Κατόπιν προσκλήσεως εκ μέρους των διοργανωτών, ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις συνέπειες της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στις αγορές ενέργειας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου EnergyRiskEurope, που εφέτος πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου στο City του Λονδίνου. Υπό τον υποδειγματικό συντονισμό του κ. SidDash, της ChartisResearch, οι συμμετέχοντες στη συζήτηση επιδίωξαν να φωτίσουν την τρέχουσα, ιδιαίτερα περίπλοκη, συγκυρία σε συνάρτηση προς τη συμπεριφορά των αγορών, καθώς οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού έχουν εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.
Στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας συμμετείχαν επίσης η κ. Ritika Wattan από την SSERenewables, την κορυφαία εταιρία ανάπτυξης και διαχείρισης έργων ΑΠΕ του Ηνωμένου Βασιλείου, που δραστηριοποιείται τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ιρλανδία, η κ. VirginieKrone, από τη Γερμανική Ένωση Βιομηχανιών Ενέργειας και Υδάτων ( bdew) και ο κ. EdmundLehman από την GreyEpochEurope, trader δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο χρηματιστήριο ρύπων της ΕΕ.
Καθώς δεν διαφαίνεται κάποια πιθανότητα επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία στο ορατό μέλλον και, άρα, καμία προοπτική ταχείας αποκλιμάκωσης των ενεργειακών τιμών, οι συμμετέχοντες στη συζήτηση ανοικτής τραπέζης συζήτησαν διά μακρών τις ποικίλες πτυχές της παρούσας κρίσης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο αν ο τρόπος οργάνωσης και η δομή της αγοράς είναι υπεύθυνες για τις υπερβολικά υψηλές τιμές χονδρικής που παρατηρούνται στην Ευρώπη για πάνω από ένα χρόνο τώρα. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση ήταν ότι η ευθύνη δεν ανιχνεύεται τόσο στην οργάνωση και τη δομή της αγοράς όσο σε λανθασμένες αποφάσεις πολιτικής καθώς και τις ελλείψεις σε φυσικό αέριο που προκλήθηκαν από την απόφαση της ΕΕ για απεξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα (λιγότερο από 12 μήνες) και τη μετατόπιση σε εναλλακτικές πηγές προμήθειας, και κυρίως το LNG.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ, η παρούσα κρίση κατέδειξε επίσης τον στρατηγικό ρόλο του φυσικού αερίου στη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς συνολικά και ως εκ τούτου την ανάγκη να ληφθεί πρόνοια για την επαρκή προμήθεια και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. «Καθώς το φυσικό αέριο αναγνωρίζεται ευρέως ως κύριο καύσιμο μετάβασης, μαζί με την πυρηνική ενέργεια, υπάρχει ανάγκη για βελτίωση των υποδομών σε συνδυασμό με τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβάσεων με βασικούς προμηθευτές. Επίσης, η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου από τις δικές της πλούσιες σε υδρογονάνθρακες περιοχές, ιδίως τη Βόρεια Θάλασσα, την Αδριατική, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο κ. Σταμπολής (δείτεεδώ την παρουσίαση των κύριων σημείων συζήτησης εκ μέρους του προέδρου του ΙΕΝΕ).
Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε έντονα στο πλαίσιο της παραπάνω συζήτησης στρογγυλής τραπέζης ήταν η ανάγκη αποσύνδεσης των τιμών του φυσικού αερίου από τη διαμόρφωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει αναλογική αντιπροσώπευση στη δομή της αγοράς των εισροών των χαμηλού κόστους ΑΠΕ. Αν και η εισροή των ΑΠΕ έχει αυξηθεί σταθερά στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας των περισσότερων χωρών τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, εντούτοις η διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθεί να εξαρτάται κυρίως από το ακριβό φυσικό αέριο και τον άνθρακα. Εξ ου και η ανάγκη για επανασχεδιασμό της αγοράς προκειμένου να αντανακλά περισσότερο των ρόλο των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που όμως μπορεί να γίνει μόνο εάν υπάρξει exante προσεκτική ανάλυση της συμπεριφοράς των αγορών τα τελευταία δύο χρόνια.