Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζουν αναλυτές τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για έναρξη των ερευνών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, επισημαίνοντας πως ήδη θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει γεώτρηση στην περιοχή.
Στην περιοχή 2 που είναι στα βορειοδυτικά σύνορα, στα όρια με την ΑΟΖ με την Ιταλία εκτελούνται ήδη τρισδιάστατες έρευνες, ενώ στην Κρήτη ήδη υπάρχει το σκάφος που συμμετάσχει στις έρευνες. «Είναι θέμα ημερών, ίσως και ωρών, με τα τελευταία διαδικαστικά, για να ξεκινήσει να κατευθυνθεί στις περιοχές έρευνας. Έχουμε ένα πολύ προχωρημένο σχέδιο, διότι έχουμε σκοπό, σε συνεργασία πάντα με τις εταιρείες οι οποίες είναι οι ανάδοχοι και οι οποίες έχουν σχεδιάσει αυτή την έρευνα, να εκτελέσουμε κάποια βήματα όπως τα προχωράμε και θα συλλέγουμε δεδομένα, θα τα επεξεργαζόμαστε» ανέφερε χθες στην ΕΡΤ o διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και ενεργειακών πόρων, Αριστοφάνης Στεφάτος.
«Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα εάν ξεκινήσουν οι έρευνες άμεσα θα έχουμε κάποια δεδομένα σε 1,5-2 μήνες. Θα χρειαστεί ένα εξάμηνο για να γίνει επεξεργασία των δεδομένων από τις δισδιάστατες έρευνες. Οπότε θεωρητικά το καλοκαίρι θα μπορούσε να προσδιοριστεί κάποια θέση για να ξεκινήσει γεώτρηση. Ίσως όμως χρειαστούν τρισδιάστατα σεισμικά για την ορθότερη θέση της γεώτρησης. Με λίγα λόγια τέτοια περίοδο σε ένα χρόνο θα μπορούμε να έχουμε σχηματίσει μια πρώτη εικόνα» αναφέρει στο iEnergeia.gr ο κ. Σπυρίδων Μπέλλας, κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Γεωενέργειας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Πηγή: ΕΔΕΥΕΠ
Σε ότι αφορά την περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης μετά την αποχώρηση της TOTAL μισθωτής είναι η ExxonMobil (70%) και HELLENiQ Energy (30%) «Πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και ταυτόχρονα για τη λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων. Στόχος είναι η πρόσκτηση 11,000 km δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023» σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ.
Σε σχέση με την περιοχή 2 μισθωτής είναι Energean Hellas (75%,) και HELLENiQ Energy (25%). «Μετά την αποχώρηση της Total, και με δεδομένη την ύπαρξη εντοπισμένου στόχου, η κοινοπραξία αποφάσισε να αντικαταστήσει την πρόσκτηση 2D σεισμικών με την απευθείας πρόσκτηση 3D σεισμικών. Η κοινοπραξία πρόκειται να προχωρήσει σε πρόσκτηση τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023», σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ.
Επίσης από τις θαλάσσιες περιοχές με ενδιαφέρον υπάρχει το Ιόνιο που ήταν η Repsol και τα ΕΛΠΕ και τώρα έχουν μείνει μόνο τα ΕΛΠΕ, το μπλοκ 10 που είναι στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Από τις χερσαίες περιοχές έχουν μείνει τα Ιωάννινα, ενώ οι περιοχές: Άρτα- Πρέβεζα, Βόρειο-Δυτική Πελοπόννησος, Αιτωλοακαρνανία έχουν δοθεί πίσω στο δημόσιο. Έχει μείνει επίσης το Κατάκολο που το σημαντικό του κομμάτι είναι το θαλάσσιο.