Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας εξαρτάται από το κατά πόσο θα καταφέρει να διαφοροποιήσει τις πηγές της, επειδή όμως το ενδεχόμενο να κλείσει κάποια πηγή φυσικού αερίου είναι ανοιχτό υπάρχουν διάφορα σχέδια που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιοι φορείς. Το μόνο σίγουρο είναι πως αποτελεί ένα θέμα με πολλές παραμέτρους και ερωτήματα. Ένα από αυτά σε περίπτωση που διακοπεί το ρωσικό αέριο πώς η Ελλάδα θα καλύψει τις ανάγκες της. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στο iEnergeia.gr πως στη Ρεβυθούσα υπάρχουν αρκετά φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου και τονίζουν πως σε ένα αρνητικό σενάριο θα υπάρξουν συμφωνίες με χώρες- προμηθευτές LNG, όπως οι ΗΠΑ, ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή τροφοδοσία της Ελλάδας.
Η Ρεβυθούσα όπως έχει αναφέρει το υπουργείο Ενέργειας αποτελεί πύλη εισόδου για τη χώρα και όχι μόνο, καθώς από τις εισαγωγές LNG εξαρτάται και η γειτονική μας Βουλγαρία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως οι χρήστες LNG αναζητούν πρόσβαση όχι μόνο για το 2023, αλλά και για το 2024. Στο πλαίσιο αυτό αναλυτές, εκτιμούν πως το φυσικό αέριο θα παραμείνει στη χώρα μας και τα επόμενα χρόνια και οι λόγοι είναι δύο: από τη μια πλευρά η ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών, που θα απαιτήσουν αυξημένη ηλεκτροπαραγωγή και δεύτερον η μεγιστοποίηση της ηλεκτροκίνησης, όπως αναφέρουν στο iEnergeia.gr.
Ωστόσο, η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας συνδέεται με τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των μονάδων αντλησιοταμίευσης. Πρέπει ταυτόχρονα να περιοριστεί η κατανάλωση και να εφαρμοστούν πολιτικές εξοικονόμησης. Στο δε ερώτημα εάν υπάρχει Plan b για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου, η απάντηση σχετίζεται με την ανάπτυξη του υδρογόνου. Απαιτούνται μεγάλες ποσότητες «πράσινου» υδρογόνου, δηλαδή υδρογόνου που παράγεται από ΑΠΕ. Χρειάζεται όμως, όπως αναφέρουν αναλυτές, και ένα εναλλακτικό καύσιμο για εφεδρεία όπως ο λιγνίτης. Επίσης, ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση θα διαδραματίσει και το βιομεθάνιο.