Αυτό γνωστοποίησε σε δηλώσεις του στον Σκαι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και πρόσθεσε: «δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές» ενώ υπογράμμισε ότι επιβάλλονται εκατοντάδες πρόστιμα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας χθες στην ΕΡΤ1 για τους ελέγχους για την αιχροκέρδεια στα πρατήρια καυσίμων δήλωσε: «έχουμε βάλει πάρα πολλά πρόστιμα. Δυστυχώς φαίνεται ένας υψηλός αριθμός πρατηρίων που έχει υψηλότερο κέρδος σήμερα από ό,τι την 1η Σεπτεμβρίου του 2021, άρα παραβιάζει το πλαφόν του κέρδους που έχουμε θεσπίσει. Υπογράφουμε συνεχώς και νέα πρόστιμα και ελέγχους κάνουμε ασταμάτητους. Έχουμε ξεκινήσει τον έλεγχο στα διυλιστήρια και στη μεταφορική αλυσίδα των καυσίμων».
Πάντως, σημείωσε ο ίδιος «μην έχουμε αυταπάτες. Η άνοδος της τιμής δεν οφείλεται στην αισχροκέρδεια» τονίζοντας πως η μεγάλη διαφορά στον καταναλωτή είναι από την αύξηση της πρώτης ύλης. Η πρώτη ύλη και ως φυσικό αέριο και ως πετρέλαιο είναι εισαγόμενες στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό ο κ. Γεωργιάδης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε γράψει: « …η ΔΙΜΕΑ τις τελευταίες μέρες έχει ελέγξει 137 πρατήρια καυσίμων, εκ των οποίων έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων για τα 64. Βρέθηκαν παραβάσεις αθέμιτης κερδοφορίας σε 17. Χωρίς παράβαση τα 47. Υπό επεξεργασία τα 73. Παραβατικότητα στο 26%. Συνεχίζουμε».
Δεν υπάρχουν απεριόριστα δημοσιονομικά περιθώρια
Τόσο ο υπουργός όσο και ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσαν στις δηλώσεις τους ότι δεν υπάρχουν απεριόριστα δημοσιονομικά περιθώρια γιαυτό και τα μέτρα της κυβέρνησης απευθύνονται στους ευάλωτους.
Ο υπουργός απέκλεισε τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Όπως είπε: «Έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές ότι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η οριζόντια μείωση του φόρου στα καύσιμα δεν είναι στις επιλογές της κυβερνήσεως. Σημείωσε ότι οι συγκεκριμένοι φόροι είναι στον πυρήνα των εσόδων του κράτους, μία μεγάλη απώλεια των εσόδων του κράτους θα έθετε ζητήματα όπως την πορεία του ελλείμματος, επισημαίνοντας και την κρίση που διέρχεται η αγορά των ομολόγων».
«Εμείς μια τέτοια απόφαση δεν θα πάρουμε. Αντιθέτως, όσο διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο έχουμε, με ασφάλεια θα τον διαθέτουμε στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, στους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα, στους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να γεμίσουν το ρεζερβουάρ γιατί δεν έχουν λεφτά» πρόσθεσε και κατέληξε: «Πιστεύω ότι έχουμε ωριμάσει ως κοινωνία για να ξέρουμε ότι απεριόριστα δημοσιονομικά περιθώρια δεν υπάρχουν».