«Μπορούμε έως και να διπλασιάσουμε τις ποσότητες φυσικού αερίου που μεταφέρονται μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και του TAP» διαβεβαίωσε, μιλώντας στο newmoney από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Ανάρ Χουσεΐνοφ, πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα.
«Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει ενεργειακός κόμβος και εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση με την αύξηση του φυσικού αερίου που προμηθεύουμε» τόνισε.
O Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) έχει ήδη μεταφέρει συνολικά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Από αυτά τα 10 bcm φυσικού αερίου περίπου τα 8,5 bcm έχουν παραδοθεί στην Ιταλία.
Ο αγωγός TAP μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη.
Η Ελλάδα έχει παραλάβει περίπου 1 δισεκατομμύριο bcm φυσικού αερίου, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 20% της συνολικής της κατανάλωσης.
Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και της κρατικής αζερικής εταιρείας SOCAR για την αύξηση των προμηθειών.
«Το φυσικό αέριο που πουλάμε στην Ελλάδα μπορεί να διπλασιαστεί και να φτάσει στα 2 δισεκατομμύρια bcm, ίσως και παραπάνω» διαβεβαιώνει ο Ανάρ Χουσεΐνοφ. «Το Αζερμπαϊτζάν έχει διακηρύξει ότι η χώρα είναι ανοιχτή στο να αυξήσει τον όγκο του φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη. Και όπως γνωρίζετε η Ελλάδα είναι ο νούμερο ένα Ευρωπαίος εταίρος του Αζερμπαϊτζάν. Θεωρούμε την Ελλάδα πύλη εισόδου για την ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τον όγκο του μεταφερόμενου φυσικού αερίου. Το πότε θα γίνει αυτό θα εξαρτηθεί από τις ποσότητες που θα χρειαστεί κάθε χώρα.»
Στο Αζερμπαϊτζάν έχουν, ήδη, σπεύσει αντιπροσωπείες από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με τελευταία την Ιταλία, και αναμένονται ακόμα περισσότερες το επόμενο διάστημα. Ζητούμενο όλων η διασφάλιση επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου, που θα αντικαταστήσουν -κατά το δυνατό- το ρωσικό φυσικό αέριο.
«Το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει επιβεβαιωμένα διαθέσιμα κοιτάσματα, όμως χρειάζεται χρόνος για να γίνει η εξόρυξη» σημείωσε ο Α. Χουσεΐνοφ. «Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με μία σειρά κρατών και θα χαρούμε να υπογράψουμε οριστικές συμφωνίες. Πάντα ήμασταν ένας αξιόπιστος εταίρος για την Ευρώπη και ποτέ δεν παραβιάσαμε τους όρους των συμβολαίων μας. Αυτό και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Μπορεί να μην έχουμε τις ποσότητες φυσικές αερίου της Ρωσίας και του Ιράν, όμως πάντα είχαμε στόχο να συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.»
Τιμές αγοράς
Σε τι τιμές θα γίνει αυτό;
«Γνωρίζουμε ότι όλοι αναζητούν χαμηλότερες τιμές» παραδέχεται ο Α. Χουσεΐνοφ. «Μέχρι ένα σημείο, μπορούμε να προσφέρουμε προνομιακές τιμές, αλλά ο μεγαλύτερος όγκος θα πουληθεί με βάση τις τιμές της αγοράς.»
Το Αζερμπαϊτζάν προτιμά να διαθέτει το φυσικό του αέριο μέσω αγωγών, ωστόσο, στις παρούσες συνθήκες και το LNG είναι μία από τις εναλλακτικές που εξετάζονται.
«Εμείς προτιμούμε να διαθέτουμε το φυσικό μας αέριο μέσω αγωγών, όμως το LNG μπορεί να είναι επίσης μία λύση. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις μεταφέρουμε το φυσικό μας αέριο μέσω αγωγών μέχρι κάποιο σημείο και στη συνέχεια μετατρέπεται σε LNG για να φτάσει στον τελικό παραλήπτη. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα με την Αλβανία» αναφέρει ο Α. Χουσεΐνοφ.
Συμέλα Τουχτίδου