Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να εφαρμόζουν το εμπάργκο και την ανώτατη τιμή των 60 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο, ωστόσο παραμένουν απρόβλεπτες οι συνέπειες για τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών. Χθες, πάντως δεν υπήρξε καμία δραστική επίδραση στις αγορές πετρελαίου και οι τιμές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες. Το επίπεδο του ανώτατου ορίου θα επανεξετάζεται από την ΕΕ και την G7 κάθε δύο μήνες, με την πρώτη αναθεώρηση στα μέσα Ιανουαρίου.
Αναλυτές λένε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει έναν λεγόμενο στόλο περίπου 100 παλαιών δεξαμενόπλοιων για να εξάγει το αργό πετρέλαιο που έχει και να αποφύγει τις ευρωπαϊκές. κυρώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν έχει πρόσβαση σε αρκετά μεγάλα δεξαμενόπλοια ικανά να μεταφέρουν πετρέλαιο σε μεγάλες αποστάσεις.
Η Ρωσία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα δεχτεί το ανώτατο όριο και δεν θα πουλήσει πετρέλαιο, ακόμη και αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή. Με το ανώτατο όριο τιμής να έχει οριστεί στα 60 δολάρια το βαρέλι, η ΕΕ και οι χώρες της G7 αναμένουν ότι η Ρωσία θα έχει ακόμα κίνητρο να συνεχίσει να πουλά πετρέλαιο σε αυτή την τιμή, ενώ δέχεται μικρότερα κέρδη. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει την ενεργειακή του συνεργασία με τη Ρωσία στη βάση του σεβασμού και του αμοιβαίου οφέλους, μετά τη συμφωνία της ΕΕ για το ανώτατο όριο τιμών, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας χαιρέτισαν τη συμφωνία για το ανώτατο όριο τιμής του πετρελαίου στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, η οποία στοχεύει στον περιορισμό των εσόδων από το ρωσικό πετρέλαιο. Σε κοινή δήλωση, οι υπουργοί ανέφεραν ότι το αρχικό ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου των 60 δολαρίων, το οποίο είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων εντός της G7 και της ΕΕ, θα διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο ρωσικό πετρέλαιο.