Στο ακραίο σενάριο να κοπεί το ρωσικό αέριο που έρχεται μέσω Τουρκίας με τον TurkStream αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και αναπληρωτής καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας σε χθεσινή εκδήλωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Παράλληλα, επεσήμανε πως δεν είναι το Χρηματιστήριο Ενέργειας το πρόβλημα, αλλά το ενεργειακό μείγμα.
Ειδικότερα, ο κ. Δαγούμας σημείωσε πως «υπάρχει μια συζήτηση για το χρηματιστήριο ενέργειας το οποίο λειτουργεί από το 2005. Τότε λεγόταν ΔΕΣΜΗΕ, μετά ΛΑΓΗΕ αυτό που άλλαξε είναι ο αλγόριθμος επίλυσης και υιοθετήσαμε το 2020 το μοντέλο άλλων χωρών. Δεν είναι το χρηματιστήριο το πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα όσον αφορά το κόστος ενέργειας είναι το μείγμα μας. Φαίνεται αρκετά ξεκάθαρα από το Νοέμβριο του 2020 ότι το 40% της παραγωγής ενέργειας είναι από φυσικό αέριο και έχει πέσει στο 25%, ενώ έχουν ανέβει οι εισαγωγές. Αθροιστικά βρισκόμαστε στο 45-50-%. Αυτό είναι ακριβό(φυσικό αέριο),δεν μπορούμε να το επηρεάσουμε, εξαρτόμαστε από τις διεθνείς τιμές. Αυτό το αυξημένο κόστος εμφανίστηκε στην Ελλάδα πολύ νωρίς, συγκριτικά με άλλες χώρες, άρα το βασικό μας θέμα είναι το μείγμα ενέργειας. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ένα μηχανισμό που υιοθετήθηκε και από την ευρωπαϊκή επιτροπή ως ο μηχανισμός που πρέπει να εφαρμόσουν και οι άλλες χώρες. Τον Ιούλιο, ο κύκλος εργασιών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν 2 δις ευρώ και πληρώθηκε 1,4 δις. 30% λιγότερο. Αυτό γίνεται γιατί έχει έρθει η ελληνική κυβέρνηση και έχει κάνει ένα μηχανισμό που λέει ότι θα πληρώνω τις κάθε τεχνολογίες με άλλη τιμή αποζημίωσης. Άρα, μπορεί η τιμή να βγαίνει 200-300 ευρώ στο χρηματιστήριο ενέργειας δεν πληρώνεται όμως με την ίδια τιμή του χρηματιστηρίου, αλλά 85 ο ένας 112 ο άλλος. Όμως, το πρόβλημα μας είναι όταν έχουμε πολλές εισαγωγές και αέριο τότε αναγκαστικά το πληρώνουμε πολύ ακριβά».
Ο κ. Δαγούμας παραδέχτηκε πως η χώρα μας έχει για κάποιους μήνες την πιο ακριβή χονδρεμπορική τιμή και πως οι οριακές τιμές προσδιορίζονται από το φυσικό αέριο και από τις εισαγωγές. Άρα, από τιμές που κοστίζουν ακριβά. Στη χώρα μας όπως είπε έχουμε συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου από την Gazprom και από την Αλγερία. Αυτά τα συμβόλαια εξαρτώνται από την τιμή. Η τιμή που τιμολογείται ο Νοέμβριος εξαρτάται από την τιμή TTF Οκτωβρίου για το Νοέμβριο. Σε άλλες χώρες η τιμή διαμορφώνεται spot όσο είναι την ημέρα που το αγοράζει ο προμηθευτής, ενώ σε εμάς θα πληρώσει όσο είναι το προηγούμενο μήνα.
Αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας ο κ. Δαγούμας ανέφερε πως «προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, έχουμε το σχέδιο προληπτικής δράσης και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Στο σχέδιο προληπτικής δράσης το οποίο επικαιροποιήσαμε έχουμε ένα πλωτό σταθμό αποθήκευσης στην Ρεβυθούσα, έχουμε αυξήσει τις αποθήκες diesel για τις 5 μονάδες φυσικού αερίου που λειτουργούν και με diesel. Γίνεται σημαντική προσπάθεια για αύξηση του λιγνίτη, όμως το πρόβλημα είναι στη διαδικασία εξόρυξης, είναι πολύ δύσκολο να αυξηθεί ο ρυθμός εξόρυξης. Εμείς έχουμε εξετάσει διαφορά σενάρια το πιο δύσκολο είναι να κοπεί το φυσικό αέριο από το Σιδηρόκαστρο, αν κοπεί έχουμε στη Ρεβυθούσα υποδομές να καλύψουμε το αέριο μας, αλλά θα είμαστε οριακά».