Μία σημαντική συμφωνία που έχει και γεωπολιτική διάσταση συνήψε πρόσφατα η Energean. Πρόκειται για ένα MOU (Memorandum of Understanding) που υπέγραψε με την αιγυπτιακή EGAS και αφορά την εξαγωγή έως 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην αναλυτική ενημέρωση προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ (Trading and Operational Update) στην οποία προχώρησε χτες η διοίκηση του ομίλου, η συμφωνία έχει διάρκεια 10 ετών και θα ξεκινήσει αρχικά με εξαγωγές της τάξης του 1 δισεκ. κ.μ. ετησίως.
Οι ποσότητες των υπό ανάπτυξη κοιτασμάτων Καρίς και Βόρειο Καρίς έχουν ήδη συμβολαιοποιηθεί στο σύνολό τους, οπότε για την εξασφάλιση των συγκεκριμένων ποσοτήτων, η Energean προσβλέπει στην επιτυχή έκβαση του νέου ερευνητικού γεωτρητικού προγράμματος στην θάλασσα του Ισραήλ, το οποίο ξεκινά μέσα στον Μάρτιο και έχει αρκετούς στόχους που μπορούν να φτάσουν έως και τα 110 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου συνολικά. Η αρχή γίνεται με την γεώτρηση στον στόχο "Αθηνά" στο Block 12 με στόχο 21 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και με πιθανότητα γεωλογικής επιτυχίας πάνω από 80%.
Σε περίπτωση ανακάλυψης, η ανάπτυξη του κοιτάσματος θα γίνει με το Energean Power, το πρώτο gas FPSO στην ιστορία της Μεσογείου, το οποίο αναμένεται να "πιάσει δουλειά" στο Ισραήλ με την έναρξη παραγωγής από το Καρίς στο τρίτο τρίμηνο του έτους.
Η Energean έχει σταθερά στοχεύσει στις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω Ισραήλ, έχοντας ήδη υπογράψει μία Επιστολή Προθέσεων για ποσότητες έως 2 δισεκ. κ.μ. τον χρόνο με την ΔΕΠΑ, ενώ προ τετραετίας είχε προτείνει και στην Κύπρο την προμήθεια έως 1 δισεκ. κ.μ. με αγωγό που θα συνέδεε τις δύο χώρες, σε ένα project που απορρίφθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς εκείνη έχει επιλέξει μονοπώλιο με υγροποιημένο αέριο σε αυτήν την φάση. Η Αίγυπτος θεωρείται ως χώρα-κλειδί τόσο στην παραγωγή όσο και στην εισαγωγή φυσικού αερίου από γειτονικές χώρες, καθώς διαθέτει τους τερματικούς σταθμούς υγροποίησης Νταμιέτα και Ίντκου, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξαγωγές προς τις ευρωπαϊκές αγορές.
Αξίζει εδώ να υπενθυμισθεί ότι, μιλώντας τον Οκτώβριο στο Athens Investment Forum, o Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean Μαθιός Ρήγας είχε επισημάνει ότι μεταξύ των λύσεων που χώρες σαν την Ελλάδα πρέπει να αναζητήσουν για την αντιμετώπιση ενεργειακών κρίσεων όπως η σημερινή είναι και η σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων με χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Πρόκειται, προφανώς, για χώρες με τις οποίες υπάρχουν πολύ καλές γεωστρατηγικές σχέσεις και οι οποίες όχι μόνο διαθέτουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου αλλά και τιμές θεαματικά χαμηλότερες από τις τρέχουσες στις οποίες η χώρα μας και, γενικότερα, η Ευρώπη εισάγει τόσο αέριο από αγωγούς όσο και υγροποιημένο αέριο.
Χάρης Φλουδόπουλος / capital.gr