπορούσαμε να κάνουμε; Θα σας πω εγώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε. Να αναλάβει τα έξοδα ο Δήμος και να συνεχίσει το έργο μόνος του. Ή να μπούμε σε μια διαδικασία να ενταχθούμε σε ένα έργο για τηλεθέρμανση με λέβητες έξω. Ξέρετε πόσο χρόνο θα έπαιρνε αυτό; Η άμεση μεταβατική μας λύση ήταν το φυσικό αέριο. Εκεί πήγαμε. Και δεν είναι κακό να λέμε ότι πράγματι κάποιοι Υπουργοί μας βοήθησαν, πράγματι μια Κυβέρνηση μας βοήθησε σε συγκεκριμένα ζητήματα. Μπορεί να διαφωνούμε σε πολλά, συμφωνούμε όμως και σε άλλα τόσα. Όλοι εδώ, είμαστε για να βγάλουμε αυτά σε πέρας».
Συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας
Στη συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα ο κ. Γιαννάκης έθεσε όλα τα ενεργειακά ζητήματα που απασχολούν αυτήν την περίοδο τον Δήμο Φλώρινας.
«Αφού του τόνισα την ύφεση που περνάει η περιοχή μας, την υψηλή ανεργία, τη μετανάστευση, τη χαμηλή επιχειρηματικότητα, μιλήσαμε για θέματα όπως είναι η ανάγκη της αδιάλειπτης λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης μέχρι τουλάχιστον το 2023, όπως προβλέπει το ΕΣΕΚ, με την ταυτόχρονη πλήρη λειτουργία των ορυχείων.
Μιλήσαμε για την επαναφορά του ποσοστού εσόδων των πλειστηριασμών των δικαιωμάτων των εκπομπών των αερίων ρύπων, το οποίο ο κ. Χατζηδάκης είχε υπογράψει να είναι στο 1% και ο κ. Σκρέκας το επόμενο διάστημα θα επανυπογράψει την επαναφορά του στο 6%.
Ανέφερα την άμεση ανάγκη εκπόνησης του ειδικού χωρικού σχεδίου και των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων στις περιοχές των ορυχείων που θα καθορίσουν τόσο τις χρήσεις γης μέσα στα ορυχεία, όσο και στο τι θα απογίνουν αφού αποκατασταθούν οι εκτάσεις αυτές.
Επίσης, συζητήσαμε την άμεση κατάθεση του χωροταξικού σχεδίου που θα διευκολύνει τους επενδυτές και θα καθορίσει τις περιοχές αμιγούς ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και του πρωτογενή τομέα.
Τέλος, του ζήτησα την εφαρμογή της εντοπιότητας μέσω μιας αυξημένης μοριοδότησης τόσο στις προκηρυσσόμενες θέσεις στον Δήμο μας, και εννοώ και στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, αλλά και γενικότερα σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Να υπάρχει δηλαδή ίδια μοριοδότηση για τους δημότες και σε άλλα εργοστάσια της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία.
Το προκηρυσσόμενο πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ των 107 εκ. ευρώ που θα βγει το επόμενο διάστημα δίνει κάποιες λύσεις, αλλά και αυτές οι λύσεις είναι βραχυχρόνιες, αφού αναφέρεται κυρίως σε ανέργους που θα δουλέψουν για 8 έως 12 μήνες».
Πηγή e-ptolemeos.gr