Έτσι η Σαουδική Αραβία υπέκυψε τελικά στις πιέσεις των ΗΠΑ να περιορίσει την άνοδο τιμών του αργού πετρελαίου, η οποία απείλησε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την παραγωγή κατά σχεδόν 650.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τις προγραμματισμένες αυξήσεις κατά περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα.
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε λίγες μέρες αφότου η ΕΕ συμφώνησε να επιβάλει μερική απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, εντείνοντας τους φόβους για παγκόσμιες ελλείψεις, καθώς η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία συνεχίζει να τορπιλίζει τις αγορές.
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θεωρείται πως είναι πιθανό να σηκώσουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της προσφοράς. Συγκεκριμένα το Ριάντ δεσμεύτηκε να αυξήσει την παραγωγή για να ξεπεραστούν ελλείψεις που προκαλούν οι κυρώσεις στη Ρωσία.
Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε τη «σημαντική απόφαση» και αναφέρθηκε ξεχωριστά στη Σαουδική Αραβία για «την επίτευξη αυτής της συναίνεσης μεταξύ των μελών του Οργανισμού». Αναγνώρισε επίσης τη «θετική συμβολή των ΗΑΕ, του Κουβέιτ και του Ιράκ».
Η απόφαση του ΟΠΕΚ ήρθε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μια στάση στο Ριάντ παρά τις δύσκολες σχέσεις με τον ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν απότομα στις αρχές της διαπραγμάτευσης της Πέμπτης, αφού οι Financial Times ανέφεραν για πρώτη φορά μια πιθανή συμφωνία, με το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, να πέφτει σε χαμηλό κοντά στα 112 δολάρια το βαρέλι από 116 δολάρια το βαρέλι στο κλείσιμο την Τετάρτη.
Μια αναμενόμενη συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ για την απαγόρευση της ασφάλισης για τα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά τις εξαγωγές της Μόσχας εντός του έτους.
Η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ αναμένεται να φέρει μια αύξηση της προσφοράς που έχει ήδη προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο — τερματίζοντας ουσιαστικά το διετές σύστημα ποσοστώσεων που ευνόησε τις τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν σχεδόν κατά 500 τοις εκατό, σε σχέση με το χαμηλότερο σημείο του κραχ της πανδημίας.
Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ εξακολουθούν να ανησυχούν για το επίπεδο της διαθέσιμης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και διστάζουν να αυξήσουν την παραγωγή πολύ γρήγορα, φοβούμενοι ότι η στενότητα στην αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να μετατραπεί σε απόλυτη έλλειψη αργότερα το 2022.