Πρεμιέρα κάνει και επισήμως με τις πρώτες εκφορτώσεις η νέα πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου, που εγκατέστησε ο ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι το FSU εγκαταστάθηκε τον περασμένο Ιούνιο και έχει ενοικιασθεί για 12 μήνες, μετά από διαγωνισμό, ενώ με την προσθήκη του αυξάνεται κατά 70% η δυναμικότητα της Ρεβυθούσας, από τα 225.000 κυβικά μέτρα σε 380.000 κυβικά μέτρα ΥΦΑ.
Ο ΔΕΣΦΑ μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών και ρυθμιστικών παραμέτρων για τη ομαλή ένταξη του FSU στο σύστημα φυσικού αερίου της χώρας έχει απευθύνει ήδη πρόσκληση στους χρήστες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εκφόρτωση LNG στο FSU το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου να υποβάλουν σχετικό αίτημα έως σήμερα στις 7 το πρωί.
Πρέπει να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί έγκριση από τη ΡΑΕ των Κανόνων Πρόσβασης στο FSU και ο ΔΕΣΦΑ εκλήθη να ανακοινώσει άμεσα τις διαθέσιμες χρονοθυρίδες εκφόρτωσης, σύμφωνα με το προληπτικό σχέδιο δράσης που προβλέπει ότι ο ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να ανακοινώσει τη διαθεσιμότητα χώρου για εποχική (1 Νοεμβρίου 2022– 31 Μαρτίου 2023) αποθήκευση του αποθέματος ασφαλείας, καθώς και τις διαθέσιμες χρονοθυρίδες για την εκφόρτωση αυτών των ποσοτήτων LNG.
Οι εταιρείες που καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για χρήση του FSU είναι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν την υποχρέωση να τηρούν αποθέματα ασφαλείας, καθώς και εταιρείες που εξυπηρετούν παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι έχουν την υποχρέωση να τηρούν αποθέματα ασφαλείας.
Η πρόσκληση αφορά την περίοδο από 31.10.2022 έως 10.11.2022, για την έγχυση LNG περιλαμβανομένου του αποθέματος ασφαλείας των ηλεκτροπαραγωγών.
Σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί
Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί του ΔΕΣΦΑ, που λήγουν έως το τέλος του μήνα. Ειδικότερα:
• Ο πρώτος αφορά στην προμήθεια φυσικού αερίου για την αντιστάθμιση αερίου λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς αφορά όλο το 2023 και λήγει στις 29 Νοεμβρίου.
Η ποσότητα του αερίου που υπολογίζεται ότι χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών αντιστάθμισης κατά τη διάρκεια του έτους υπολογίζεται σε 55.440 kWh.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του διαγωνισμού η αξία του αερίου αντιστάθμισης ανέρχεται σε 8.518.800 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και οι προμηθευτές ή ο προμηθευτής που προκύψει θα υπογράψει συμφωνία πλαίσιο με τον ΔΕΣΦΑ η οποία μπορεί να παραταθεί για τρεις μήνες δηλαδή έως την 1η Απριλίου του 2024. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός προβλέπει δικαίωμα προαίρεσης που ανέρχεται κατ΄ ανώτατο σε 2.129.685 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. και αφορά το ενδεχόμενο παράτασης της περιόδου προμήθειας πέραν του έτους. Έτσι ο συνολικός προϋπολογισμός του διαγωνισμού υπολογίζεται σε 10.648.485 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.
• Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά στην προμήθεια LNG για την παροχή υπηρεσιών αντιστάθμισης του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας και λήγει στις 25 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΔΕΣΦΑ για τη διενέργεια του διαγωνισμού η συνολική αξία του LNG αντιστάθμισης για το σύνολο του 2023 ανέρχεται σε 34. 336.444 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και η συνολική ποσότητα υπολογίζεται σε 256.980.461 kWh.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου προμήθειας, θα ζητείται τον προμηθευτή ή τους προμηθευτές που θα προκύψουν από το διαγωνισμό να υποβάλει προσφορά για ποσότητα προμήθειας που θα κυμαίνεται, ενδεικτικά, μεταξύ 5.000.000 kWh και 30.000.000 kWh. Το δικαίωμα προαίρεσης ανέρχεται σε ποσοστό 15% δηλαδή κατ΄ ανώτατο 5.150. 467 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης, ο συνολικός προϋπολογισμός, της προμήθειας LNG αντιστάθμισης μπορεί να φτάσει το ποσό των 39.487.000 ευρώ.