Η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει εξασφαλίσει μια επιπλέον δεξαμενή LNG στη Ρεβυθούσα και στόχος είναι να μείνουν γεμάτες οι αποθήκες. Δεύτερον, προετοιμάζεται για να είναι σε θέση να μετατρέψει δύο μονάδες ιδιωτών και δύο της ΔΕΗ που λειτουργούν με καύσιμο το φυσικό αέριο σε μονάδες παραγωγής ενέργειας με diesel. Αυτή η επιλογή βέβαια θα έχει έξτρα κόστος. Η τρίτη επιλογή είναι η ταχύτατη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνδυασμό με την αποθήκευση. Το στοίχημα είναι τέτοια εποχή το 2023 να έχει capacity που να στηρίζει το ενεργειακό σύστημα της χώρας.
Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει
Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις αναλυτές εκτιμούν πως δεν τίθεται ζήτημα ενεργειακού εφοδιασμού. Ωστόσο, το πρόβλημα θα δημιουργηθεί σε σχέση με την ανάγκη κάλυψης των αναγκών μας σε LNG, καθώς σε ένα αρνητικό σενάριο μείωσης της τροφοδοσίας των χωρών με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, τότε θα κονταροχτυπηθούν οι χώρες για την απόκτηση φορτίων LNG. Παρόλο αυτά εκτιμάται πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση καθώς αποτελεί πύλη εισόδου για το LNG. Η Ρεβυθούσα αναμένεται να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο τους επόμενους μήνες και χώρες όπως η Βουλγαρία θα έχουν ανάγκη από τα φορτία LNG που θα φθάνουν στις δεξαμενές της.
Οι εφιαλτικές προβλέψεις
Αν κλείσει η Ρωσία τον Nord Stream 1 τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε τιμές στην χονδρεμπορική αγορά στη χώρα μας ακόμα και 500 ευρώ ανα μεγαβατώρα, με αναλυτές να θεωρούν πως μπαίνουμε σε μια δύσκολη περίοδο με απρόβλεπτες συνέπειες.